Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaams Regeerakkoord 2024-2029: meer samenwerken, digitalisering en vereenvoudiging Nieuwsberichten

Vlaams Regeerakkoord 2024-2029: meer samenwerken, digitalisering en vereenvoudiging

Nieuwsbericht
1 oktober 2024

Nog meer samenwerken en nog meer digitalisering en vereenvoudiging, dat is de opdracht die de Vlaamse administratie krijgt in het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029. Daarnaast zijn er op het vlak van bestuurszaken een aantal nieuwigheden. Een overzicht.

Visie: een efficiënte en slagkrachtige Vlaamse overheid

Om een klantgerichte en performante dienstverlening van de overheid te garanderen, moet de verkokering doorbroken worden en moet de Vlaamse overheid voor ‘échte samenwerking’ gaan. Er wordt verder ingezet op digitalisering en vereenvoudiging. Zo krijg je een slankere en dienstbaardere overheid, waar ook ruimte is voor nieuwe beleidsinitiatieven.

Personeelszaken

Ook op het vlak van personeelszaken zijn er een aantal passages in het regeerakkoord te vinden.

Organisatie Vlaamse overheid

In het regeerakkoord staan een aantal voorstellen die potentieel voor verschuivingen zorgen binnen de organisatie van de Vlaamse overheid.

ICT en digitalisering

Er komt een digitale strategie die voor de hele Vlaamse overheid en andere overheden in Vlaanderen geldt. De lokale besturen krijgen extra ondersteuning om te digitaliseren. Er wordt ook gezorgd dat de technische systemen tussen de verschillende overheden kunnen communiceren. Ook in dit regeerakkoord is er ruimte voor een investeringsprogramma, Vlaanderen Radicaal Digitaal III.

Begroting

  • Vanaf 2027 moet de begroting in evenwicht zijn en blijven.
  • Er komt een prestatiegeïnformeerde begroting zodat het ingezette budget permanent wordt geëvalueerd op zijn effectiviteit en efficiëntie. Zo kunnen er meer onderbouwde keuzes komen. Dat wordt gekoppeld aan een overheidsbrede evaluatiecultuur en een sterkere parlementaire controle.
  • De Inspectie van Financiën wordt versterkt.

Gebouwen en vastgoed

Er komt een vastgoedstrategie op het niveau van de Vlaamse overheid met als focuspunten duurzaamheid, toegankelijkheid en veiligheid.

Aankoop en overheidsopdrachten

Het aankoopbeleid van de Vlaamse overheid is kmo-vriendelijk, innovatief en duurzaam. Met betrekking tot voeding voert de Vlaamse overheid een aankoopbeleid om af te nemen van biologische en andere lokale producenten.

  • Het gebruik van centrale raamovereenkomsten blijft kosteloos voor de entiteiten van de Vlaamse overheid zelf, waaronder de EVA’s.
  • Voor lokale besturen en organisaties in de periferie die deze raamovereenkomsten vrijwillig gebruiken, zal een kostendekkende vergoeding worden aangerekend.

De optie wordt onderzocht om bedrijven na elke overheidsopdracht te evalueren, en bij onvoldoende prestaties uit te sluiten bij volgende overheidsopdrachten. Er wordt op toegezien dat er met legale arbeidscontracten wordt gewerkt, er geen schijnzelfstandigheid is, … Wanneer overheidsopdrachten (deels) worden uitgevoerd door buitenlandse werkkrachten, wordt er nagegaan of er een Nederlandstalig aanspreekpunt is.

Lokale besturen

Het lokale bestuursniveau vormt het uithangbord van de overheid. Steeds meer wordt als eerstelijnsoverheid gekeken naar de lokale besturen om het voortouw te nemen bij complexe maatschappelijke uitdagingen.

Om de bestuurlijke organisatie beter af te stemmen op de uitdagingen van vandaag en morgen komt er een model met 2 pijlers: sterkere lokale besturen en een ondersteunende Vlaamse overheid. Er komt een meer geïntegreerde en overheidsbrede ondersteuning om tegenstrijdige adviezen vanuit verschillende administraties te vermijden.