Testen bij vermoedens van besmetting

Wat na de test?

In afwachting van de testresultaten blijft u thuis in quarantaine (enkel wanneer u de test laat afnemen in goede gezondheid voor vertrek naar het buitenland, is quarantaine niet nodig).

De testresultaten kunnen worden teruggevonden op www.mijngezondheid.be ((opent in nieuw venster)) of www.cozo.be ((opent in nieuw venster)). Gebruikt u de coronalert-app en hebt u een 17-cijferige code gegenereerd en doorgegeven bij de test, dan krijgt u het resultaat ook in de app. Hebt u geen toegang tot computer of smartphone, dan kunt u bij uw huisarts terecht voor het testresultaat.

  • Test u positief, dan bent u besmet met Covid-19. Neem contact op met het contactopsporingsonderzoek via 02/214 19 19 en geef uw hoogrisicocontacten door via het online formulier op mijngezondheid.be ((opent in nieuw venster)). Neemt u zelf geen contact met hen op, dan zullen zij u opbellen of een sms sturen (met het nummer 8811) om het contactopsporingsonderzoek te starten. Het is heel belangrijk dat u thuis blijft en dat u uzelf zoveel mogelijk isoleert ((opent in nieuw venster)) van andere mensen. Blijf minstens 10 dagen thuis vanaf de dag van de test. Blijf nadien ook nog 4 dagen extra waakzaam. Wordt u ziek en krijgt u symptomen, dan blijft u thuis in isolatie zolang u die symptomen hebt. Wordt u erg ziek (bv. ademhalingsproblemen, zeer hoge koorts,…), bel dan de huisarts om een afspraak te maken. Als u toch (rechtstreeks) naar een spoedgevallendienst gaat, breng hen telefonisch op de hoogte voor uw aankomst.
  • Test u negatief?
    • Hebt u geen symptomen? Dan mag u uit quarantaine. Blijf waakzaam voor symtomen, hou afstand van mensen en draag een mondmasker.
    • Hebt u wel symptomen? Blijf nog altijd thuis in quarantaine, dit tot 10 dagen na uw laatste contact met de besmette persoon. In die periode kunt u immers nog altijd de ziekte ontwikkelen en besmettelijk worden.

Terugbetaling van testen

De PCR-tests zijn volledig terugbetaald wanneer:

  • de patiënt een geldige activatiecode (corona test prescription code) heeft (bijvoorbeeld na het invullen van het PLF bij terugkeer uit het buitenland) of een voorschrift van een arts heeft

  • de test gebeurt volgens de huidige teststrategie van de Risk Management Group (deze kan wijzigen doorheen de tijd), die wordt gepubliceerd op de website van Sciensano

  • en het laboratorium voldoet aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden. De testresultaten moeten doorgestuurd worden naar de epidemiologische dienst van Sciensano.

Bovenstaande geldt voor personen die ingeschreven zijn bij een Belgische verzekeringsinstelling. Personen die hier niet onder vallen kunnen terugbetaling vragen aan hun eigen verzekeringsinstelling in hun thuisland.

Quarantaineattesten

Personen die terugkeren uit het buitenland en in quarantaine moeten krijgen een quarantaineattest toegestuurd samen met de code om zich te laten testen op dag 1 na aankomst.

Kunt u niet werken omdat u in quarantaine zit (omwille van een andere reden dan terugkeer uit het buitenland), dan kunt u via de website mijngezondheid.be ((opent in nieuw venster)) een quarantaineattest ((opent in nieuw venster)) opvragen. U kunt het quarantaineattest ook opvragen via het contactonderzoek door te bellen naar 02 214 19 19 of via dit contactformulier ((opent in nieuw venster)). U hebt dan wel de 16-cijferige code nodig die u per sms hebt ontvangen. Hebt u geen sms ontvangen, dan kunt u een certificaat aanvragen via de huisarts.

Zelftesten en sneltesten

Sinds begin april 2021 zijn zelftesten vrij te koop in de apotheek. Het verschil tussen een sneltest en een zelftest is dat bij een zelftest de persoon de test zelf uitvoert, als gebaar van hoffelijkheid voor zijn omgeving. Wanneer een zelftest positief is moet er contact opgenomen worden met de huisarts om dit resultaat zo snel mogelijk te bevestigen met een klassieke PCR-test.

Sneltesten (ook antigeentesten genoemd) worden uitgevoerd door een verpleegkundige of arts (verbonden aan de school of voorziening, bedrijf, ...). Sneltesten zijn dus geen zelftesten, en worden afgeraden voor privégebruik. De overheid zal sneltesten wel inzetten volgens een afgesproken strategie, voornamelijk voor gebruik in het onderwijs, in zorgvoorzieningen en in essentiële bedrijven (dit onder toezicht van de arbeidsgeneeskundige dienst).

Alle voorwaarden en informatie over het inzetten van sneltesten ((opent in nieuw venster)) in ondernemingen vindt u op de website van de FOD WASO. Het is de federale overheid die deze sneltesten ter beschikking stelt voor bedrijven die aan de criteria voldoen.

Meer informatie over zelftesten en sneltesten ((opent in nieuw venster)) vindt u op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Veelgestelde vragen