Een auto staat aan een oplaadpunt
© Benoit De Freine

Elektrische voertuigen worden aangedreven door een elektromotor, die gebruik maakt van elektriciteit die wordt opgeslagen in accu's. Die accu moet regelmatig opgeladen worden.

Laadinfrastructuur

In Vlaanderen wordt er geïnvesteerd om een netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen uit te bouwen. De netbeheerders hebben een wettelijke verplichting opgelegd gekregen om een bepaald aantal oplaadpunten te installeren. Voor meer informatie over waar, wanneer en hoeveel oplaadpunten er zullen bijkomen, kunt u contact opnemen met de netbeheerder Fluvius (opent in nieuw venster).

De Vlaamse overheid is ook trekker van het Europees project BENEFIC (opent in nieuw venster). Dat project zal (tegen midden 2022) infrastructuur realiseren voor alternatieve brandstoffen en energiedragers: elektrische oplaadpalen voor normaal en (super)snel laden, LNG-CNG tankpunten, waterstof tankinfrastructuur en walstroominstallaties voor de binnenvaart. Via een eerste projectoproep werden 22 projecten geselecteerd in Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Nederland. Via een tweede projectoproep werden nog eens 11 extra projecten geselecteerd in de verschillende regio’s.