© Fourcast

Ben jij directeur of ICT-coördinator en wil jij graag je schoolteam of ICT-team de kans geven om hun competenties verder te ontwikkelen? Dan hebben we goed nieuws! Dankzij de overheidsopdracht “Bootcamps” kan jouw school kosteloos een ICT-professionaliseringstraject volgen. De kost van deze trajecten wordt gedragen door Kenniscentrum Digisprong, met de financiële hulp van Europa.

In het najaar van 2022 ging Kenniscentrum Digisprong op zoek naar kandidaten voor de organisatie van ICT-bootcamps voor schoolteams uit het basisonderwijs en ICT-teams uit alle onderwijsniveaus. De overheidsopdracht bestaat uit 2 percelen:

  • Perceel 1: professionalisering van schoolteams om de digitale transitie in het basisonderwijs te bevorderen
  • Perceel 2: professionalisering van ICT-teams uit alle onderwijsniveaus (m.u.v. hoger onderwijs)

Fourcast kwam hierbij als winnaar uit de bus. Geïnteresseerde scholen kunnen deelnemen aan een infosessie. Je kandidaat stellen voor een bootcamp kan via de website van Fourcast(opent in nieuw venster).

ICT-competenties van leerkrachten versterken in het basisonderwijs

De afgelopen jaren hebben heel wat leraren in het basisonderwijs vorderingen gemaakt in hun ICT-competenties. Toch zijn de verschillen en noden tussen leraren onderling soms groot. Het opstellen van een ICT-professionaliseringsplan voor schooldirecties en ICT-coördinatoren vormt daardoor vaak een uitdaging. Met deze bootcamps kan jij je school laten begeleiden om het professionaliseringplan vorm te geven of te optimaliseren. Via fysieke en online sessies op maat krijgt je schoolteam de nodige ondersteuning, vertrekkend vanuit de specifieke noden van de school. DigCompEdu vormt voor deze begeleidingstrajecten de leidraad.

Aan de slag als ICT-team

Veel scholen maken momenteel de overgang van individuele ICT-coördinatoren naar ICT-teams. Deze teams bestaan uit ICT-coördinatoren, ICT-trekkers, mediacoaches, websitebeheerders, beleidsmedewerkers,… Heel wat van deze teams staan voor grote uitdagingen: een doordacht ICT-beleidsplan opstellen, nadenken over ICT-professionaliseringsinitiatieven, een gedragen visie op ICT implementeren,… Geen eenvoudige opdracht! De bootcamps ondersteunen ICT-teams in het hele veranderingsproces via trajecten op maat. De doelgerichte begeleiding zorgt ervoor dat het team zelf ook de nodige competenties verwerft die nodig zijn om het digitaliseringsproces van de school in goede banen te leiden.

Denk je dat jouw school baat heeft bij een ICT-bootcamp? Schrijf je dan nu in voor een infosessie.