Opleiding webtoegankelijkheid voor webredacteurs en -ontwikkelaars
De dienst Diversiteitsbeleid organiseert in samenwerking met AnySurfer(opent in nieuw venster) de online opleiding webtoegankelijkheid voor webredacteurs en webontwikkelaars. Online opleidingen zijn energievretend en daarom is de opleiding verspreid over verschillende sessies en dagen.
- 3 oktober 2023 t.e.m. 24 oktober 2023
- 09:30
Online
- 26 september 2023
Omschrijving
Voor wie?
- Je werkt bij de Vlaamse overheid.
- Je werkt voor een lokale overheid, intercommunale, stad, gemeente of provincie.
- Je werkt als communicatiemedewerker, web redacteur… Websites beheren, mobiele applicaties of digitaal communiceren behoren tot je takenpakket.
- Je bent nog niet of onvoldoende vertrouwd met digitale toegankelijkheid, de bindende wetgeving of je hebt nood aan een opfrissing.
Wat mag je verwachten?
Deze opleidingen tonen aan hoe belangrijk het is dat websites, mobiele applicaties en digitale communicatie toegankelijk zijn voor mensen met een handicap, maar ook voor alle andere bezoekers van onze websites. Tegenwoordig wordt alles gedigitaliseerd en is het internet een van de belangrijkste communicatiemiddelen. Iedereen moet zonder hinder toegang hebben tot de informatie waarnaar men op zoek is. Een heel belangrijk element in dit verhaal is toegankelijkheid.
Programma
Opleiding web redacteurs
De opleiding voor web redacteurs bestaat uit twee voormiddagen. Deze vinden plaats op dinsdag 3 en donderdag 5 oktober.
Je leert onder andere teksten, afbeeldingen, tabellen, hyperlinks, filmpjes enzovoort toegankelijk maken aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.
Opleiding web ontwikkelaars
Web ontwikkelaars, webmasters, designers, ux’ers… volgen de sessies op dinsdag 10, dinsdag 17 en dinsdag 24 oktober.
In deze opleiding komt alles aan bod wat ook in de opleiding voor web redacteurs zit. Daarnaast behandelen we het grafisch en functioneel ontwerp: gebruik van kleur, contrast, focusstijlen, afleiders als beweging, pop-ups, slideshows, design voor verschillende interactiemethodes (oriëntatie, zoom, reflow, toetsenbord...), leesvolgorde, keuze en ontwerp van componenten (cards, overlays, tabs, uitklap-elementen ...). Ook technische zaken komen aan bod: formulieren, correct gebruik van ARIA-attributen, ontwerp van widgets, hoe geef je een tekst alternatief aan achtergrondafbeeldingen, hoe kun je tekst verbergen en is dat een goed idee?
Prijs
Deze opleidingen zijn gratis, maar inschrijven is verplicht!
Locatie en bereikbaarheid
Online
Deze opleiding wordt begeleid door AnySurfer in Zoom. Je moet dit niet apart downloaden.
Een aantal dagen voor de opleiding ontvang je een mail met praktische informatie en de link om deel te nemen.