Gedaan met laden. U bevindt zich op: Resultaten voortgangstoets 2018 Hoe vordert uw gemeente met het BSO: de jaarlijkse meting en tweejaarlijkse voortgangstoets

Resultaten voortgangstoets 2018

Op 10 juli 2018 bracht Wonen-Vlaanderen de gemeenten op de hoogte van de voorlopige indeling in categorieën in het kader van de voortgangstoets 2018. Voor gemeenten in categorie 1 was de voortgangstoets ten einde. Gemeenten in categorie 2 kregen drie maanden de tijd om een plan van aanpak te bezorgen waarin ze aantoonden dat ze voldoende inspanningen leveren om het BSO te bereiken. Wonen-Vlaanderen beoordeelde de plannen van aanpak conform de voorwaarden en criteria van het Besluit Vlaamse Codex Wonen Boek 2, Deel 3, Titel 2 (het oude Monitoringbesluit van 10 november 2011). Op basis van die beoordeling werden gemeenten ondergebracht in een categorie 2a en een categorie 2b.

Op 14 december 2018 stelde de minister van Wonen de lijst vast met de definitieve onderverdeling van gemeenten in categorieën:

  • 198 gemeenten volgen het groeipad sociale huur: zij komen terecht in categorie 1
  • 94 gemeenten volgen het groeipad sociale huur niet, maar leveren voldoende inspanningen om het BSO te bereiken: zij komen terecht in categorie 2a
  • 16 gemeenten volgens het groeipad sociale huur niet en leveren onvoldoende inspanningen om het BSO te bereiken: zij komen terecht in categorie 2b 
  • De gemeenten werden door Wonen-Vlaanderen op de hoogte gebracht van de definitieve onderverdeling in categorieën

Het Besluit Vlaamse Codex Wonen artikel 2.58 bepaalt dat een gemeente die definitief wordt ondergebracht in categorie 2b, een overeenkomst kan sluiten met een of meer sociale woonorganisaties of openbare besturen. In die overeenkomst gaan de partijen het engagement aan om in de periode 2019-2021 de maatregelen voor een bijkomend sociaal woonaanbod in de gemeente op te starten.

De gemeenten die in het kader van de voortgangstoets van 2016 ondergebracht waren in categorie 2b en voor de periode 2017-2019 een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten (10 van de 16), worden gevraagd hun overeenkomst te evalueren en desnoods aan te passen. Een begeleidingsgesprek is een optie, maar geen verplichting. Zij kunnen de evaluatie van de samenwerkingsovereenkomst bijvoorbeeld ook op het lokaal woonoverleg bespreken.

De gemeenten die in het kader van de voortgangstoets van 2016 niet ondergebracht waren in categorie 2b en dus geen samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten (6 van de 16), zullen gevraagd worden een dergelijke samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Wonen-Vlaanderen zal met elk van hen contact opnemen om een begeleidingsgesprek te houden in het voorjaar van 2019. De begeleidingsgesprekken zullen plaatsvinden in de Vlaamse Administratieve Centra van de provincie waar de gemeente gelegen is.

Meer info: