Gedaan met laden. U bevindt zich op: Opleidingsreeks Eerste hulp bij cyberpesten Professionalisering

Opleidingsreeks Eerste hulp bij cyberpesten

Ken jij de opleidingsreeks Eerste hulp bij cyberpesten al? Deze vorming wordt georganiseerd door Mediawijs en is uniek door haar focus op zorgleerkrachten en CLB-medewerkers.

Pak cyberpestproblemen handelingsgericht aan

© Mediawijs

Het sociale leven van kinderen en jongeren speelt zich vandaag ook voor een groot deel in de digitale wereld af. Een verrijking, maar wel één met mogelijk een keerzijde: in sommige gevallen krijgen kinderen of jongeren te maken met cyberpesten.

Zowel online als offline pestgedrag kan niet alleen een grote impact hebben op kinderen, maar ook op de klassfeer en het schoolklimaat. Als school besteed je dus best genoeg aandacht aan je anti(cyber)pestbeleid, ook als zorgleerkracht en CLB-medewerker kan je hier het verschil maken.

De opleiding

De opleiding ‘Eerste hulp bij cyberpesten’ zorgt ervoor dat je in staat bent om adequaat te reageren in geval van cyberpesten, waarbij de focus ligt op het handelingsgericht werken. Je wordt hierin opgeleid door middel van een combinatie van theoretische input en actieve werkvormen. Dit alles wordt visueel ondersteund met flowcharts die je ook na de vorming een leidraad bieden.

De nieuw aangeleerde technieken worden onmiddellijk ingeoefend. Om deze zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de realiteit wordt er vertrokken vanuit zelf aangebrachte casussen. Er wordt ook ruim voldoende tijd voorzien om in te gaan op vragen.

De opleiding bestaat uit twee delen waarbij gestart wordt met een online voortraject van een halve dag dat je online en op eigen tempo kan doorlopen. Dit voortraject wordt gebruikt om de basiskennis over cyberpesten en de online leefwereld van jongeren op te frissen, en om onmiddellijk aan de slag te kunnen gaan tijdens de fysieke sessies.

Tijdens het fysieke opleidingstraject (2,5 dagen) leer je veilig gespreksvormen en verken je verschillende mogelijkheden om een cyberpestcasus aan te pakken. Je maakt er ook kennis met de (niet-)confronterende aanpak en bepaalt wanneer en hoe je met ouders in gesprek kan gaan.

Praktisch

  • Datum: schooljaar 2022-2023
  • Duur: 3 lesdagen
  • Prijs: 30 euro
  • Locatie: Gent, Antwerpen, Brugge, Mechelen, Hasselt, Brussel
  • Doelgroep: Zorgleerkrachten en CLB-medewerkers