Datum
18 mei 2022 t.e.m. 18 mei 2022
Tijdstip
10:15
Locatie

Havenlaan 88, 1000 Brussel, België
Havenlaan 88, Brussel

Routeplanner (opent in nieuw venster)
Dit evenement is afgelopen.

De Brusselse Noordwijk heeft de laatste vijftig jaar een bewogen geschiedenis achter de rug. Het Manhattanplan heeft de wijk, waar ook de Vlaamse overheid prominent aanwezig is, ingrijpend en definitief veranderd. Stadsgids Joris Sleebus vertelt op woensdag 18 mei over de Noordwijk en vertrekt daarbij vanuit de muurschilderingen die tussen 1977 en 1980 werden aangebracht. De tekeningen waren een stil protest van buurtbewoners, en zijn ondertussen al lang verdwenen.

Muurschildering in de Noordwijk

Joris Sleebus is al ruim veertig jaar gids in Brussel. Hij dook in de geschiedenis van de wijk, nam contact op met de meeste betrokkenen en mocht alle beeldmateriaal gebruiken. Hij brengt een rijk geïllustreerd verhaal met duidelijke boodschappen voor de situatie van de Noordwijk vandaag.

‘De gevolgen van het Manhattanplan waren desastreus en zijn nog steeds zichtbaar’, zegt Joris Sleebus. ‘Na de eerste oliecrisis in 1973 vielen alle grote bouwwerven uit het plan stil. Vijftien jaar lang veranderde niets aan de kaalslag, verkrotting en ontvolking. In 1977 kon een groep bewoners uit de Noordwijk het niet meer aanzien. Een plaatselijk bedrijfje startte een campagne en op het einde van dat jaar werd een eerste muurschildering ingehuldigd. De reacties waren overweldigend.’ De volgende drie jaar werden nog eens 21 muurschilderingen gerealiseerd. ‘Hun inhoud werd steeds strijdvaardiger en de campagne zou uiteindelijk ook stedenbouwkundige resultaten opleveren. Tussen 1987 en 1995 werden alle muurschilderingen, samen met de huizen en bedrijfsgebouwen waarop ze geschilderd waren, gesloopt.’

Inschrijven

Afspraak op woensdag 18 mei 2022 van 12.15 tot 13.30 uur in het auditorium van het Herman Teirlinckgebouw in Brussel.

Vlaams minister bevoegd voor Brussel Benjamin Dalle verzorgt de inleiding en kadert dit initiatief in ons beleid om de personeelsleden van de Vlaamse overheid te verbinden met hun hoofdstad.

Na afloop van de lezing kun je in de inkomhal van het Herman Teirlinckgebouw de tentoonstelling ‘Lichtpunt’ ((opent in nieuw venster)) bezoeken, waar de muurschilderingen op een artistieke wijze worden gevisualiseerd.

Schrijf je vooraf in met een mailtje naar Coördinatie Brussel via brussel@vlaanderen.be (opent in uw e-mail applicatie).

Locatie en bereikbaarheid

Evenement georganiseerd door Agentschap Binnenlands Bestuur
Cultuur