Beslissingen Overlegcomité 22 januari

 • Vanaf maandag 25 januari zullen alle reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika naar België reizen 10 dagen verplicht in quarantaine moeten gaan met een PCR-test op dag 1 en dag 7.
 • Een voorstel waarbij elke niet-inwoner die naar België reist, naast de verplichte negatieve test voorafgaand aan het vertrek, bij aankomst in België op dag 1 nogmaals getest wordt, ligt voor. Dit kan met een PCR-test of een snelle antigeentest. Dit is nog niet van kracht, maar er wordt onderzocht hoe dit praktisch uitgevoerd kan worden.
 • Test u positief op COVID-19, dan moet u voortaan 10 dagen in isolatie.

 • Na een hoogrisicocontact of reis naar ons land is de duur van quarantaine 10 dagen. Die duur kan worden ingekort tot minimum 7 dagen op voorwaarde van een negatief test (ten vroegste afgenomen 7 dagen na de blootstelling of terugkeer).

Overzicht van specifieke situaties

Quarantaineattesten

Personen die terugkeren uit het buitenland en in quarantaine moeten krijgen een quarantaineattest toegestuurd samen met de code om zich te laten testen op dag 1 na aankomst.

Kunt u niet werken omdat u in quarantaine zit (omwille van een andere reden dan terugkeer uit het buitenland), dan kunt u via de website mijngezondheid.be ((opent in nieuw venster)) een quarantaineattest ((opent in nieuw venster)) opvragen. U kunt het quarantaineattest ook opvragen via het contactonderzoek door te bellen naar 02 214 19 19 of via dit contactformulier ((opent in nieuw venster)). U hebt dan wel de 16-cijferige code nodig die u per sms hebt ontvangen. Hebt u geen sms ontvangen, dan kunt u een certificaat aanvragen via de huisarts.

Wat na de test?

In afwachting van de testresultaten blijft u thuis in quarantaine (enkel wanneer u de test laat afnemen in goede gezondheid voor vertrek naar het buitenland, is quarantaine niet nodig).

De testresultaten kunnen worden teruggevonden op mijngezondheid.be ((opent in nieuw venster)). Gebruikt u de coronalert-app en hebt u een 17-cijferige code gegenereerd en doorgegeven bij de test, dan krijgt u het resultaat ook in de app. Hebt u geen toegang tot computer of smartphone, dan kunt u bij uw huisarts terecht voor het testresultaat.

 • Test u positief, dan bent u besmet met Covid-19. Neem contact op met het contactopsporingsonderzoek via 02/214 19 19. Neemt u zelf geen contact met hen op, dan zullen zij u opbellen of een sms sturen (met het nummer 8811) om het contactopsporingsonderzoek te starten. Het is heel belangrijk dat u thuis blijft en dat u uzelf zoveel mogelijk isoleert ((opent in nieuw venster)) van andere mensen. Blijf minstens 10 dagen thuis vanaf de dag van de test. Blijf nadien ook nog 4 dagen extra waakzaam. Wordt u ziek en krijgt u symptomen, dan blijft u thuis in isolatie zolang u die symptomen hebt. Wordt u erg ziek (bv. ademhalingsproblemen, zeer hoge koorts,…), bel dan de huisarts om een afspraak te maken. Als u toch (rechtstreeks) naar een spoedgevallendienst gaat, breng hen telefonisch op de hoogte voor uw aankomst.
 • Test u negatief?
  • Hebt u geen symptomen? Dan mag u uit quarantaine. Blijf waakzaam voor symtomen, hou afstand van mensen en draag een mondmasker.
  • Hebt u wel symptomen? Blijf nog altijd thuis in quarantaine, dit tot 10 dagen na uw laatste contact met de besmette persoon. In die periode kunt u immers nog altijd de ziekte ontwikkelen en besmettelijk worden.

Terugbetaling van testen

De PCR-tests zijn volledig terugbetaald wanneer:

 • de patiënt een geldige activatiecode (corona test prescription code) of een voorschrift van een arts heeft

 • de test gebeurt volgens de huidige teststrategie van de Risk Management Group (deze kan wijzigen doorheen de tijd), die wordt gepubliceerd op de website van Sciensano

 • en het laboratorium voldoet aan bepaalde kwaliteitsvoorwaarden. De testresultaten moeten doorgestuurd worden naar de epidemiologische dienst van Sciensano.

Wie een test nodig heeft om naar het buitenland te gaan (op vraag van dat land), moet de test dus zelf betalen. Deze kost gemiddeld 46,81 euro.

Bovenstaande geldt voor personen die ingeschreven zijn bij een Belgische verzekeringsinstelling. Personen die hier niet onder vallen kunnen terugbetaling vragen aan hun eigen verzekeringsinstelling in hun thuisland.

Sneltesten

Sneltesten zijn geen zelftesten, voor privégebruik worden sneltesten afgeraden. Bij mensen zonder symptomen is er nog twijfel of de sneltesten wel voldoende betrouwbaar zijn.

De overheid zal deze wel inzetten volgens een afgesproken strategie, voornamelijk voor gebruik in het onderwijs en in zorgvoorzieningen.

Meer informatie over sneltesten ((opent in nieuw venster)) vindt u op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Veelgestelde vragen