Van de oude werkkledij van catering en schoonmaak wordt 20% hergebruikt, 30% geschonken en 50% ondergaat een circulair proces.

Een circulair proces voor oude werkkledij? Hoe werkt dat dan?

Onze oude werkkledij wordt eerst ontdaan van logo’s en andere stoorstoffen: knopen, ritssluitingen, … Stoorstoffen zijn stoffen die het recyclageproces verstoren.

Aansluitend wordt het materiaal vervezeld en spint men er nieuwe garens mee die op hun beurt gebruikt worden om nieuwe artikelen te maken. Zo worden er onder andere werksokken met deze garens gemaakt.

Dit circulair textiel wordt eveneens gebruikt in de auto-industrie: het garen zit namelijk verwerkt in de plafond hemels en in de autobekleding van het voertuig.

Dit jaar komt er een elektrische SUV op de markt en volgend jaar een nieuw automodel van SKODA waar deze garens in verwerkt zitten.

Momenteel zijn er eveneens in samenwerking met een Belgische producent van werkkledij, testen lopende waarbij deze garens verwerkt worden tot weefsels die op hun beurt gebruikt worden voor het maken van nieuwe werkkledij. Deze testen zitten in een afrondende fase.

Bijgevolg kunnen we in een volgende procedure voor de aankoop van nieuwe werkkledij, specifiek vragen naar werkkledij die ‘aantoonbaar’ vervaardigd is van circulaire garens/weefsels aan de hand van hun bijhorende materialenpaspoort.