In Frankrijk zijn er bepaalde 'milieuzones' waarin het gemotoriseerd wegverkeer wordt beperkt. Dat om de luchtvervuiling tegen te gaan. Wie in die milieuzones wil rijden, moet een Crit’Air ecovignet hebben voor het motorvoertuig (auto, vrachtwagen, motorfiets).

Milieuzones

Frankrijk heeft 2 soorten milieuzones.

 • 'Zone à circulation restreinte' (ZCR) of zone met beperkt verkeer. De beperkingen in deze zones zijn vast geldend. De betreffende stad of gemeente legt vast welke Crit'Air-klassen wanneer in de milieuzone mogen rijden.
 • 'Zone de protection de l'air' (ZPA) of luchtbeschermingszone. In deze milieuzone is het Crit’Air ecovignet alleen verplicht als er veel luchtvervuiling is.
  De stad of regio bepaalt in geval van luchtvervuiling zelf wanneer en hoe lang de zone enkel toegankelijk is voor voertuigen met ecovignet. Momenteel zijn er meer dan 20 ZPA's. Bijna alle vakantieroutes door Frankrijk doorkruisen een dergelijke zone. Het wordt dan ook aangeraden om een ecovignet te kopen als u ook tijdens luchtvervuilingspieken onbezorgd door Frankrijk wil rijden.

Op www.crit-air.fr vindt u in het Nederlands een actueel overzicht van alle milieuzones in Frankrijk (opent in nieuw venster).

  Ecovignet

  • Het ecovignet is een sticker die op de voorruit moet worden gekleefd.
  • Er zijn 6 categorieën en kleuren van ecovignetten.
   Welk ecovignet u nodig hebt, hangt af van het jaar waarin uw voertuig is geregistreerd, de energieklasse en de euronorm.Hoe hoger de euronorm van uw voertuig, hoe milieuvriendelijker uw voertuig is en hoe minder u zal moeten betalen.
  • Voertuigen die vóór 1-1-1997 voor de eerste keer zijn ingeschreven, kunnen geen ecovignet krijgen en mogen dus niet rijden in de stedelijke gebieden waar een milieuzone is ingesteld.

  Ecovignet aanvragen

  Om de milieusticker (Crit'air Ecovignet) aan te kunnen vragen, hebt u gegevens nodig die op het inschrijvingsbewijs van uw voertuig staan.
  U kunt het ecovignet enkel online bestellen. Dit doet u best via www.certificat-air.gouv.fr (opent in nieuw venster), de officiële website van de Franse overheid. Andere websites geven vaak een hogere prijs. 

  • Klik op bovenstaande webpagina eerst op 'Demander son certificat', daarna op 'Votre véhicule est immatriculé dans un autre pays'. 
   U kunt de taal van de aanvraagprocedure rechtsboven ook veranderen in Engels, Duits of Spaans.
  • Geef dan in de verschillende stappen alle info over het voertuig waarvoor u een ecovignet wil.
  • Het ecovignet kost 3,11 euro, plus verzendingkosten. Voor België komt dit dan op 4,21 euro in totaal.
  • Het ecovignet wordt verstuurd via de post. Na de bestelling kan het tot 10 dagen duren voor u het ecovignet in de bus krijgt.

  U moet het ecovignet op een zichtbare plaats aanbrengen op de voorruit van uw voertuig.

   Meer informatie