Installaties in gebruik vanaf 2021 of vóór 2021 maar met een digitale meter

Deze installaties werken met een digitale meter.

De Vlaamse Overheid besliste om tot begin juli 2021 geen digitale meters bij zonnepaneleneigenaars te laten plaatsen totdat de retroactieve investeringspremie in de regelgeving is opgenomen. Tenzij de zonnepaneleneigenaar hier zelf expliciet om vraagt.

Installaties in gebruik vóór 2021 met een klassieke Ferrarismeter

De Vlaamse Overheid heeft beslist dat zonnepaneleneigenaars een digitale meter krijgen volgens de normale uitrolplanning. Die zal geografisch verlopen, dus gemeente per gemeente, straat per straat. De installatie van een digitale meter in Vlaanderen wordt sowieso uitgevoerd ten laatste tegen 1 juli 2029.

 • Deze doelgroep kan tot 1 januari 2025 zonder gevolg voor de retroactieve investeringspremie aan Fluvius laten weten dat ze nog geen digitale meter willen. Dit geldt uiteraard niet voor eigenaars van zonnepanelen in dienst genomen na 31 december 2020 en zij die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben gehad, bij een technisch defect van de klassieke ferrarrismeter of als er omwille van technische redenen een digitale meter geplaatst wordt.
 • Als u vervroegd vrijwillig een digitale meter wilt laten installeren, dan kunt u de plaatsing van de digitale meter bij Fluvius aanvragen. De retroactieve investeringspremie wordt met 100 euro verhoogd voor eigenaars van zonnepanelen - in dienst genomen vóór 2021 - die zelf een digitale meter aanvragen.

Met een terugdraaiende teller kan uw elektriciteitsteller in 2 richtingen gaan:

 • momenten dat u meer verbruikt dan uw zonnepanelen aan het produceren zijn:
  • de meterstand stijgt: u neemt uw elektriciteit af van het net
  • bijvoorbeeld ‘s avonds is er geen zon maar u verbruikt wel veel elektriciteit
 • momenten dat u minder verbruikt dan uw zonnepanelen aan het produceren zijn:
  • de meterstand zakt: u injecteert elektriciteit in het net. (teller draait terug)
  • bijvoorbeeld op zaterdag schijnt de zon, maar u bent niet thuis en verbruikt weinig elektriciteit

Een teller die af en toe terugdraait maakt uw elektriciteitsfactuur lager. Wanneer u de meterstand van uw elektriciteitsmeter na een jaar moet doorgegeven aan de leverancier, zal deze immers minder gestegen zijn dan voor u zonnepanelen had. Uw geïnjecteerde kWh compenseert gedeeltelijk de kWh die u van het net haalde.

Contacteer uw netbeheerder(opent in nieuw venster) voor meer informatie.

Veelgestelde vragen