Gedaan met laden. U bevindt zich op: Beëindiging Hospitalisatieverzekering personeel Vlaamse overheid

Beëindiging

Wanneer eindigt je aansluiting bij de gezondheidsverzekering? En hoe kun je die nadien nog verderzetten? Je leest het op deze pagina.

Automatische beëindiging

De aansluiting bij de gezondheidsverzekering eindigt automatisch bij:

 • overlijden: de aansluiting eindigt op de laatste dag van de lopende maand.
 • uitdiensttreding, pensionering of non-activiteit: je aansluiting en die van je nevenverzekerden eindigt op de laatste dag van het volgende kwartaal (zie tabel).

laatste dag tewerkstelling of dienstactiviteit

verzekerd tot en met

vanaf 1 januari tot en met 31 maart

30 juni

vanaf 1 april tot en met 30 juni

30 september

vanaf 1 juli tot en met 30 september

31 december

vanaf 1 oktober tot en met 31 december

31 maart

Hoe de aansluiting verderzetten?

In bepaalde gevallen kun je je verzekering verderzetten als ze automatisch eindigt voor jou of je nevenverzekerden.

 • Je kunt het contract van jezelf en je nevenverzekerden binnen de 3 maanden na je uitdiensttredingsdatum op eigen kosten verderzetten, op voorwaarde dat je minstens 2 jaar bij een hospitalisatiepolis aangesloten was. Er zijn geen medische formaliteiten of wachttijden.

  Contacteer AXA via vo.hospitalisatie@axa.be(opent in uw e-mail applicatie) of 02 552 53 60.

  Opgelet: de premie bij individuele verderzetting is niet dezelfde als de premie zoals vermeld in de polis van de gezondheidsverzekering van de Vlaamse overheid.

 • Je kunt het contract van jezelf en je nevenverzekerden op eigen kosten verderzetten onder de voorwaarden van de collectieve verzekering. Er zijn geen medische formaliteiten of wachttijden.

  De verzekeraar bezorgt je een factuur voor de persoonlijke voortzetting. Je ontvangt de factuur ten vroegste de week na het aflopen van je verzekering. Door deze factuur te betalen geef je aan dat je, samen met je eventueel verzekerde gezinsleden, aangesloten wenst te blijven.

  Voorbeeld: ga je met 31 maart op pensioen? Dan blijf je verzekerd tot en met 30 juni (zie bovenstaande tabel). Je ontvangt de factuur voor verderzetting begin juli.

  Meer informatie vind je op de webpagina ‘Tegemoetkoming hospitalisatieverzekering voor gepensioneerden’.

 • Je kunt het contract van jezelf en je nevenverzekerden op eigen kosten verderzetten. Er zijn geen medische formaliteiten of wachttijden.

  De verzekeraar bezorgt je een factuur voor de persoonlijke voortzetting. Je ontvangt de factuur ten vroegste de week na het aflopen van je verzekering. Door deze factuur te betalen geef je aan dat je, samen met je eventueel verzekerde gezinsleden, aangesloten wenst te blijven.

 • Bij overlijden van de hoofdverzekerde wordt de aansluiting van de nevenverzekerden verdergezet op hun naam. Dit verloopt automatisch, je hoeft hiervoor zelf niets te doen.

Hoe de aansluiting stopzetten?

 • Je kunt de aansluiting voor jezelf niet stopzetten, omdat de aansluiting een recht is. Je bent uiteraard niet verplicht om gebruik te maken van de polis.

 • Je kunt als hoofdverzekerde schriftelijk de wijzigingen van je gezinssituatie doorgeven. Gezinsleden kunnen ook op schriftelijk verzoek vrijwillig de aansluiting beëindigen. Je bezorgt hiervoor het ingevulde aansluitingsformulier(PDF bestand opent in nieuw venster) aan AXA. Je vindt de contactgegevens in het formulier.