Gedaan met laden. U bevindt zich op: Inter lanceert nieuwe website en sensibiliseringsvideo op Internationale Dag van mensen met een beperking Nieuwsberichten van Inter

Inter lanceert nieuwe website en sensibiliseringsvideo op Internationale Dag van mensen met een beperking

Nieuwsbericht
3 december 2022

Hasselt, 3 december 2022 – Vandaag is het de Internationale Dag van mensen met een beperking. Voor Inter, het expertisecentrum in toegankelijkheid, een uitgelezen moment om zijn nieuwe website te lanceren, met als blikvanger een gloednieuwe sensibiliseringsvideo. De video confronteert iedereen met het belang van een toegankelijke omgeving in al haar facetten. “De slogan van Inter is #IedereenOveral, maar om dat doel te bereiken moet er nog een heus hindernissenparcours overwonnen worden. Dat is onze missie die we als advies- en beleidspartner willen realiseren. Met onze volledig toegankelijke website wijzen we alvast de weg”, zegt algemeen directeur Wendy Metten.

De sensibiliseringsvideo toont situaties uit ieders dagelijkse realiteit: moeilijkheden met een rollator op het terras van een horecazaak, met een gebroken been de trap niet op kunnen, visueel en technisch hinder ondervinden bij het gebruik van digitale technologie, in de war geraken door onduidelijke informatie, met kinderen vastzitten in een draaideur van een winkel en hoge hakken op kasseien.

Ontoegankelijkheid treft iedereen

“De Internationale Dag van mensen met een beperking focust terecht op mensen met een handicap. Maar ook wie vandaag jong, gezond of mobiel is, voelt zich maar beter aangesproken. Want beperkingen kunnen ons allemaal overkomen. Die confronterende idee willen we ook in de sensibiliseringsvideo uitdragen. De mensen van productiehuis Medialife hebben bij de montage een knipoog niet geschuwd, maar de boodschap is bloedserieus: haal die drempels weg en werp er zeker geen nieuwe op!”, vertelt voorzitter van Inter Raf Van Bedts.

Frank Hensen (50) speelt een rol in de video: “Ik zie mezelf niet als iemand met een beperking, al ervaar ik soms moeilijkheden met het lezen van informatie. Zelfs met mijn leesbril zijn sommige teksten gewoon onleesbaar, door een te klein lettertype of slecht kleurcontrast.”

Toegankelijkheid is een basisbehoefte

Toegankelijkheid is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met een beperking is het een basisbehoefte om evenwaardig en zelfstandig te kunnen deelnemen aan het sociaal leven, zoals hun buren, vrienden en familie. Vaak worden zij uitgesloten, omdat ze ergens niet binnen geraken of er niet naar het toilet kunnen. “Dat moet veranderen. En dan spreek ik enkel over de fysieke toegankelijkheid. De toegankelijkheid van dienstverlening, informatie en communicatie is even cruciaal. Als expertisecentrum moeten we durven zeggen wat nog niet goed is. Dat tonen we ook in de video. Tegelijk werken we samen met partners aan oplossingen”, duidt algemeen directeur Wendy Metten.

In samenwerking met productiehuis Medialife

Voor de video werkte Inter samen met het Hasseltse productiehuis Medialife. Samen dachten ze verschillende concepten uit en gingen ze op pad voor de opnames. Frederik Knapen, oprichter en eigenaar van Medialife, verantwoordelijk voor dit project: “Voor ons was het bijzonder om hieraan te kunnen werken. Toegankelijkheid is zo belangrijk. Te weinig mensen weten wat het inhoudt. Hopelijk biedt de video daar een antwoord op en staan de kijkers hierbij stil.”

In samenwerking met Digitaal Vlaanderen

De sensibiliseringsvideo voor toegankelijkheid staat op de startpagina van de nieuwe website van Inter. Die werd opgemaakt binnen het Vlaams Webplatform van Digitaal Vlaanderen. Zoals dat voor het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen met een voorbeeldfunctie past, gaat het om een toegankelijke website. Het is een bron van toegankelijkheidsinformatie voor burgers, beleidsmakers en professionelen, zoals architecten, ingenieurs, bouwheren en organisatoren van evenementen.

Steeds meer en beter

Inter merkt dat er stilaan meer aandacht en meer initiatieven voor toegankelijkheid opduiken. Al is nog niet iedereen mee. “Inter probeert zoveel mogelijk noden te detecteren en oplossingen uit te werken om de toegankelijkheid te verbeteren. Het Agentschap werkt aan communicatie-initiatieven, zette pas een unieke tiendaagse opleiding Toegankelijkheid op, biedt verschillende vormen van dienstverlening, en groeit in sneltempo in haar rol van beleids- en adviespartner”, zegt voorzitter Raf Van Bedts.

Eén van de veelbelovende paradepaardjes, is het concept van Changing Places. Deze verzorgingsruimtes met aangepast toilet op maat van volwassenen met een beperking zorgen ervoor dat deze mensen toegang krijgen tot het maatschappelijk leven. Ze hebben er een plek om verzorgd en verschoond te worden. En ook voor ‘de belangrijkste bijzaak ter wereld’ neemt Inter de handschoen op: zo voorzag het agentschap in samenwerking met de VRT audiobeschrijving voor de wedstrijden van de Rode Duivels.

Meisje met gebroken been in rolstoel voor trap
Toegankelijkheid is noodzakelijk voor mensen met een beperking en belangrijk voor iedereen.