Vanaf het jaar waarin u 16 wordt, mag u vrijwilligerswerk doen.
Sommige organisatoren eisen wel dat vrijwilligers op hun evenement minstens 18 jaar zijn.
U moet geen Belg zijn om vrijwilligerswerk te doen. Deze mensen mogen het ook:
- Inwoners van de Europese Unie
- Mensen met een geldige verblijfsvergunning
- Asielzoekers in bepaalde omstandigheden
- Uitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA): u moet geen toelating vragen om vrijwilligerswerk te doen. Inter heeft een nationale goedkeuring van de RVA. Toch twijfel? Contacteer de RVA of Inter.
- Uitkering van een andere organisatie, bijvoorbeeld van uw ziekenfonds: volg de richtlijnen die daar gelden. Contacteer de dienst die uw dossier beheert of Inter.
Jazeker. U bent verzekerd tijdens al uw taken als Inter-vrijwilliger, vanaf het moment dat u ingeschreven bent.
- Lichamelijke ongevallen: wanneer u zich pijn doet of een ongeval hebt op het evenement.
- Burgerlijke aansprakelijkheid: bijvoorbeeld wanneer iemand anders schade oploopt door uw fout of onvoorzichtigheid.
- Rechtsbijstand.
Neen.
Er is geen vrijwilligers- of onkostenvergoeding. Maar er zijn enkele uitzonderingen. Meer lezen over de uitzonderingen voor een vrijwilligersvergoeding.
U krijgt een e-mail ongeveer een week voor het event. Daarin vindt u alle informatie over het moment en de plaats van het event, de taken en alle afspraken.
U regelt zelf uw vervoer. Er is geen vergoeding voor uw vervoerskosten. Probeer af te spreken met andere vrijwilligers om samen te rijden.
Parkeren: op sommige evenementen zijn er voorbehouden parkeerplaatsen voor vrijwilligers. Als dat zo is, hoort u dat op voorhand.
Gratis toegang: u kunt gratis binnen op het evenement. U moet zelf geen ticket kopen.
Eten en drinken: bent u meer dan 4 uur lang aan het werk? Dan krijgt u van de organisator eten en drinken. U moet dus zelf niets voorzien, tenzij u liever zelf iets meebrengt.
Alle dagen aanwezig: er wordt verwacht dat u de volledige duur van het festival aanwezig bent en daar blijft. Als dat om een of andere reden niet kan, laat u dat op voorhand weten.
Overnachten: Is er een ADL-camping op het festival, een camping met diensten en voorzieningen voor de algemene dagelijkse levensverrichtingen van mensen met een handicap? Dan overnacht u op de ADL-camping samen met de bezoekers en andere vrijwilligers. Lukt dat niet? Bespreek dan vooraf of een uitzondering mogelijk is.
Eigen kampeerspullen: neem uw eigen kampeerspullen mee als u blijft overnachten, zoals een tent, slaapzak, kussen en matje.
Werkduur: op meerdaagse evenementen werkt u gemiddeld 8 uur per dag, verspreid over de hele dag. U krijgt op voorhand uw werkschema. Maar soms zijn er onvoorziene omstandigheden. Dan kan het zijn dat u buiten uw schema even iemand vervangt bijvoorbeeld.
Dat kan gebeuren! Laat dat zo snel mogelijk weten aan de eventmedewerker van Inter. Hoe doet u dat?
Tot 2 weken op voorhand, per e-mail of telefoon
Tot 1 of 2 dagen op voorhand, per telefoon.
Gebruik nooit Beeple of Facebook voor dringende informatie.
Wanneer u zich inschrijft als vrijwilliger moet u enkele persoonlijke gegevens doorgeven. Lees hier hoe die gegevens beschermd worden.
Nieuwsbrief
Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rond toegankelijkheid.