Werkgroep SHOK: een slim en eerlijk energiesysteem voor duurzame markten
Marktkramers, groot en klein, betalen vaak een vast bedrag aan de stad of gemeente voor hun stroomafname op markten, evenementen of standplaatsen, ongeacht hun verbruik. Dit zet uiteraard niet aan tot energiebesparing. VLOCA ondersteunt een City-of-Things-project met het oog op de creatie van een generieke oplossing voor elektriciteitsverbruik over markten en gemeenten heen. Geef jij mee richting aan de definiëring van dat systeem? Tijdens de volgende workshop denken we na over een generiek model voor de facturatie van persoonlijk elektriciteitsverbruik in de openbare ruimte, dat toepasbaar is voor verschillende lokale besturen.
- 6 januari 2025 t.e.m. 17 januari 2025
- 9.00
Online
SHOK: Slimme Handel en events met Openbare Kasten
Op een markt, standplaatsen op het openbaar domein en tijdens events wordt heel wat energie verbruikt: verlichting, verwarmingselementen, voedselbereiding, muziek … Die energie wordt sinds jaar en dag voorzien door de gemeente waar de markt georganiseerd wordt en door middel van een forfait aangerekend aan de marktkramer.
Die forfaitaire facturatie en het gebrek aan inzicht in het reële energieverbruik zetten niet aan tot energiebesparing en verhogen zelfs de kosten voor bestuur en burger. Door de stijgende energievraag en energieprijzen komt dit model onder druk te staan.
Met hun City-of-Things-project SHOK (Slimme Handel en events met Openbare Kasten) onderzoeken de steden Antwerpen en Hasselt hoe ze een slim en eerlijk energiesysteem kunnen opzetten dat duurzaamheid en modernisering van markten stimuleert, waarbij marktkramers betalen voor hun reële verbruik.
Meer informatie over het SHOK-traject vind je op onze Kennishub(opent in nieuw venster).
Een generiek model over markten en gemeenten heen
VLOCA begeleidt deze oefening met het oog op een generiek model over markten en gemeenten heen, waar ook jouw gemeente gebruik van kan maken.
Met de slimme elektriciteitsoplossing die we nu uittekenen, kunnen marktkramers een stopcontact activeren, waarna hun exacte verbruik automatisch wordt gefactureerd. Een proof of concept wordt getest op een openbare markt en kan later worden uitgebreid naar evenementen, kermissen, buurtfeesten en bouwprojecten.
Werkgroep: facturatie van energieverbruik
Tijdens deze interactieve sessie bekijken we hoe we een generiek model kunnen ontwikkelen voor de facturatie van persoonlijk elektriciteitsverbruik in de openbare ruimte, dat toepasbaar is voor verschillende lokale besturen. We willen een aanpak verkennen die energieverbruik transparanter en duurzamer maakt, met behulp van slimme meet- en facturatiemethoden.
Deelnemen
In deze projectfase verzamelen we input van lokale besturen die ervaring hebben met soortgelijke systemen en best practices kunnen delen. Ook deelnemers die inspiratie zoeken om zelf een soortgelijke oplossing te implementeren, zijn welkom.
Door ervaringen en kennis van diverse stakeholders te bundelen, willen we de grootste stappen en uitdagingen in kaart brengen en de haalbaarheid van de oplossing vergroten.
Sharing is caring. Denk je zelf niet te kunnen bijdragen aan een werkgroep maar ken je iemand die hiervoor interesse zou hebben? Stuur hen dan gerust deze uitnodiging door!
Inschrijven
Inschrijvingen en vragen via mail naar laurien.renders@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
Locatie en bereikbaarheid
Online
Via Teams. Je ontvangt de link na inschrijving.