Voor wie?
- Je bent HR-verantwoordelijke bij de diensten van de Vlaamse overheid(opent in nieuw venster).
- Je wilt een leiderschapstraject opzetten in je departement of agentschap.
Wat
Als HR-verantwoordelijke kun je gebruikmaken van het raamcontract ‘leiderschap’(opent in nieuw venster). Dit raamcontract bevat een uitgebreid aanbod aan leiderschapstrainingen. Deze trainingen bestaan uit modules die telkens rond een thema werken. Je kunt beroep doen op 1 module of je combineert meerdere modules in een leiderschapstraject al naargelang de noden van je organisatie.
Uiteraard kun je de modules uit dit raamcontract ook combineren met andere ontwikkelingsinitiatieven zoals FIO, leiderschapscoaches en standaardopleidingen. Je vindt al die initiatieven op de webpagina 'Dienstverlening leiderschap'. Je vindt het algemeen vormingsaanbod op de webpagina 'Leren en ontwikkelen(opent in nieuw venster)'.
Kies of combineer modules
Modules voor verdere verdieping
Suggesties
Je kiest of combineert bovenstaande modules op basis van de noden binnen je organisatie. Door sommige modules te combineren leg je de nadruk op een bepaalde invalshoek (‘perspectief’). Gebruik eventueel onderstaande perspectieven als inspiratie. Elk perspectief toont een logische combinatie van modules.
- Stap 1
behoefte/noden
suggestie module(s)
Heeft je organisatie nood aan modules die op de leidinggevende en zichzelf gericht zijn?
Ik als leidinggevende: Wie ben ik als leidinggevende? Wat staat me te doen? … Hier is de leidinggevende op zichzelf gericht
module potentieel leidinggevenden
module zelfinzicht
module vlotte start
module zelfleiderschapHeeft je organisatie nood aan modules die werken aan het contact tussen de leidinggevende en de individuele medewerker?
Ik en mijn medewerker: Hoe zorg ik voor een goed contact met mijn medewerker? Hoe geef ik bilaterale feedback? … De leidinggevende is op de individuele medewerker gericht.
module prestaties beoordelen
module inzetbaarheid
module gesprekken voeren, feedback geven en krijgen
module coachend leidinggevenHeeft je organisatie nood aan modules die zich richten op de relatie tussen de leidinggevende en het team?
Ik en mijn team: Hoe verhoud ik mij tot mijn team? Welke rol heb ik (niet)? Hoe kan ik mijn team beter laten samenwerken? … De leidinggevende is op zijn/haar team gericht.
module teambetrokkenheid
module teammanagement en -rendement
module zelforganiserende teams
module leiderschap en verandering begeleiden
module dilemma’s in leiderschapHeeft je organisatie nood aan modules die de aandacht eerder richten op de organisatie en de wereld daarbuiten?
Ik en mijn organisatie: Wat is de impact van mijn organisatie om mijn rol te kunnen spelen? Wat heeft mijn organisatie nodig? … De leidinggevende is vooral op de eigen organisatie gericht en de wereld daarbuiten.
module leiderschap in netwerken
- Stap 2
Behoefte/noden
suggestie module(s)
Heeft je organisatie nood aan modules die de gespreksvaardigheden van leidinggevenden trainen?
module gesprekken voeren, feedback geven en krijgen
module prestaties beoordelen
module dilemma’s in leiderschap
module inzetbaarheid
module coachend leidinggeven - Stap 3
Behoefte/noden
suggestie module(s)
Is je organisatie minder hiërarchisch georganiseerd? En wil je entiteit (of bepaalde onderdelen) meer evolueren naar een vlakkere organisatie?
module zelforganiserende teams
module leiderschap in netwerken - Stap 4
Behoefte/noden
suggestie module(s)
Heeft je organisatie nood aan modules die zich richten naar beginnende leidinggevenden?
module vlotte start
module zelfinzicht
module gesprekken voeren, feedback geven en krijgen
module teammanagement en -rendement
module individuele begeleiding
module leernetwerk en intervisieOpgelet: organiseer deze modules in de voorgestelde volgorde. Uiteraard zijn er meer modules mogelijk, maar dit vormt een goed starttraject, rekening houdend met een realistisch budget en opleidingsinspanning van de deelnemers.
