Nieuwe elektrische toestellen worden steeds efficiënter. Toch daalt het elektriciteitsverbruik niet: er komen steeds meer nieuwe toestellen bij die vaker gebruikt worden, zoals een extra TV, laptop, spelconsole, … Maar er zijn ook veel oude verspillende toestellen in omloop die beter plaats maken voor een nieuwe, zuinige versie.

Een toestel kiezen op basis van het energielabel

Elk elektrisch toestel heeft een dubbel prijskaartje:

  • de aankoopprijs en
  • de jaarlijkse verbruikskosten, tien tot twintig jaar lang te betalen, afhankelijk van het toestel.

Voor toestellen die vele uren per jaar presteren, zal de goedkoopste u net veel meer kosten.

Om u te helpen met het maken van een verstandige aankoop worden energielabels aangebracht op toestellen die energie verbruiken.

(Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave)
Het oude (links) en nieuwe (rechts) energielabel.

Sinds 1 maart 2021 bestaat het oude label met energieklassen van A+++ tot G, naast het nieuwe energielabel met energieklassen van A tot G. Huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties, televisietoestellen, computerschermen, koelkasten, diepvriezers, wijnkoelers en huishoudelijke vaatwassers dragen al het nieuwe label. Op termijn zal dat voor alle toestellen het geval zijn.

Het nieuwe label herkent u gemakkelijk aan de QR-code rechtsboven.

Hulp bij het aankopen van elektrische toestellen

Het aantal beschikbare modellen op de markt, afkomstig van verschillende fabrikanten, is heel groot. Ze verschillen niet alleen in het aantal aangeboden opties, maar ook in het energieverbruik. Daarom kan de keuze van energie-efficiënte toestellen erg moeilijk zijn.

Om dit probleem te verhelpen, heeft Topten ((opent in nieuw venster)) een portaal gecreëerd om eenvoudig verschillende toestellen te vergelijken.

Kortingsbon voor beschermde afnemers

Als u een beschermde afnemer bent, kunt u in aanmerking komen voor een kortingsbon voor de aankoop van een zuinige wasmachine of koelkast.

Tips om minder te verbruiken

Om elektriciteit en geld te besparen, is het interessant om een idee te hebben van het energiegebruik van uw toestellen.

Grote elektrische verbruikers zijn vaak toestellen die warmte of koude produceren zoals een koelkast, airco, elektrische oven, wasmachine, gloeilampen, elektrisch verwarmingstoestel, zwembad, …

Daarnaast is tot 10% van het elektriciteitsverbruik in woningen sluipverbruik: stille verbruikers (lampjes, tijdsaanduidingen, …) die dag en nacht wat energie nodig hebben.