Wat is DALL·E 2?

DALL·E 2 is een app van het AI-bedrijf OpenAI(opent in nieuw venster). Op basis van zoektermen stelt de app originele afbeeldingen samen. Met inpainting kun je ook bestaande afbeeldingen bewerken. De zoekmachine achter DALL·E 2 gebruikt daarvoor artificiële intelligentie. Je kunt heel eenvoudige zoektermen ingeven, maar ook moeilijkere zinnen waarin je kenmerken verwerkt waaraan de afbeelding moet voldoen. Bijvoorbeeld een specifieke stijl.

Zo krijg je bij de zoekopdracht Een leraar geeft een robot een high five voor een schoolgebouw in de stijl van Monet deze afbeeldingen:

Wat kun jij met DALL·E 2 doen?

Resultaat van de zoekterm 'Leraar hopeloos zoekend naar afbeelding, kubistische stijl'

Met DALL·E 2 kun je heel wat sneller en efficiënter werken. Met de juiste zoekterm genereer je een unieke afbeelding. Zo hoef je niet meer te kiezen uit een hele reeks (stock)afbeeldingen. Je kunt je zoekopdracht zo specifiek maken dat de afbeelding 100% past bij de boodschap die je wilt overbrengen.

Krijg je toch niet de afbeelding die je zoekt nadat je een zoekopdracht hebt ingevoerd? Laad een foto op in de app en je krijgt een soortgelijke afbeelding.

Lesmateriaal

DALL·E 2 kun je ook tijdens je lessen gebruiken. Geef je bijvoorbeeld beeldende opvoeding? Dan kun je het eindresultaat van je leerling naast het resultaat leggen dat DALL·E 2 met AI genereerde. Geef je les in een kleuterschool? Laat je kleuters vertellen wat ze hebben getekend en geef dat als zoekopdracht in. Je kunt DALL·E 2 zelfs vragen om kleurplaten te maken.

Klasgesprekken

Ook ethische en maatschappelijke discussies kun je dankzij DALL·E 2 in je lessen aangaan. Wat is kunst? Kan AI kunst maken? Hoe zit het met de stereotypen die DALL·E 2 soms gebruikt? Waarom is bijvoorbeeld het zoekresultaat van een kleuterleerkracht altijd een vrouw en van een bouwvakker altijd een man?

Hoe werkt DALL·E 2?

Resultaat van de zoekterm 'Hardwerkende robot in een klaslokaal, steampunkstijl'

DALL·E 2 combineert verschillende AI-modellen om tot unieke afbeeldingen te komen. Zo kan DALL·E 2 3 zaken herkennen:

  • objecten
  • de relatie tussen verschillende objecten
  • de relatie tussen de afbeelding en de beschrijving ervan.

Dat zorgt ervoor dat DALL·E 2 zoekopdrachten kan interpreteren, objecten van achtergronden kan onderscheiden en herkennen en voor 1 zoekopdracht verschillende voorstellen kan doen.

Wat met de auteursrechten?

Resultaat van de zoekterm 'Een rechtszaal met een wijzende advocaat, stijl Van Gogh'

Als je wilt weten wat DALL·E 2 voor jou als leraar kan betekenen, is het belangrijk dat je weet hoe het zit met de auteursrechten van de afbeeldingen.

Het goede nieuws: volgens de gebruiksvoorwaarden mag je alle afbeeldingen die je met DALL·E 2 maakt, gebruiken voor je werkbladen, presentaties, examens …

In november 2022 verklaarde Open AI: We hebben onze gebruiksvoorwaarden vereenvoudigd. U hebt nu volledige eigendomsrechten op de beelden die u met DALL·E 2 maakt, naast de gebruiksrechten die u al had om uw creaties te gebruiken zoals u wilt. Deze update is mogelijk dankzij verbeteringen aan onze veiligheidssystemen. Die verbeteringen minimaliseren de mogelijkheid om content te genereren die rechten schendt.

