Nieuwsbrief Juli 2024

INBO goed vertegenwoordigd op het 23e ICAIS-congres (Halifax, Nova Scotia, Canada)

ICAIS 2024, de Internationale conferentie over aquatische invasieve soorten, vond plaats van 12 tot en met 16 mei 2024 in Halifax (Canada). Dit tweejaarlijkse congres is het meest uitgebreide internationale forum om nieuwe en opkomende problemen aan te pakken met betrekking tot aquatische invasieve soorten in zoetwater-, mariene en estuariene omgevingen.

ICAIS biedt een internationaal platform voor de presentatie van onderzoek om wereldwijde actie te bevorderen om zo de introductie en verspreiding van aquatische invasieve soorten wereldwijd te beperken. Het dient bijgevolg als katalysator voor internationale samenwerking aan onderzoeks- en managementprojecten.

Het INBO is een trouwe partner van het ICAIS-congres. INBO-medewerkers maken deel uit van het Internationaal Wetenschappelijk Comité en van het Programmacomité.

Drie INBO-wetenschappers kregen de eer om hun onderzoek voor te stellen tijdens een mondelinge presentatie. Hugo Verreycken gaf een overzicht van tien jaar monitoring van Ponto-Kaspische grondels in Vlaanderen terwijl Rhea Maesele het onderzoek naar de snel oprukkende Noord-Aziatische modderkruiper toelichtte. Teun Everts won de tweede prijs in de categorie ‘Mondelinge presentaties door doctoraatsstudenten’ met zijn werk over de aanpak van de Amerikaanse stierkikker.

De volgende editie van het ICAIS-congres gaat door in Belfast, Noord-Ierland in augustus 2026.

Hugo Verreycken, Rhea Maesele en Teun Everts

(Beeld boven: INBO)

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}