Nieuwsbrief december 2020

Nieuwe technologieën voor tracking van grote grazers en monitoring van natuurgebieden

Afgelopen zomer werden vier runderen, drie schapen en twee paarden uitgerust met moderne GPS-halsbanden in de natuurgebieden Westhoek, bos t’ Ename, Hochter Bampt en de Kalmthoutse Heide. De halsbanden genereren een stroom aan gedetailleerde gegevens over de bewegingen van de dieren. De relatief goedkope volgsystemen hebben een lager stroomverbruik en langere levensduur dan traditionele GPS-trackers, waardoor meer dieren gedurende een langere tijd kunnen gevolgd worden.

De technologie

De nieuwe GPS-trackers verzamelen nauwkeurige puntlocaties in het veld en communiceren die over het internet naar een platform voor data-monitoring. De data van meerdere meeteenheden worden automatisch verzameld en gecommuniceerd naar de gebruiker. De live locatie van dieren met een halsband kan op elk moment bekeken worden via een app. Nieuwe technologieën, zoals the Internet of Things, verbinden de fysieke wereld met de digitale wereld. Hiervan maken we gretig gebruik voor onderzoek naar begrazing en natuurbeheer. Gedaan met lange observatiedagen of koeienvlaaien tellen!

Monitoring van natuurgebieden

De data brengen het gedrag en de habitatkeuze van grote grazers in natuurgebieden in beeld. Grazers hebben immers een grote impact op de structuurvariatie van de vegetatie. Ze creëren specifieke open habitats waar onder andere warmteminnende insecten graag vertoeven, maar ook nieuw, ongelijkjarig bos. We hopen dat deze nieuwe en innovatieve technologieën inzichten opleveren voor het natuurbeheer van de toekomst. Beheerders tonen interesse en zien kansen voor beter beheer op basis van nauwkeurige data.

Marijke Thoonen, Bart Christiaens, Heidi Demolder, Jan Van Uytvanck, Ward Vercruysse

>> Projectbeschrijving

Beeld: de herder plaatst een nieuwe GPS-tracker, die werkt met het Internet of Things, rond de hals van een schaap op de Kalmthoutse Heide.

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}