Update

De sport- en cultuurcheques zijn onmiddellijk bruikbaar en zijn geldig tot 30 september 2023.

Voor wie?

De maatregel is van toepassing op:

Dit besluit wijzigt ook het kabinetsbesluit, zodat de toekenning van ecocheques voor 2022 en 2023 voor de gedetacheerden buiten de diensten van de Vlaamse overheid en de rechtstreeks aangestelden juridisch wordt verankerd.

Wat?

Ecocheques en sport- en cultuurcheques zijn een extralegaal voordeel, bovenop het salaris. Ze worden niet pro rata het tewerkstellingspercentage berekend en komen niet mee op de fiscale fiche. Ook worden hierop geen belastingen of sociale lasten betaald. Zo houdt het personeelslid zelf netto meer over.

Goed om te weten
  • De cheques worden uitbetaald op 28 februari 2023. De waarden van 250 euro (ecocheques) en 30 euro (sport- en cultuurcheques) worden gestort op de Edenred-kaart die ook voor maaltijdcheques wordt gebruikt. Heeft het personeelslid geen Edenred-kaart? Dan krijgt die een nieuwe kaart opgestuurd waarop de cheques worden opgeladen.
  • De cheques worden toegekend op naam en zijn niet omruilbaar.
  • De ecocheques zijn 2 jaar geldig en de sport- en cultuurcheques zijn geldig tot 30 september 2023.

Ecocheques

De Vlaamse overheid is een werkgever met respect voor het milieu. Met dit extralegaal voordeel kunnen personeelsleden ecologische producten en diensten kopen, zoals kleinere investeringen die energie helpen te besparen. Deze zijn opgedeeld in 3 categorieën:

  • ecologische producten en diensten
  • duurzame mobiliteit en vrije tijd
  • hergebruik, recyclage en afvalpreventie

Sport- en cultuurcheques

De sport- en cultuurcheques kunnen personeelsleden gebruiken voor:

  • culturele activiteiten (benoemd in artikel 4 van de bijzondere wet van 8 augustus 1980(opent in nieuw venster)) georganiseerd door culturele organisaties die erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd zijn door de bevoegde overheid
  • sportieve activiteiten georganiseerd door sportverenigingen waarvoor een federatie bestaat, erkend of gesubsidieerd door de gemeenschappen, of die behoren tot één van de nationale sportfederaties
Goed om te weten

De recurrente maatregelen uit het sectoraal akkoord worden momenteel omgezet in regelgeving en zijn nog niet van toepassing. Meer informatie hierover volgt later.