Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wil jij meedenken over Archivering by design? Nieuwsberichten van Informatiemanagement

Wil jij meedenken over Archivering by design?

Nieuwsbericht
11 april 2023

Op vrijdag 21 april 2023 organiseert Digitaal Archief Vlaanderen de kick-off van een werkgroep over archivering by design. Wij zoeken collega’s die met ons mee willen denken over hoe we archivering by design kunnen organiseren.

De verwerking en het beheer van informatie is fundamenteel veranderd door de digitalisering. Hierdoor is de omvang en diversiteit van digitale documenten enorm toegenomen. Dossiervorming is vaak gebrekkig doordat er bij het creëren, bewerken en uitwisselen van informatie onvoldoende aandacht wordt besteed aan wat er later mee moet gebeuren.

Door passende maatregelen te bepalen en te implementeren bij het (her)ontwerpen van processen en daarbij gebruikte informatiesystemen zorg je ervoor dat de informatie duurzaam toegankelijk is en blijft. Want voorkomen is beter dan genezen!

Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe organiseer je archivering by design? Hoe pak je het praktisch aan? En wat moet je weten en kunnen? Dit zijn stuk voor stuk vraagstukken die in deze werkgroep aan bod komen. Wil je inhoudelijk meedenken over dit thema en feedback leveren op de output van deze werkgroep? Aarzel dan niet om je in te schrijven!

Ben je zelf al tegen zo’n vraagstuk aangelopen of heb je weet van een goede use-case? We zijn ook op zoek naar concrete use-cases waarmee we aan de slag kunnen gaan.

Voor wie? Iedereen die actief is in een Vlaamse overheidsinstantie, bij een lokaal bestuur of in een organisatie met een publieke taak.

Wanneer? 21 april 2023 van 10u30-12u via MS Teams. Inschrijven kan door een e-mail te sturen naar digitaalarchief@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).