Gedaan met laden. U bevindt zich op: Duurzaam en schaalbaar internet voor je school Nieuws

Duurzaam en schaalbaar internet voor je school

Nieuwsbericht
8 mei 2023

Vlaanderen sluit voor het eerst een raamovereenkomst om glasvezelverbindingen voor razendsnel internet aan te leggen in scholen en Centra voor Volwassenenonderwijs. Scholen die intekenen op de raamovereenkomst kunnen zo flink besparen op de aansluitingskosten en de maandelijkse kosten. Ze worden ook verlost van al het voorbereidende werk en ze zijn zeker van een goede overeenkomst met bovendien de nodige beveiliging tegen cyberaanvallen. De raamovereenkomst werd na een openbare aanbesteding toegewezen aan Telenet.

Via onderstaande knop kom je alles te weten over het raamcontract voor glasvezelverbinding.

“Onderwijskwaliteit vergt tegenwoordig ook kwaliteitsvolle internetverbindingen, zéker sinds we de Digisprong uitrollen in de scholen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We buigen de achterstand inzake digitalisering nu om in een voorsprong. Daarbij hebben we ook oog voor het nodige datavolume en snelle internetverbindingen”

Veel scholen maken nog altijd gebruik van een klassieke internetverbinding via de kabel, maar die volstaat niet om bijvoorbeeld met de hele school tegelijk gebruik te maken van innovatieve leermiddelen zoals simulaties, video’s en VR-toepassingen.

Afbeelding van een internetkabel
© undefined/iStock/Getty Images Plus/via Getty Images
Onderwijskwaliteit vergt tegenwoordig ook kwaliteitsvolle internetverbindingen.
Ben Weyts

Ben Weyts

Minister van Onderwijs

Cyberveilige en krachtige internetverbindingen nodig

Een glasvezelverbinding is beter, maar ook iets duurder. Scholen weten ook niet altijd hoe ze aangesloten kunnen worden op glasvezel. Het gaat om een soort groepsaankoop die dankzij de omvang van het contract voordelige tarieven garandeert aan de onderwijsinstellingen. Ze krijgen de kans om vrijwillig in te tekenen op een solide contract, met alle nodige garanties. Zo heeft Vlaanderen expliciet in de raamovereenkomst laten opnemen dat de nieuwe verbindingen voldoende beschermd moeten zijn tegen zogenaamde DDOS-aanvallen door hackers die proberen om het hele netwerk van de school plat te leggen. In geval van aanvallen moet de internetverbinding gevrijwaard blijven en ook bij grote datatransporten biedt Telenet garanties.

“Als je weet dat een gemiddelde middelbare school al gauw 400 leerlingen telt die min of meer gelijktijdig hun laptop gebruiken, dan kan je dat vergelijken met een groot bedrijf. Dat betekent dat de internetverbinding dezelfde sterkte en snelheid moet hebben – dan heb je dataverbindingen van 1Gb/seconde nodig. ”, aldus John Porter van Telenet.