Datum
7 februari 2023
Tijdstip
18:30 tot 20:15
Locatie

Online via video

Inschrijven voor
06 februari 2023

Op 7 februari is het Safer Internet Day. Op die dag zetten meer dan 110 landen zich wereldwijd in om van het internet een betere en vooral veiligere plek te maken. Voor iedereen maar zeker voor jongeren in het bijzonder.

Het belang van cyberveiligheid neemt steeds toe. Scholen en andere onderwijsinstellingen blijken een geliefkoosd doelwit van cybercriminelen. Phishing, hacking, ransomware, ddos-aanvallen … het zijn allemaal concrete bedreigingen voor de digitale veiligheid van iedereen op school. Je goed informeren over de mogelijke risico’s is een allereerste stap in jouw cyberveiligheidsbeleid. Daarom laten we tijdens dit webinar drie experts aan het woord die jou en jouw collega’s zullen helpen bij het creëren van een cyberbewustzijn om beter om te gaan met de online gevaren van het internet.

Meer info lees je op de website van Safer Internet Day.(opent in nieuw venster)

Programma

19:30 - 19:35
19:30 - 19:35
Inleiding
19:35 - 20:05
19:35 - 20:05
Mathieu Verschraege - Cybercrimefenomenen bij jongeren: over slachtoffer- en daderschap

Mathieu Verschraege werkt momenteel als coördinator Digitaal Leren bij GO! CVO Focus in Lokeren en richtte daarnaast Mediavista op om lezingen en workshops te geven over cybercrimepreventie op maat van kinderen, jongeren, ouders, leerkrachten en verenigingen.

In zijn vorige job als cybercrime- en zedenrechercheur en lid van de Local Computer Crime Unit bij de politie behandelde hij onder meer online zedendossiers (waaronder feiten van sextortion en grooming). Hij werd ook vaak met jongeren geconfronteerd die slachtoffer werden van identiteitsdiefstal en buiten hun weten om plots hoofdverdachte werden in een phishingdossier of die zich lieten verleiden om snel geld te verdienen door mee te draaien in cybercriminaliteit. De gevolgen op juridisch, financieel en emotioneel vlak zijn telkenmale bijzonder zwaar en kunnen jongeren én hun ouders jarenlang achtervolgen.

Aan de hand van enkele concrete verhalen krijg je een duidelijke kijk op dergelijke fenomenen en kan je de onderwerpen bespreekbaar maken in de klas.

20:10 - 20:40
20:10 - 20:40
Louis Demeulenaere - Jouw cyberveiligheid: tips en trucs om phishing te voorkomen

Louis Demeulenaere is projectmedewerker content, tools en events bij Mediawijs. Naast de organisatie van studiedagen en de ontwikkeling van tools en lespakketten, specialiseert hij zich in de thema’s informatiegeletterdheid en cybersecurity. Het afgelopen jaar ontwikkelde hij samen met VRT en tal van andere partners onder meer de EDUbox Cybersecurity.

Voor een groot deel van onze dagelijkse bezigheden rekenen we op het internet: online houden we contact met vrienden en familie, regelen we onze bankzaken en kopen we eender wat we nodig hebben. Dat is handig, maar ook risicovol. Want ook cybercriminelen zitten op het internet. Louis zijn sessie focust zich op de belangrijkste tips & tricks wat cyberveiligheid betreft, met een specifieke focus op het herkennen van valse, frauduleuze berichten. Daarnaast licht hij ook kort de EDUbox cybersecurity toe, een educatief pakket waarbij ‘digitale bescherming als goede gewoonte’ centraal staat.

20:45 - 21:15
20:45 - 21:15
Isabelle Marchand - Easy money? Bestaat niet! Bescherm jezelf tegen online fraude

Isabelle Marchand is directeur Marketing en Communicatie en woordvoerder bij Febelfin. Febelfin is de spreekbuis van de financiële sector en wil zich inzetten voor een sociaal en transparant bankwezen. Met sensibiliseringscampagnes wil Febelfin het brede publiek waarschuwen voor online fraude en jongeren actief betrekken in financiële en digitale educatie.

Tijdens deze presentatie focussen we op de meest frequente fraudevormen waarmee jongeren vandaag worden geconfronteerd en geven we enkele tips om hierover in dialoog te treden met de jongeren om zich hiertegen te wapenen. Denk aan phishing, geldezels, hulpvraagfraude, en crypto. Febelfin wil de nodige handvaten aanreiken om samen met het onderwijs de financiële educatie van jongeren te bevorderen.

Partners

Evenement georganiseerd door Kenniscentrum Digisprong
Andere