Overzicht van oplaadpunten voor elektrische auto’s

Een auto staat aan een oplaadpunt
© Benoit De Freine

Elektrische voertuigen worden aangedreven door een elektromotor, die gebruik maakt van elektriciteit die wordt opgeslagen in accu's. Die accu moet regelmatig opgeladen worden.

Verplicht aantal laadpunten op parkings van gebouwen

In bepaalde gevallen is het verplicht om laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen te installeren op parkeerterreinen van gebouwen. Concreet gaat het over verplichte installatie van oplaadpunten of wachtleidingen op parkeerterreinen bij gebouwen waarvoor vanaf 11-3-2021 een omgevingsvergunning voor nieuwbouw of ingrijpende renovatie wordt aangevraagd. Met een ingrijpende renovatie’ is - specifiek in het kader van elektromobiliteit - de renovatie van een gebouw of parkeergebouw, waarbij meer dan 25% van de oppervlakte van de bouwschil een renovatie ondergaat.
Op energiesparen.be vindt u meer informatie over de verplichtingen voor laadpunten bij parkings ((opent in nieuw venster)).

Daarnaast komt er vanaf 2025 ook een verplichting voor de installatie van oplaadpunten op parkeerterreinen van bestaande niet-residentiële gebouwen, dus zonder dat er een omgevingsvergunning aan te pas komt.

Publieke laadinfrastructuur

In Vlaanderen wordt er geïnvesteerd om een netwerk van oplaadpunten voor elektrische voertuigen uit te bouwen. De netbeheerders hebben een wettelijke verplichting opgelegd gekregen om een bepaald aantal oplaadpunten te installeren. Voor meer informatie over waar, wanneer en hoeveel oplaadpunten er zullen bijkomen, kunt u contact opnemen met de netbeheerder Fluvius ((opent in nieuw venster)).