Tijdens de Open Scholendag op 12 mei 2023 krijgt al wie overweegt om leraar te worden de kans om te proeven van het lerarenberoep: lessen of een vakvergadering volgen, toezicht houden, overleggen of een handje toesteken … en tussendoor de leraren de oren van het hoofd vragen over wat lesgeven nu echt inhoudt. Zo vinden ze de weg naar de schoolpoort, en willen ze misschien wel langer blijven.

Het Departement Onderwijs en Vorming biedt alle scholen van alle onderwijsniveaus in Vlaanderen en Brussel de kans om deel te nemen aan Open Scholendag. De scholen geven Open Scholendag op maat vorm.

Wat mag je verwachten van de Open Scholendag?

 • Stap 30/32023

  Inschrijven

  Deadline inschrijven: 30 maart 2023
 • Stap 1/42023

  Communicatiecampagne over Open Scholendag

  Begin april
  • Vanaf begin april start er in heel Vlaanderen en Brussel een brede communicatiecampagne om potentiële leraren te overtuigen deel te nemen aan Open Scholendag.
  • Je school ontvangt via e-mail digitaal (beeld)materiaal om via eigen kanalen te communiceren over de Open Scholendag. Zo zet je jouw school lokaal extra in de schijnwerpers en maak je potentiële leraren, studenten in de lerarenopleiding en laatstejaars warm om je school te komen verkennen.
 • Stap 1/52023

  Deelnemers en organisatie

  Begin mei
  • Begin mei ontvang je een lijst met de namen en de e-mailadressen van mensen die een dag willen komen meelopen op je school.
  • Je bezorgt je deelnemers zelf alle praktische informatie (adres, beginuur, programma …).
  • Jij bepaalt hoe je de Open Scholendag in jouw school vormgeeft. Deelnemers kunnen een halve dag meelopen met 1 van je teamleden, vakvergaderingen volgen, lessen observeren … Enkele scholen gingen al aan de slag met potentiële zij-instromers. Lees hun verhalen en laat je inspireren.(opent in nieuw venster)
  • Begin mei ontvang je via e-mail handig materiaal zoals een observatiewijzer, reflectiekaart, vragenkaartje … Je bezorgt ze vooraf aan je deelnemers of je print ze af en je deelt ze tijdens Open Scholendag uit.
 • Stap 15/52023

  Na de Open Scholendag: praktische info

  Vanaf 15 mei 2023
  • Alle deelnemende potentiële leraren ontvangen vanaf 15 mei 2023 alle praktische info die nodig is om de laatste stappen naar het onderwijs te zetten: informatie over lerarenopleidingen, anciënniteit, bekwaamheidsbewijzen, vacatures … Daar moet je als school niet voor zorgen.
  • Alle deelnemende scholen ontvangen nadien artikels en tips over personeelsbeleid en zij-instromers: hoe zet je je school extra in de verf als aantrekkelijke werkgever? Hoe haal en hou je zij-instromers en bijna-leraren/starters aan boord?

Band met arbeidsmarkt versterken

Een laatste duwtje in de rug om je school in te schrijven:

Zij-instromers vormen een belangrijke doelgroep in de strijd tegen het lerarentekort. Even proeven van het leven op school geeft misschien net die extra prikkel die een potentiële leraar nodig heeft om te durven springen. Misschien zal er ook een VDAB-bemiddelaar deelnemen aan de Open Scholendag. Zo wordt de band tussen je school en de arbeidsmarkt nog sterker.

Contact

Heb je vragen over de Open Scholendag of je inschrijving? Mail dan naar onderwijscommunicatie@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).