Alle technische keuringen van voertuigen weer mogelijk

Na het hervatten – in het belang van de verkeersveiligheid, logistiek en consumentenbescherming – van de keuringen van zwaar vervoer sinds 25 maart en de tweedehandskeuringen sinds 20 april, heropenen de keuringscentra vanaf 4 mei ook voor personenauto’s, kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen – weliswaar met een gespreide aanpak. De burgers kunnen rekenen op extra overgangsmaatregelen en bijgevolg meer tijd om gespreid over een aantal maanden zijn/haar voertuig te laten keuren.

Verlenging van de termijn voor keuring van 6 maanden

Voertuigen die van 13 maart tot en met 3 juni naar de keuring moesten gaan, hebben een verlengde geldigheid tot en met 4 november 2020. Er is dus geen haast om uw voertuig meteen te laten keuren.

Onthoud wel dat de datum van uw volgende keuring wordt berekend op de oorspronkelijke datum dat u uw voertuig ten laatste moest aanbieden bij de technische keuring, en niet op de effectieve datum dat u uw voertuig aanbiedt.

Bijvoorbeeld: uw keuringsbewijs is op 20 maart 2020 vervallen. U hebt door de coronamaatregelen uitstel gekregen tot en met 4 november 2020. Als u uw voertuig op 4 november bij de keuring aanbiedt, moet u vóór 21 maart 2021 weer naar de keuring.

Tachograaf en snelheidsbegrenzer

Een tachograaf en snelheidsbegrenzer zijn verplicht voor vrachtwagens met een maximummassa van meer dan 3,5 ton en voor bussen. Indien de keuring van de tachograaf of snelheidsbegrenzer had moeten plaatsvinden tussen 1 maart 2020 en 31 augustus 2020, dan wordt deze termijn met zes maanden verlengd na de dag waarop de controle had moeten plaatsvinden.

Herinneringskaart

Om wachtrijen bij de keuring te vermijden, ontvangen alle betrokken klanten een nieuwe herinneringskaart van de keuringscentra. Die groene kaart wijst u een periode toe waarin u uw voertuig bij de keuring kunt aanbieden.

Om de veiligheid en de efficiëntie van de keuringen te garanderen, doen de keuringscentra een extra beroep op burgerzin en de medewerking van de klanten.

Houd er wel rekening mee dat er steeds iets kan mislopen bij de post en dat u de nieuwe herinneringskaart daardoor niet in uw brievenbus krijgt. In dat geval blijft het uw verantwoordelijkheid om uw voertuig uiterlijk op 4 november bij de keuring aan te bieden. 

Veiligheidsmaatregelen

Een aantal bijzondere veiligheidsmaatregelen rond COVID-19 wordt genomen zodat de dienstverlening – zowel voor medewerkers als klanten - optimaal en veilig kan verlopen. Er wordt uitdrukkelijk gevraagd om alleen (zonder passagiers) te komen, met de bankkaart te betalen en de maatregelen rond ‘social distancing’ te respecteren.

Bonusjaar

Personenwagens die maximaal 6 jaar oud zijn en een kilometerstand onder de 100.000 kilometer hebben, moeten via het bonussysteem slechts om de 2 jaar naar de periodieke keuring. Dat bonussysteem blijft behouden in de uitstelregeling, zolang de kilometerstand de 110.000 kilometer niet overschrijdt.

Keuringsbewijs voor verkoop

Een keuringsbewijs voor verkoop is 2 maanden geldig. Die geldigheid wordt niet verlengd

U kunt uw voertuig binnen die periode van 2 maanden nog altijd inschrijven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) (opent in nieuw venster). Als u het voertuig niet inschrijft binnen die periode, zal er opnieuw een keuring voor verkoop nodig zijn. 

Meer informatie

Meer informatie over de praktische regeling in uw keuringscentrum vindt u op de websites van de erkende ondernemingen: