Roofdiernieuws juli 2021 - Monitoringsjaar wolf 2020-2021

Lichting 2021: minstens vijf welpen

Dit jaar was Noëlla al merkbaar drachtig op foto’s vanaf eind maart. Rond half april was ze hoogdrachtig. Op 18 april liet een typisch waggelend loopspoor met kleine pasjes vermoeden dat ze nog niet geworpen had, op 20 april stond ze terug slank op de foto. De geboortedatum van de nieuwe lichting lag dus rond 19 april.

Net zoals vorig jaar stelden we dit jaar opnieuw alles in het werk om de wolven zo min mogelijk te verstoren en geen verhuizing van het nest te veroorzaken.

  • De eerste foto van een welp, ééntje, werd geregistreerd door een cameraval op 26 mei, de dag nadien stonden er twee welpen op de beelden, in het gezelschap van de moeder.
  • Op 13 juni kon boswachter Ernesto Zvar ’s morgens vroeg vier welpen tellen in het gezelschap van een jaarling.
  • De twee weken die daarop volgden maakten de camera’s meerdere opnames van drie welpen, maar op 27 juni filmde een camera de moeder samen met vijf welpen… Helaas kunnen we niet alle beelden tonen uit beschermingsoverwegingen, de omgeving is immers vaak te herkenbaar.


Noëlla en 2 van de  welpen van 2021 op 27 mei (video INBO/ANB)


Een van de jaarlingen en twee van de welpen op  15 juni  bij een recent geplaatste camera (video INBO/ANB)

Jaarlingen

De drie overlevende welpen van 2020 zijn intussen jaarlingen geworden. Eén ervan lijkt dit voorjaar te zijn vertrokken, wellicht kort voor de geboorte van de nieuwe welpen. Deze jaarling was gemakkelijk te onderscheiden van de andere door zijn markant vachtpatroon. Het was ook een bijzonder fors dier, in het voorjaar was hij al groter dan zijn vader (August). We hebben in elk geval al maanden geen nieuws meer over de whereabouts van deze jonge wolf. Hopelijk laat hij de komende maanden zijn genetische vingerafdruk achter ergens in Europa… De twee andere jaarlingen bevonden zich de voorbije maanden meestal in de onmiddellijke nabijheid van de ouders en de nieuwe welpen, ze gaan vaak samen met de ouders op jacht en zorgen ook mee voor de jongen.Ouderdieren August en Noëlla, samen met twee jaarlingen, 25 mei 2021 (fotomontage INBO/ANB)

Opgelet

  • {{validation.errorMessage}}