Dakramen in een dak
© Brecht Van Maele

Deze regel geldt voor kamers en zelfstandige woningen (= studio, eengezinswoning of appartement). De dubbelglasverplichting geldt enkel voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Er worden geen uitzonderingen op de norm voorzien. Sinds 1 januari 2021 wordt er wel rekening gehouden met de energiescore van de woning, vastgesteld in een energieprestatiecertificaat (EPC). De woning zal aan de dubbelglasnorm voldoen als die energiescore lager ligt dan de grenswaarde die de Vlaamse Regering heeft vastgesteld. Deze grenswaarden zijn:

  • 600 kWh/m² voor een open bebouwing
  • 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
  • 450 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
  • 400 kWh/m² voor een appartement.

Wat als mijn woning niet aan de verplichting voldoet?

Bij een woningonderzoek (meestal op aanvraag van een huurder) kent de woningcontroleur strafpunten toe als de woning niet aan bepaalde normen voldoet. Sinds 1 januari 2020 kruist de woningcontroleur bij een conformiteitsonderzoek de afwezigheid van dubbele beglazing aan als een gebrek:

  • Sinds 2020 maakt de woningcontroleur een onderscheid tussen een niet algemeen gebrek (= 1 raam met enkele beglazing) en een algemeen gebrek (= meerdere ramen met enkele beglazing).
  • Vanaf 1 januari 2023 vormt het ontbreken van dubbele beglazing een gebrek van categorie II. Dit betekent dat de woning dan ongeschikt kan worden verklaard.

Op de website van Wonen-Vlaanderen vindt u meer informatie over de verplichting ((opent in nieuw venster)).