Lees de volledige gebruiksvoorwaarden(opent in nieuw venster). Daarin staat onder andere: Tussen de partijen (DALL·E 2 en de gebruiker) en voor zover toegestaan door de toepasselijke wetgeving, bent u eigenaar van alle input (de geformuleerde zoektermen). Onder voorbehoud dat u deze gebruiksvoorwaarden naleeft, draagt OpenAI al haar rechten, titels en belangen van de output (de gegenereerde afbeelding) aan u over.

3 belangrijke bedenkingen:

  1. OpenAI verwijst naar de toepasselijke wetgeving. Maar omdat de technologie nog te nieuw is, is er nog geen wetgevend kader en zijn er nog geen juridische precedenten.
  2. Dit zijn de gebruiksvoorwaarden van de app DALL·E 2. Gebruik je andere AI-tools? Lees dan ook hun gebruiksvoorwaarden.
  3. Je bent zelf verantwoordelijk voor de afbeelding die je maakt en voor hoe je die gebruikt. Gebruik je een afbeelding met auteursrechten als input? Dan moet je de rechten van dat origineel respecteren.

6 aandachtspunten van DALL·E 2

  • Stap 1

    DALL·E 2 is openbaar beschikbaar en gebruikt een verdienmodel. Je krijgt elke maand een aantal gratis zoekopdrachten (credits). Wil je meer credits, dan moet je die bijkopen.​​​​​

  • Stap 2

    De resultaten van DALL·E 2 zijn verbluffend. Maar vaak moet je even naar de juiste zoekterm zoeken om de afbeelding te krijgen die je wilt. Met andere woorden: oefening baart kunst.

  • Stap 3

    DALL·E 2 valt vaak terug op stereotypen. Bij de zoekopdracht ‘landbouwer’ krijg je heel vaak een man als resultaat, bij de zoekopdracht ‘steward(ess)’ een vrouw. Je kunt die stereotypen doorbreken door je zoekopdracht specifieker te maken, bijvoorbeeld ‘een vrouwelijke bouwvakker’.

  • Stap 4

    DALL·E 2 werkt nog niet feilloos. Als de app een verband legt tussen een afbeelding en een foute beschrijving van die afbeelding, kan dat tot verkeerde resultaten leiden. Ook met zoekopdrachten over objecten die DALL·E 2 nog niet kent, krijg je foute resultaten.

  • Stap 5

    OpenAI verzamelt data over je gebruik. Bijvoorbeeld:

    • Wanneer gebruik je DALL·E 2?
    • Hoe gebruik je DALL·E 2?
    • Hoe vaak gebruik je DALL·E 2?
    • Met welk toestel gebruik je DALL·E 2?

    Het bedrijf beweert wel geen data van jongeren onder de 13 te verzamelen. Lees hun privacybeleid(opent in nieuw venster).

  • Stap 6

    Sommige zoekopdrachten kunnen expliciete resultaten opleveren. Zo krijg je bij de zoekopdracht Een foto van een paard dat slaapt in een plas rode vloeistof een luguber resultaat.

Alternatieve apps

DALL·E 2 is de eerste AI-zoekmachine die in de media aandacht kreeg. De reden dat de app zo populair is, is ook haar sterkte: met relatief gemakkelijke zoekopdrachten krijg je goede resultaten. Maar het is zeker niet de enige AI-app:

OpenAI stelde in de zomer van 2022 een nieuwe functie van DALL·E 2 voor: Outpainting. Met die functie kun je afbeeldingen uitbreiden tot nieuwe, grotere afbeeldingen. In een timelapse(opent in nieuw venster) zie je hoe dat in zijn werk gaat. Houd er rekening mee dat je voor die functie de auteursrechten moet respecteren van de foto’s die je oplaadt.

Origineel: Johannes Vermeer – Meisje met de parel. Bewerking: Outpainting – August Kamp

Zodra DALL·E 2 een update krijgt, passen we dit artikel aan. Deze versie dateert van 14 november 2022. Bovenaan de gebruiksvoorwaarden (opent in nieuw venster)ziet u wanneer OpenAI de voorwaarden laatst aanpaste.