Voor wie?

 • Je bent statutair of contractueel in dienst bij de Vlaamse overheid
 • Je voert regelmatig beeldschermwerk uit: minstens 4 uur per dag of minstens de helft van je wekelijkse tewerkstelling.
 • De arbeidsarts adviseerde na een arbeidsgeneeskundig onderzoek een beeldschermbril.

Wanneer heb je een beeldschermbril nodig?

Een computer- of beeldschermbril zorgt dat je helder en scherp kunt zien op beeldschermafstand. De sterkte ervan verschilt met een normale bril. Stelt de arbeidsarts tijdens een oogonderzoek vast dat je moeite hebt om je beeldschermwerk te doen, ondanks je (lees)bril? Dan zal hij of zij zo’n beeldschermbril aanraden. In dat geval is je werkgever verplicht om de aankoop gedeeltelijk terug te betalen.

Hoeveel wordt terugbetaald?

Het bedrag van de terugbetaling is begrensd: maximaal 100 euro op het brilmontuur en maximaal 200 euro per brilglas (= monofocale glazen voor intermediaire visus of degressieve glazen voor dichtbij en intermediaire visus).

Een correctie voor intermediaire visus gecombineerd met een correctie voor zicht veraf (> 5 m) wordt niet terugbetaald. Het moet ook steeds om een beeldschermbril gaan en niet om een gewone (lees)bril.

Hoe vraag je een tussenkomst aan?

 • Stap 1

  Ga langs bij de arbeidsarts

  Bespreek je vraag voor een beeldschermbril met de arbeidsarts. Dat kan tijdens het verplichte periodieke onderzoek of door zelf een afspraak te maken: boek een spontane raadpleging (vraag hiervoor de nodige gegevens op via het Vlimpers-contactformulier) of vraag rechtstreeks een onderzoek aan bij het arbeidsgeneeskundig orgaan IDEWE(opent in nieuw venster).

  Besluit de arbeidsarts dat je een beeldschermbril nodig hebt, dan vult hij het formulier Aanvraag tot terugbetaling beeldschermbril(PDF bestand opent in nieuw venster) voor je in.

  Ben je personeelslid van VDAB?
  Consulteer dan je eigen interne preventiedienst voor een afspraak met de arbeidsarts: idbp@vdab.be(opent in uw e-mail applicatie).

 • Stap 2

  Ga op consultatie bij de oogarts

  Ga na je bezoek aan de arbeidsarts langs bij de oogarts en vraag om:

  • een voorschrift voor de aankoop van een beeldschermbril
  • het formulier Aanvraag tot terugbetaling beeldschermbril’ (zie stap 1) in te vullen en te ondertekenen.
 • Stap 3

  Vervolledig het aanvraagformulier

  Vul het werknemersluik op het formulier Aanvraag tot terugbetaling beeldschermbril’ (zie stap 1) volledig in en onderteken het document.

 • Stap 4

  Dien de aanvraag tot terugbetaling in

  Bezorg via het Vlimpers-contactformulier alle nodige documenten:

  • Het formulier Aanvraag tot terugbetaling beeldschermbril’, ingevuld en ondertekend door de arbeidsarts, de oogarts, de opticien en jezelf.
  • De gedetailleerde factuur van de bril (of een kopie ervan).