Frankrijk

In Frankrijk zijn er 2 soorten milieuzones.

 • Er zijn zones ('ZCR') waarin voertuigen altijd een ecovignet moeten hebben.
 • En er zijn zones ('ZPA') waarin een ecovignet alleen verplicht is tijdens luchtvervuilingspieken.

Duitsland

In heel wat Duitse steden is er een milieuzone ('Umweltzone') ingesteld. Op de website van het Umwelt Bundesamt vindt u het overzicht van de Duitse milieuzones (opent in nieuw venster) (in het Engels).

In die zones mag u alleen met de auto rijden als u een milieusticker ('Umweltplakette') hebt.
De milieusticker:

In Hamburg is er een zone waarbinnen geen dieselvoertuigen mogen rijden (opent in nieuw venster). Daar hebt u geen milieusticker nodig.

Italië

In Italië is er in sommige steden een milieuzone, de 'Zona a Traffico Limitato' (ZTL). Op de website Accessibilità Centri Storici kunt u zoeken op stad of regio en nagaan waar er een ZTL (Restricted Area) is (opent in nieuw venster).
De regeling verschilt sterk van stad tot stad. In sommige steden kunt u binnenrijden met een ticket, in andere steden is binnenrijden enkel mogelijk voor inwoners met een vergunning. Plaats uw wagen voor alle zekerheid buiten de milieuzone want de boetes zijn hoog.

Spanje

In Spanje zijn er momenteel alleen in Barcelona een milieuzone, de 'Zona de Bajas Emisiones' of ZBE. De zone bestrijkt nagenoeg de hele binnenstad van Barcelona. In die zone moet u tijdens vervuilingspieken een milieusticker ('distintivo ambiental') hebben om er binnen te mogen rijden. Er zijn 4 soorten stickers:

 • blauwe sticker '0': geen uitstoot
 • groen-blauwe sticker 'ECO': hybride voertuigen en voertuigen die op gas rijden
 • groene sticker 'C':
  • benzinewagens die voor de eerste keer zijn ingeschreven vanaf 2006 met euronorm 4, 5 of 6
  • dieselwagens die voor de eerste keer zijn ingeschreven vanaf 2014 met euronorm 6
  • benzine- en dieselwagens met meer dan 8 zitplaatsen en zware benzine- en dieselwagens en voor de eerste keer zijn ingeschreven vanaf 2014
 • gele sticker 'B':
  • benzinewagens die voor de eerste keer zijn ingeschreven in de periode 2000-2013 met euronorm 3
  • dieselwagens die voor de eerste keer zijn ingeschreven in de periode 2005-2013 met euronorm 4 of 5
  • benzine- en dieselwagens met meer dan 8 zitplaatsen en zware benzine- en dieselwagens en voor de eerste keer zijn ingeschreven in de periode 2005-2013

Voor voertuigen die niet aan bovenstaande normen voldoen, is er geen sticker en die kunnen bijgevolg niet rijden in Barcelona tijdens luchtvervuilingspieken.

De sticker ('distintivo ambiental') kost 5 euro en is te koop in Spaanse postkantoren.

In een aantal andere Spaanse steden zoals Madrid zijn er APR-zones (Areas de Prioridad Residencial) afgebakend om de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze zones worden aangegeven door borden. Het binnenrijden van deze zones zonder de vereiste vergunning wordt zwaar beboet. Om de specifieke regels van een APR-zone te kennen, surft u het best naar de website van de betreffende stad.

Denemarken

In Denemarken hebben vrachtwagens en bussen (ook campers) van meer dan 3,5 ton die op diesel rijden in bepaalde steden een eco-sticker (opent in nieuw venster) nodig.