Fysieke activiteit in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. U mag die activiteiten doen met alle gezinsleden of personen die onder hetzelfde dak wonen en/of met maximaal 2 vrienden (telkens dezelfde personen).

U moet de regels voor social distancing en handhygiëne wel naleven voor, tijdens en na de activiteit.

Het is ook de bedoeling dat u tijdens het wandelen, lopen of fietsen in beweging blijft en niet voor lange tijd op dezelfde plaats blijft staan of zitten. Ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een beperking mogen indien nodig wat langer rusten.

De activiteiten zijn ook enkel toegestaan voor de noodzakelijke duur om ze uit te oefenen. Na de uitoefening van de activiteit is de terugkeer naar huis verplicht.

U mag elk vervoermiddel gebruiken om u te verplaatsen voor de activiteit, ook openbaar vervoer, huurauto's, deelauto's, deelsteps en deelfietsen. Een ritje met de motor is ook toegestaan. Toeristische uitstapjes zijn niet toegelaten.

Hengelen, paardrijden en jagen

 • Hengelen is toegelaten onder bepaalde voorwaarden (opent in nieuw venster).
 • De jacht op reebok gaat door onder bepaalde voorwaarden. Ook bestrijding of bijzondere jacht is toegelaten. U mag jagen met de mensen die onder hetzelfde dak wonen ofwel met maximaal 2 personen.
 • Paardrijden als recreatieve bezigheid is verboden, behalve op eigen weide of piste. Paardrijden op de manege of op de openbare weg kan alleen als het noodzakelijk is voor het welzijn van het dier. Tijdens de rit mogen maximaal 2 andere ruiters of menners aanwezig zijn.

Op de website van het agentschap Natuur en Bos vindt u meer informatie over hengelen, paardrijden en jagen tijdens de coronacrisis (opent in nieuw venster)

Wandelen in parken, natuurdomeinen en tuinen

De meeste parken en natuurdomeinen zijn open. Volg wel de richtlijnen voor bos- en natuurwandelingen (opent in nieuw venster) en hou rekening met brandgevaar. Ook begraafplaatsen blijven toegankelijk mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Dierentuinen en (openlucht)musea mogen weer open. U moet wel op voorhand een toegangskaart bestellen. U moet ook een mondmasker dragen in overdekte ruimten.

Spelen op skateparken en lokale sportpleintjes is mogelijk, zonder fysiek contact en altijd onder toezicht van een volwassene.

Speeltuinen zijn voorbehouden voor kinderen tot en met 12 jaar. Gemeenten kunnen beslissen om buurtspeeltuintjes te openen vanaf 27 mei. Op grote speeltuinen mogen maximaal 20 kinderen tegelijk spelen. Volwassenen moeten afstand houden.

Sportcentra en zwembaden

Door de strenge maatregelen naar aanleiding van het coronavirus zijn zwembaden en bepaalde sportfaciliteiten voorlopig niet toegankelijk voor het publiek. Topsporters met een topsportstatuut kunnen uitzonderlijk toegang tot sportfaciliteiten krijgen voor training.

Sinds 4 mei 2020 is er opnieuw meer sportbeoefening mogelijk onder duidelijke voorwaarden:

 • Sporten kan enkel in open lucht.
 • U moet afstand kunnen bewaren en fysiek contact vermijden (bv. tennis, atletiek, vissen, zeilen, kajak of golf). Voor andere sporten (bv. balsporten) mag u enkel oefenen op techniek.
 • Groepstrainingen in open lucht mogen weer doorgaan, maar:
  • enkel in clubverband
  • altijd in aanwezigheid van een coach
  • met niet meer dan 20 personen
  • en zonder fysiek contact (geen oefenwedstrijden).
 • Competitie blijft verboden tot en met 31 juli 2020.

De noodzakelijke infrastructuren (clubs en terreinen) voor de uitoefening van sporten in open lucht (tennisclubs, atletiekpistes, watersportbanen, ...) mogen openen met uitzondering van kleedkamers, douches en cafetaria’s. Toiletten en drankautomaten kunnen wel gebruikt worden.

Verhuur of verkoop van sportmateriaal is opnieuw toegestaan. Voor en na het sporten moet u het materiaal schoonmaken.

Meer info over sportbeoefening in coronatijden (opent in nieuw venster) vindt u op de website van Sport Vlaanderen.