Algemene maatregelen

Handen wassen

De meeste verplaatsingen en buitenactiviteiten zijn onder bepaalde voorwaarden toegestaan. Iedereen mag zoveel mensen zien als ze willen: als ze afstand houden én niet met meer dan 10 mensen tegelijk samenkomen (kinderen worden niet meegeteld).

Bedrijven en overheden wordt aangeraden om telewerk te organiseren voor alle functies waar dat mogelijk is. Als dat niet mogelijk is, moeten werkgevers de nodige maatregelen op de werkvloer nemen (PDF bestand opent in nieuw venster) om de gezondheid van hun personeel en van andere aanwezigen te garanderen.

Het dragen van mondmaskers (opent in nieuw venster) (neus en mond volledig bedekt) is verplicht vanaf 12 jaar:

 • op plaatsen waar u geen afstand kunt bewaren (bv. afstand tot collega's op het werk kleiner dan 1,5 meter)
 • voor bepaalde beroepen (winkelpersoneel, horecapersoneel, kappers, marktkramers, ...)
 • op het openbaar vervoer (opent in nieuw venster) (in het voertuig, aan de halte, in het stationsgebouw)
 • in alle openbare gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn
 • in zalen (musea, theaterzalen, bioscoopzalen, bibliotheken, casino's, ...)
 • in kerken, gebedshuizen, bezinningsplaatsen, ...
 • in winkels en winkelcentra, bij de kapper of bij de schoonheidsspecialist
 • in de horeca (behalve aan tafel)
 • op markten, rommelmarkten en kermissen
 • en in winkelstraten of andere drukke plaatsen (privé of openbaar), zoals bepaald door de lokale besturen.

Sinds woensdag 29 juli 2020 zijn mondmaskers ook verplicht op evenementen.

Gemeenten kunnen bijkomende maatregelen nemen, bv. het dragen van een mondmasker verplichten op andere plaatsen.

Reizen in België en Europa is weer mogelijk, maar voor reizen naar landen buiten Europa (opent in nieuw venster) gelden nog beperkingen. Lees meer over de toegestane verplaatsingen en reizen.

De overheid roept iedereen op om deze maatregelen te respecteren. Zorg voor uzelf en voor anderen!

Op www.info-coronavirus.be (opent in nieuw venster) van de FOD Volksgezondheid vindt u veelgestelde vragen over de toepassing van deze nieuwe maatregelen. Het Vlaamse agentschap Zorg & Gezondheid en het Agentschap Integratie & Inburgering bieden meertalige info en affiches (opent in nieuw venster) aan.

Coronatesten en quarantaine

Test naar aanleiding van symptomen

Hebt u koorts en/of luchtwegklachten (zoals hoesten en ademhalingsmoeilijkheden)?

 • Blijf thuis
 • Bel uw huisarts en vermeld de symptomen. Ga niet naar de wachtzaal of naar spoed. De huisarts bepaalt via telefonisch consult of u thuis kunt uitzieken of naar het ziekenhuis moet.

De huisarts zal u testen of u doorverwijzen naar het triagecentrum in de buurt.

Hoogrisicocontact binnen contactopsporingsonderzoek

U ontvangt een activatiecode (QR-code) wanneer u als hoogrisicocontact opduikt in het contactopsporingsonderzoek. Met deze activatiecode kunt u zich laten testen. Hebt u geen symptomen? Dan kunt u in Antwerpen en Gent in een testdorp terecht.

Terugkeer uit een oranje of rode zone

Iedereen die met het vliegtuig of per boot naar België reist of naar België terugkeert na een verblijf in het buitenland van meer dan 48 uur, moet het Public Health Passenger Locator Form (PLF) (opent in nieuw venster) invullen.

 • Keert u terug uit een oranje zone, dan wordt u gevraagd contact op te nemen met uw huisarts om getest te worden en om in quarantaine te gaan (14 dagen). U krijgt geen activatiecode (QR-code) om u te laten testen na het invullen van het PLF-formulier, maar moet dit op eigen initiatief doen. Vanaf 1 oktober 2020 wordt wie terugkeert uit een oranje zone niet meer getest.
 • Keert u terug uit een rode zone:
  • U krijgt na het invullen van het PLF-formulier 2 sms'en van het nummer 8810 of 8811:
   • 1 sms die aangeeft dat u in quarantaine moet gaan. Respecteer bij terugkeer in België onmiddellijk die quarantaine (14 dagen, vanaf 1 oktober 2020 7 dagen).
   • 1 sms met een “corona test prescription code” van 16 cijfers om u te laten testen. Met die activatiecode kan een afspraak gemaakt worden in een testcentrum, in een labo of bij de huisarts. Er wordt maar 1 code per gezin gestuurd! Als binnen het kwartier geen 2de sms werd ontvangen, dan moet u contact opnemen met uw huisarts en kan die via het e-formulier een test op Covid-19 aanvragen.

Verblijft u minder dan 48u in het buitenland en reist u niet per boot of vliegtuig naar België? Dan moet u het PLF-formulier niet invullen. De algemene regels rond testen en quarantaine blijven van toepassing.

Voor reizigers die terugkeren uit een rode zone is dit een wettelijke verplichting. Voor kinderen onder de 3 jaar moet de aanbeveling rond quarantaine niet gevolgd worden. Zij zijn welkom in de kinderopvang.

Vertrek naar het buitenland

Meerdere landen eisen van buitenlanders een attest van een recente negatieve test of een verplichte quarantaine na aankomst. Wie naar het buitenland vertrekt voor een professionele verplaatsing of voor vakantie, kan zich in Antwerpen en Gent laten testen in het testdorp. In andere steden kunt u hiervoor bij de huisarts terecht.

Wat na de test?

In afwachting van de testresultaten blijft u thuis in quarantaine (enkel wanneer u de test laat afnemen in goede gezondheid voor vertrek naar het buitenland, is quarantaine niet nodig). De testresultaten kunnen worden teruggevonden op mijngezondheid.be. (opent in nieuw venster)

 • Test u positief, dan bent u besmet met Covid-19. Het is dan heel belangrijk dat u thuis blijft en dat u uzelf zoveel mogelijk isoleert van andere mensen. Doe dat minstens 7 dagen. Wordt ziek en krijgt u symptomen, dan blijft u thuis in isolatie zolang u die symptomen hebt. Wordt u erg ziek (bv. ademhalingsproblemen, zeer hoge koorts,…), bel dan de huisarts om een afspraak te maken. Als u toch (rechtstreeks) naar een spoedgevallendienst gaat, breng hen telefonisch op de hoogte voor uw aankomst.
 • Test u negatief? Op basis van uw specifieke situatie kan u toch gevraagd worden op in quarantaine te gaan. Contacteer voor meer informatie uw huisarts.

Meer informatie en advies over testen en hygiëne (opent in nieuw venster) vindt u op de website van het Agentschap Zorg & Gezondheid.

Terugbetaling van testen


Uw test wordt terugbetaald door de ziekteverzekering:

 • wanneer u hoogrisicocontact bent van een besmette persoon
 • wanneer u terugkeert uit een hoogrisicogebied (rode en oranje zone)

Wie een test nodig heeft om naar het buitenland te gaan (op vraag van dat land), moet de test zelf betalen.