Fysieke activiteit in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. U mag die activiteiten doen met alle gezinsleden of personen die onder hetzelfde dak wonen en/of met maximaal 10 vrienden (telkens dezelfde personen).

U moet de regels voor social distancing en handhygiëne wel naleven voor, tijdens en na de activiteit.

Wandelen in parken, natuurdomeinen en tuinen

De meeste parken en natuurdomeinen zijn open. Volg wel de richtlijnen voor bos- en natuurwandelingen (opent in nieuw venster) en hou rekening met brandgevaar. Ook begraafplaatsen blijven toegankelijk mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Dierentuinen en (openlucht)musea mogen weer open. U moet wel op voorhand een toegangskaart bestellen. U moet ook een mondmasker dragen in overdekte ruimten.

Spelen op skateparken en lokale sportpleintjes is mogelijk, zonder fysiek contact en altijd onder toezicht van een volwassene.

Speeltuinen zijn voorbehouden voor kinderen tot en met 12 jaar. Gemeenten kunnen beslissen om buurtspeeltuintjes te openen. Op grote speeltuinen mogen maximaal 20 kinderen tegelijk spelen. Volwassenen moeten afstand houden.

Veilig wandelen en zwemmen aan de kust

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er beperkende maatregelen van kracht. Op dekust.be kunt u per kustgemeente opzoeken (opent in nieuw venster)

 • welke maatregelen er van kracht zijn voor wat betreft dijk en strand
 • hoe druk het er op dit moment is (actuele druktemeter).

Veilig zwemmen in de zee vereist toezicht door gediplomeerde redders. Wilt u veilig zwemmen, ga dan naar plaatsen waar de reddersposten open zijn (opent in nieuw venster).

Hengelen, paardrijden en jagen

 • Hengelen is toegelaten onder bepaalde voorwaarden (opent in nieuw venster).
 • De jacht op reebok gaat door onder bepaalde voorwaarden. Ook bestrijding of bijzondere jacht is toegelaten. U mag jagen met de mensen die onder hetzelfde dak wonen ofwel met maximaal 2 personen.
 • Paardrijden als recreatieve bezigheid is verboden, behalve op eigen weide of piste. Paardrijden op de manege of op de openbare weg kan alleen als het noodzakelijk is voor het welzijn van het dier. Tijdens de rit mogen maximaal 2 andere ruiters of menners aanwezig zijn.

Op de website van het agentschap Natuur en Bos vindt u meer informatie over hengelen, paardrijden en jagen tijdens de coronacrisis (opent in nieuw venster).

Sportcentra en zwembaden

Zwembaden, sauna’s en wellnesscentra zijn sinds 1 juli 2020 weer open. Alle binnensportaccommodaties zijn sinds 8 juni opnieuw open, buitensportaccommodaties sinds 4 mei.

Alle in- en outdoorsporten zijn sinds 1 juli weer mogelijk onder duidelijke voorwaarden:

 • De afgesproken protocollen worden nageleefd.
 • Trainingen en wedstrijden mogen plaatsvinden met een maximum van 200 toeschouwers. De toeschouwers moeten weliswaar altijd zitten.
 • Kinderen tot 12 jaar mogen volledig aan de slag met sport. Zij moeten geen afstand meer houden en mogen contactsporten beoefenen.
 • Sporten kan tot een max. van 10 personen (niet-georganiseerd, kinderen inbegrepen).
 • Georganiseerd sporten mag in groepen van max. 50 met een trainer of animator inbegrepen.
 • Cafetaria’s vallen onder horeca (opent in nieuw venster) en mogen opnieuw opengaan onder strikte voorwaarden.
 • Kleedkamers en douches mogen gebruikt worden zoals in de veiligheidsprotocollen beschreven wordt.

 • Verhuur of verkoop van sportmateriaal is toegestaan. Voor en na het sporten moet het materiaal schoongemaakt worden.

Meer info over sportbeoefening in coronatijden (opent in nieuw venster) vindt u op de website van Sport Vlaanderen.