Gedaan met laden. U bevindt zich op: Digitale transformatie van onderwijs: Belgisch voorzitterschap leidt de weg Kenniscentrum Digisprong

Digitale transformatie van onderwijs: Belgisch voorzitterschap leidt de weg

Nieuwsbericht
28 mei 2024

Onderwijs en vorming zijn van cruciaal belang voor het stimuleren van de digitale transformatie van de Europese Unie. Naarmate de technologie blijft evolueren, neemt het belang van een digitaal geletterde bevolking toe. Voortbouwend op het fundament gelegd door het (voormalige) Spaanse Voorzitterschap, is het Belgisch Voorzitterschap vastberaden om de focus op digitaal onderwijs te behouden.  

© Feodora Chiosea/istock/Getty Images Plus

De Digital Education Dialogues, op 28 en 29 mei in Gent, zijn een uitstekend platform om de vooruitgang binnen digitalisering in het onderwijs te bespreken. Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs zal de conferentie openen en deelnemen aan het debat samen met de Europese Lidstaten, vertegenwoordigers van de Europese Commissie en relevante Europese stakeholders.

Discussies gericht op 3 thema's

Een eerste belangrijk thema is het delicate evenwicht tussen leren, data en privacy. Met het toenemende belang van digitale technologieën binnen educatieve omgevingen, wordt het noodzakelijk om de impact ervan kritisch te onderzoeken en te zorgen voor rechtvaardige en ethische praktijken.

Bovendien zal de conferentie zich richten op de twee aanbevelingen van de Raad over digitaal onderwijs en skills, die in 2023 zijn aangenomen. Deze aanbevelingen dienen als leidende beginselen voor het verbeteren van digitale vaardigheden en competenties in de hele Europese Unie.

Tot slot krijgen de deelnemers de kans om de mogelijkheden van Extended Reality (XR) en kunstmatige intelligentie (AI) in onderwijs en opleiding te verkennen. Demonstraties van inspirerende XR-praktijken in het onderwijs zullen de discussies ondersteunen.

Meer informatie over
Over het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie
https://belgian-presidency.consilium.europa.eu/nl/(opent in nieuw venster)