Heeft je organisatie nood aan modules die zich richten naar middenkaderfuncties?
module teambetrokkenheid
module leiderschap en verandering begeleiden
module dilemma’s in leiderschap
module leiderschap in netwerken
module individuele begeleiding - Stap 5
Behoefte/noden
suggestie module(s)
Heeft je organisatie nood aan modules die zich richten naar de rol van leider?
module dilemma’s in leiderschap
module leiderschap en verandering begeleidenHeeft je organisatie nood aan modules die zich richten naar de rol van coach?
module coachend leidinggeven
module gesprekken voeren, feedback geven en krijgen
module inzetbaarheidHeeft je organisatie nood aan modules die zich richten naar de rol van manager?
module prestaties beoordelen
module teammanagement en -rendementHeeft je organisatie nood aan modules die zich richten naar de rol van ondernemer?
module leiderschap in netwerken
module zelforganiserende teams
module zelfleiderschap - Stap 6
Behoefte/noden
suggestie module(s)
Goed leiderschap heeft een positief effect op welzijn.
Wil je expliciet inzetten op modules die welzijn/veerkracht expliciteren in de leervragen en/of de doelen?Alle modules kunnen ingezet worden in het kader van welzijn.
module inzetbaarheid
module hybride werken
module leiderschap en verandering begeleiden - Stap 7
Behoefte/noden
suggestie module(s)
Heeft je organisatie behoeften aan inzichten en vaardigheden die ingaan op weerstand en omgaan met (team)conflicten?
module prestaties beoordelen
module gesprekken voeren, feedback geven en krijgen
module teambetrokkenheid
module leiderschap en verandering begeleiden
module coachend leidinggeven
Hulp en ondersteuning
Heb je nood aan advies bij de keuze van modules of bij de vormgeving van een leiderschapstraject? Contacteer AgO (de contactgegevens staan onderaan deze pagina) of bespreek dit tijdens de intake met de externe dienstverlener.
Hoe modules bestellen?
Module(s) uit het raamcontract ‘leiderschap’(opent in nieuw venster) inkopen: procedure voor HR-verantwoordelijken van de Vlaamse overheid.
- Stap 1
Probeer eerst goed inzicht te krijgen in de noden van je organisatie. Breng die in kaart met een behoeftenanalyse, gevalideerd door relevante stakeholders. Zo haal je maximaal rendement uit de afstemmingsmomenten met de externe dienstverlener en uit de modules die aangeboden worden.
Ga vervolgens na of de modules uit het raamcontract ‘leiderschap’(opent in nieuw venster) aansluiten bij de noden van je organisatie. Raadpleeg hiervoor bovenstaande informatie over de modules. AgO kan je ook adviseren. Lees meer op de webpagina ‘dienstverlening leiderschap - advies bij vormgeving leiderschapstraject’ of contacteer AgO.
- Stap 2
Je contacteert de externe dienstverlener, Trüvius, rechtstreeks voor een intake. Stuur hiervoor een e-mail naar leiderschap.vo@truvius.org(opent in uw e-mail applicatie) met leiderschap@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) (AgO) in cc. Zet hierbij in je onderwerp ‘raamcontract AgO leiderschap’. De intake wordt binnen de 15 werkdagen ingepland. Voor een groter leiderschapstraject betrek je minstens je HR-businesspartner.
Tijdens de intake kun je de noden en combinatie van de modules in functie van het gekozen traject verder afstemmen. Dit is inbegrepen in de dienstverlening van de externe partner. Het staat je vrij om nadien af te zien van een bestelling, zonder kosten van de intake.
Op de webpagina over het raamcontract ‘leiderschap’ staat alle informatie over de dienstverlening en de prijzen van de externe partner.
