Voor de leerkrachten, voor de leerlingen.

De gebruikers van Het Archief voor Onderwijs(opent in nieuw venster) gaven tijdens bevragingen o.a. aan op zoek te zijn naar interactieve, activerende werkvormen en manieren om leerlingen zelfsturend te laten leren en naar extra tools en functionaliteiten om met audio en video les te geven. Daarnaast hechten ze ook meer en meer belang aan competenties zoals zoekvaardigheid, mediawijsheid en digitale vaardigheden in het algemeen. De uitgebreide leerlingenruimte voor secundair speelt hierop in.

Leerkrachten kunnen nu leerlingen zelf op zoek laten gaan naar filmpjes en geluidsfragmenten: met zoekoefeningen krijgen ze een eigen zoekbalk en beperkte filters. Ideaal dus om de zoekvaardigheid van leerlingen aan te scherpen en om hen bronnen te leren beoordelen. Ze kunnen dat materiaal bovendien samenbrengen in een eigen collectie, met extra uitleg en een logisch verloop. Zo leren ze ook om een samenhangend, genuanceerd verhaal te bouwen met video en audio. De nieuwigheden samengevat:

  • Kijk- en luisteroefeningen maak je nu snel door fragmenten of hele collecties toe te voegen. Uit bladwijzers of rechtstreeks vanuit de zoekresultaten.
  • Zoekoefeningen met een deadline, waarbij leerlingen een zoekbalk krijgen met enkele filteropties om hun zoekacties te verfijnen.
  • Bouwoefeningen waarbij leerlingen zelf een collectie kunnen bouwen met audiovisueel materiaal voor een voordracht of presentatie.

Leerlingen secundair kunnen toegang krijgen op drie manieren: via een lijst die de school of leerkracht doorstuurt, via het LeerID of via Smartschool. Lees meer over hoe leerlingen van het secundair onderwijs toegang krijgen op deze pagina van Het Archief voor Onderwijs.(opent in nieuw venster)

Ondersteuning van leerkrachten met gratis workshops

Leerkrachten die hands-on begeleiding willen om alle bestaande en nieuwe functionaliteiten onder de knie te krijgen, kunnen gratis demo’s en workshops(opent in nieuw venster) volgen of aanvragen voor hun schoolteam.

Leerkracht en nog geen toegang tot Het Archief voor Onderwijs? Neem je lerarenkaart of stamboeknummer bij de hand en maak een gratis account aan.(opent in nieuw venster)

What’s next?

In het voorjaar van 2023 lanceert Het Archief voor Onderwijs voor gebruikers in alle onderwijsniveaus nieuwe mogelijkheden om samen met collega’s aan collecties te werken, en om ze te delen binnen bijvoorbeeld een vakwerkgroep of op KlasCement. Deze doorontwikkeling kadert binnen Digisprong en het relanceplan Vlaamse Veerkracht, en wordt gerealiseerd met de steun van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en het Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse overheid.

Over Het Archief voor Onderwijs

Op Het Archief voor Onderwijs vind je audiovisueel materiaal geselecteerd door en voor leerkrachten op basis van leerplandoelen en eindtermen. De filmpjes en audio zijn meteen bruikbaar in de klas, altijd op dezelfde link en zonder storende reclame! Lees hier meer over Het Archief voor Onderwijs.(opent in nieuw venster)