Pers

Terug naar overzicht
Brussel

DNA bewijst: nieuwe mannelijke wolf in Limburgse roedel


De meest recente batch van DNA-analyses op stalen mogelijk gerelateerd aan wolven in Vlaanderen heeft een aantal interessante nieuwe inzichten opgeleverd. Zo blijkt er sinds midden april een nieuwe mannelijke wolf te zijn in het Hechtel-Eksel territorium van GW1479f (‘Noëlla’).

  • Op 24/04/2024 werden DNA-stalen genomen van twee verse drollen in de kern van het territorium van de roedel Hechtel-Eksel: het bleek te gaan om de bekende GW1479f (Noëlla) én GW2398m, een nieuw mannetje, Maurice.
    Maurice is zeker geen onbekende wolf. Hij was het mannetje van de roedel Midden-Veluwe, net ten zuiden van de roedel Noord-Veluwe, waar hij geboren werd.
    Zijn partner GW960f kwam om het leven bij een verkeersongeval in Harskamp in juni 2023. Maurice verliet zijn territorium, en op 24 november 2023 werd ook hij het slachtoffer van een verkeersongeval in de buurt van Ede, Gelderland. Hij overleefde het, maar sindsdien hinkt hij duidelijk achteraan links. Daarna werd Maurice eind 2023 nog een keer bemonsterd op 15 december in Harskamp, en op 4 januari zo’n 70 kilometer oostwaarts  in Isselburg in Noordrijn-Westfalen. Twee dagen later al dook hij  opnieuw op in Wehl in Gelderland. Het verhaal eindigt voorlopig in Limburg, waar hij voor het eerst op de camera’s in het territorium van Noëlla verscheen op 15 april. Vrijwel onmiddellijk begon hij samen met Noëlla te markeren en op 24 april werd een drol bemonsterd die zijn identiteit prijsgaf. Op de beelden bij dit bericht is duidelijk te zien dat hij een onbruikbare linkerachterpoot heeft.  

  • De mannelijke wolf die op 10/05/24 in Zoersel werd doodgereden - nadat hij zich gedurende een viertal dagen vastliep in diverse Antwerpse agglomeraties (onder andere op 7 mei gefilmd op de parking van de Lidl in Sint-Job-in-'t-Goor) - bleek GW3649m, een jaarling van de Hechtel-Eksel-roedel. Deze wolf hebben we 10 keer bemonsterd via uitwerpselen in zijn Limburgse geboorteterritorium, de eerste keer als welp op 14/06/2023 en de laatste keer op 15/03/2024.
    Tijdens de autopsie in Geraardsbergen bleek het inderdaad te gaan om een jonge mannelijke wolf van 2023, in goede conditie. Het dier vertoonde een beperkt aantal uitwendige verwondingen, maar had een massieve bloeding in de borstholte - er was een groot bloedvat gescheurd ter hoogte van de  hartbasis.

  • De zwervende wolf die op 19/05/24 werd doodgereden in Ravels blijkt dezelfde wolf die verantwoordelijk is voor de schadegevallen in Hasselt 13/04, Zonhoven 15/04 en Ravels 23/04. De wolf was een nakomeling van de Hoge-Venen-roedel, maar werd voor het eerst bemonsterd op 13/04 in Hasselt. Het was een mannelijke wolf, hij kreeg de code GW4096m mee.  De autopsie moet nog gebeuren.

  • De wolf die op 22/05/24 aan een raam in Dilsen-Stokkem verscheen (hierover publiceerden we een advies) en er speeksel achter liet, bleek eveneens een nakomeling van de Hoge-Venen-roedel die nog niet eerder bemonsterd werd. Het is een vrouwelijke wolf, zij kreeg de code GW4097f mee.