Wanneer het gaat over grotere leiderschapstrajecten is 1 intakegesprek soms niet voldoende is. Een bijkomend gesprek is mogelijk tegen betaling, met een maximum van 4 bijkomende uren, onafhankelijk of er een formele bestelling volgt.
- Stap 3
Na de intake ontvang je een voorstel van module(s) die de geformuleerde opleidingsnood kunnen afdekken. Keur deze offerte goed als je akkoord gaat en het mandaat hebt van je organisatie.
De offerte bevat:
- De doelgroep en aantal op te leiden mensen.
- De module(s) die worden voorzien, inclusief het opleidingsplan van de betreffende modules met beschrijving van de tijdsinvestering per module voor de deelnemers, de gekozen thema’s en doelstellingen en beschrijving van de didactische interventies (klassikaal, individueel, peercoaching, online interventies, …).
- Prijs van de betreffende module(s) overeenkomstig de prijzen van het raamcontract.
- Bijkomende dienstverlening, zoals eventueel kick-off, zoals opgenomen in het raamcontract.
Goed om weten: lees meer in het raamcontract ‘leiderschap’ over de dienstverlening en de prijzen van de externe partner.
- Stap 4
Planningsvoorstel
Na de goedkeuring van de offerte maakt de externe dienstverlener in overleg een planningsvoorstel op.Module Leren van Vlimpers
De gekozen module of combinatie van modules wordt in de module Leren van Vlimpers aangeboden onder de vorm van een 'curriculum'. Daarnaast verlopen ook de inschrijvingen, evaluaties, databeheer, … ook via de module Leren van Vlimpers. Daarom is het belangrijk dat AgO of je vormingsbeheerder tijdig de nodige voorbereidingen treft in Vlimpers:- Ben je een Vlimpersentiteit die klant is bij AgO voor de module Leren van Vlimpers? Dan zorgt AgO dat de nodige module(s) worden opgezet in de module Leren van Vlimpers. Contacteer AgO tijdig via Vlimpers(opent in nieuw venster)> tegel ‘Vragen?’ > ‘Vlimpers-contactformulier’.
- Ben je een Vlimpersentiteit die geen klant is bij AgO voor de module Leren van Vlimpers? Dan staat je organisatie zelf in voor het vormingsbeheer. AgO heeft voor de vormingsbeheerders van je organisatie alle leerobjecten (e-learnings, materialen, video’s) klaargezet, zodat zij zelf het curriculum kunnen bouwen. Lees meer in de handleiding van de module leren van Vlimpers(opent in nieuw venster)(vanaf pagina 132) over het opzetten van een curriculum. Vragen? Contacteer AgO via Vlimpers(opent in nieuw venster) > tegel ‘Vragen?’ > ‘Vlimpers-contactformulier’ of schrijf je in voor het digitaal spreekuur Vlimpers module leren(opent in nieuw venster), onder de naam ‘AGO-digitaal spreekuur module Leren’.
- Stap 5
De opstart is verzekerd binnen 32 kalenderdagen na de formele bestelling van de module of het leiderschapstraject.
Die timing is wel afhankelijk van het feit dat je de nodige info aan de externe dienstverlener bezorgt voor opmaak van een planningsvoorstel en dat je tijdig de nodige voorbereidingen laat uitvoeren in de module Leren van Vlimpers (zie vorige stap).
In het raamcontract ‘leiderschap’ staat alle informatie over de organisatie van de trainingen en de annuleringsvoorwaarden.
Belang van leiderschapsontwikkeling
Waarom inzetten op leiderschapsontwikkeling? Omdat leidinggevenden een belangrijke rol vervullen. Ze dragen bij aan een kwaliteitsvolle en efficiënte dienstverlening en zijn een kompas voor hun medewerkers. Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Bovendien wordt de omgeving waarin de Vlaamse overheid fungeert steeds complexer en uitdagender. Daarom zijn zelfreflectie en de ontwikkeling van leiderschapscompetenties belangrijk.