Gedaan met laden. U bevindt zich op: Basisondersteuningsbudget voor kinderen en jongeren tot 21 jaar wordt ondersteuningstoeslag vanaf 2023

Basisondersteuningsbudget voor kinderen en jongeren tot 21 jaar wordt ondersteuningstoeslag vanaf 2023

Vanaf 1 januari 2023 wordt het basisondersteuningsbudget (BOB) van deze groepen omgevormd tot de ondersteuningstoeslag:

  • Kinderen of jongeren (tot max. 25 jaar) met een handicap die een erkende aanvraag hebben voor jeugdhulp:
    • Ze waren op 30 juni 2015 met een actieve zorgvraag geregistreerd bij de intersectorale toegangspoort voor jeugdhulp.
    • Of ze moesten op 30 juni 2015 een actieve zorgvraag hebben en een indicatiestellingsverslag waaruit blijkt dat ze in aanmerking komen voor een persoonlijk assistentiebudget voor minderjarigen.
  • Kinderen en jongeren tot 21 jaar met een handicap, waarbij de handicap is aangetoond door een score van minstens 12 punten op de schaal voor de zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte (of bijkomende of verhoogde kinderbijslag).

Zij ontvangen tot en met december 2022 het basisondersteuningsbudget van hun zorgkas. Vanaf 2023 krijgen zij de ondersteuningstoeslag uitbetaald via het Groeipakket.

Welke kinderen en jongeren blijven het basisondersteuningsbudget ontvangen van de zorgkas en kunnen geen ondersteuningstoeslag krijgen?

De kinderen of jongeren die op 31 december 2022 een basisondersteuningsbudget (BOB) ontvingen op basis van een vrijwillige overstap vanuit de niet-rechtstreeks toegankelijke hulp van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap), blijven een BOB ontvangen van de zorgkas. Deze kinderen of jongeren kunnen, naast het BOB, geen ondersteuningstoeslag krijgen.

Ook de kinderen of jongeren, die een basisondersteuningsbudget kregen toegekend op basis van een integratietegemoetkoming van minstens 12 punten, blijven een BOB ontvangen.

Waar kan je terecht met vragen over de uitbetaling?

Voor alle vragen en informatie over het basisondersteuningsbudget (vóór januari 2023) kan je terecht bij de zorgkas waarbij je kind is/was aangesloten. Ook als nadien blijkt dat je kind in de periode vóór januari 2023 recht zou hebben op het basisondersteuningsbudget, moet je contact nemen met de zorgkas waarbij je kind is/was aangesloten.

De contactgegevens van de zorgkassen kan je vinden op https://www.vlaamsesocialebescherming.be/contact/de-zorgkassen(opent in nieuw venster).

Is je kind nog niet aangesloten bij een zorgkas, dan neem je best contact op met het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming, via het telefoonnummer 02 553 46 90 of het e-mailadres vlaamsesocialebescherming@vlaanderen.be.

Heb je vragen over de ondersteuningstoeslag (vanaf januari 2023)? Dan kun je terecht bij je uitbetaler van het Groeipakket. Weet je niet wie jouw uitbetaler is?

  • Vind deze op ‘Mijn Burgerprofiel’ in de rubriek ‘Uw gegevens’ via burgerprofiel.vlaanderen.be/uw-gegevens;
  • Of bel naar 1700 (gratis nummer);
  • Of bel naar 02 897 10 60.

Wil je meer weten over de ondersteuningstoeslag?

Meer informatie over de ondersteuningstoeslag vind je hier.

Veelgestelde vragen