Van hieraf laat ik je los … (of toch niet helemaal!) - Koen Van Den Berge neemt afscheid
Beste medewerker van het Marternetwerk, beste lezer van Roofdiernieuws,
Het is niet gebruikelijk deze nieuwsbrief als medium te gebruiken voor een rechtstreekse aanspreking, maar naar aanleiding van mijn pensionering op 1 september jl. wil ik daar toch even van afwijken.
In de eerste plaats wens ik dit te doen om jullie allemaal van harte te bedanken, voor de vaak jarenlange inzet binnen het ‘Marternetwerk’ van het INBO. Sommigen onder jullie draaien hierin reeds meer dan een kwarteeuw (!) mee, anderen kwamen de rangen later vervoegen, sommigen zagen zich in de loop van deze lange periode genoodzaakt om er mee stoppen maar zijn ongetwijfeld wel geïnteresseerd gebleven.
Het is uiteraard een cliché, maar de tijden zijn toch wel sterk veranderd sinds het operationeel worden van het netwerk in 1998. De veranderingen betreffen niet alleen de communicatiemiddelen en onderzoekstechnieken, maar zeker ook de status van bijna alle roofdiersoorten. Opgestart in het grotendeels pre-digitale tijdperk en zonder beschikking over de hedendaagse gesofisticeerde cameravallen en dito genetische analysemethodes, bevond het roofdieronderzoek zich in Vlaanderen toen in een pioniersstadium. De oprichting van het netwerk is een efficiënt instrument gebleken om stilaan een meer gestructureerd zicht te verwerven in het voorkomen van onze roofdiersoorten. Autopsie op ingezamelde verkeersslachtoffers vormde daarbij de ruggengraat van groeiende datasets en samen met alle andere waarnemingen de basis voor de carnivorendatabank. Het verschijnen van de zoogdierenatlas in 2003 en het operationeel worden van de internetapplicatie ‘waarnemingen.be’ in 2008 betekenden nieuwe, belangrijke stimulansen voor het zoogdierenonderzoek in Vlaanderen. Via het Marternetwerk werd daarbij de verdere integratie van alle bekendrakende informatie, uit diverse bronnen, over roofdieren beoogd.
Kennisopbouw is uiteraard een basisdoelstelling voor een wetenschappelijke instelling als het INBO. Deze kennis vindt haar toepassing in o.m. het beleid rond de omgang met de natuur in Vlaanderen. Maar de vertaling van dergelijke kennis kan zich beter niet beperken tot de officiële instanties alleen. Kennisdelen is daarbij een belangrijk middel om verworven inzichten te vertalen en mogelijke (natuur)doelen te realiseren. In die context was ik dan ook steeds met graagte en overtuiging bereid in te gaan op jullie talrijke aanvragen voor lezingen op studiedagen en infoavonden, in totaal een honderdtal. Daarnaast brachten we ook ruim zoveel publicaties uit, in de hoedanigheid van vooral (populair-)wetenschappelijke artikels, rapporten en adviezen. Maar het mag duidelijk zijn dat zonder de ijverige en gedreven medewerking van zovele vrijwilligers en collega’s (ook van het ANB), er geen stof zou voorhanden geweest zijn om dit kennisdelen mogelijk te maken. Dank daarvoor dus ook.
Deze nieuwsbrief, opgestart als ‘Marternieuws’ maar sinds de komst van de wolf tot ‘Roofdiernieuws’ omgedoopt, wil de verderzetting zijn van de eerstelijnscommunicatie met allen die begaan, betrokken of geïnteresseerd zijn in het roofdieronderzoek. Ik zal het, voortaan als ‘vrijwilliger’, net als jullie ongetwijfeld met graagte tegemoet blijven zien. De opvolging op het INBO is immers in goede handen.
Veel groeten,
Koen Van Den Berge