Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ga voor digitale inclusie op jouw school Nieuws

Ga voor digitale inclusie op jouw school

Nieuwsbericht
28 augustus 2023

Gelijke kansen bevorderen voor alle leerlingen is een belangrijke uitdaging voor het onderwijs. Directeurs, leerkrachten en ICT-coördinatoren kunnen er mee voor zorgen dat elke leerling gelijke toegang heeft tot digitale middelen.

Zo bestaan er verschillende organisaties die kinderen en gezinnen op uiteenlopende manieren ondersteunen. Het gaat dan om initiatieven zoals Digibanken(opent in nieuw venster), Digipunten, Digitale wolven(opent in nieuw venster) en 123digit(opent in nieuw venster). Zij kunnen helpen met internettoegang, toestellen, cursussen in digitale vaardigheden, persoonlijke begeleiding … De brochure(PDF bestand opent in nieuw venster) en bijhorende overzichtslijst(PDF bestand opent in nieuw venster) van Mediawijs helpen je verder op weg.

Ook heel wat steden en gemeenten ondernemen actie om digitale barrières te overwinnen. Ze zetten bijvoorbeeld uitleendiensten en ondersteuningsinitiatieven op om leerlingen en gezinnen te helpen. Voor de meest actuele informatie voor jouw regio, neem je contact op met je gemeente, het Huis van het Kind of het OCMW. Zo kan je leerlingen en hun ouders gericht doorverwijzen.

Daarnaast bieden bepaalde internetproviders speciale pakketten aan, zoals betaalbaar internet(opent in nieuw venster). Informeer bij die providers naar welke mogelijkheden zij bieden om gelijke kansen te bevorderen.

Tot slot kan je als school ook zelf stappen zetten. Je kan bijvoorbeeld een solidariteitsfonds oprichten, waarbij je het oudercomité en andere lokale organisaties betrekt. Dat fonds kan als buffer dienen om tijdens het schooljaar ondersteuning te bieden in noodsituaties.

Dankzij deze initiatieven kan je als directeur, leerkracht of ICT-coördinator de digitale kloof op jouw school verkleinen. Zo bouw je mee aan gelijke kansen voor alle leerlingen.