Personenwagens en aanverwante voertuigen

U betaalt een jaarlijkse verkeersbelasting vanaf de inschrijving van uw nieuw of tweedehandsvoertuig bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV). Voor deze voertuigen moet u dus geen aangifte doen. Als u uw auto ingeschreven heeft bij de DIV zal u automatisch elk jaar een aanslagbiljet ontvangen op basis van deze inschrijving.

U betaalt een jaarlijkse verkeersbelasting vanaf de inschrijving van uw nieuw of tweedehandsvoertuig bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV).

Na de inschrijving van uw nieuw of tweedehandsvoertuig bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV), stelt de DIV de Vlaamse Belastingdienst op de hoogte van uw inschrijving.

  • U ontvangt van de Vlaamse Belastingdienst automatisch jaarlijks een aanslagbiljet met een overschrijvingsformulier zolang uw voertuig blijft ingeschreven.
  • U betaalt de verkeersbelasting vanaf de eerste dag van de maand van inschrijving.

Zodra u uw nummerplaat laat schrappen, moet u geen verkeersbelasting meer betalen.

Op de website van de Vlaamse Belastingdienst kunt u zelf de status van uw dossier opvolgen via 'Mijn dossier' ((opent in nieuw venster)).

Aan te geven voertuigen

Voor bepaalde voertuigen die zijn ingeschreven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV), moet u zelf nog een aangifte doen bij de Vlaamse Belastingdienst, vóór u ermee op de openbare weg mag rijden.

  • U betaalt de jaarlijkse verkeersbelasting vanaf de 1ste dag van de maand van aangifte/ingebruikname op de openbare weg tot en met het einde van hetzelfde jaar.
  • het voertuig is belastbaar tot de aangifte stopgezet wordt. De belastbare periode loopt vanaf de 1ste dag van de maand van ingebruikname tot en met de laatste dag van de maand voorafgaand aan de maand van stopzetting.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van vaak gestelde vragen: