Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toegankelijke haltes: goede voorbeelden

Toegankelijke haltes: goede voorbeelden

U hoeft het warm water niet opnieuw uit te vinden. Laat u inspireren door voorbeelden uit binnen- en buitenland : grote projecten en kleine aanpassingen. Want ook die maken voor heel wat gebruikers een wereld van verschil.

We vullen ze geregeld aan, dus kom zeker nog eens kijken. Of help zelf mee en stuur uw eigen goed voorbeeld via het contactformulier.

Een toegankelijk mobiliteitsbeleid

Waarom toegankelijk openbaar vervoer?

Waarom zou u als gemeente investeren in toegankelijk openbaar vervoer?

  • Uw gemeente wil er zijn voor al haar inwoners.
  • Iedereen heeft het recht om zich zelfstandig en evenwaardig te verplaatsen, ook wie een handicap heeft of al wat ouder is en slecht ter been.
  • Als zo veel mogelijk mensen het openbaar vervoer kunnen gebruiken is dat minder duur dan apart doelgroepenvervoer.
  • Als mensen ergens makkelijk en vlot geraken met het openbaar vervoer, laten ze vaker de wagen staan.
  • Op een toegankelijke halte stapt iedereen makkelijker op en af, dus ook mensen met een kinderwagen, een zware sportzak, veel boodschappen of andere spullen. Die tijdswinst verbetert de doorstroming.

Wat is de beste strategie voor een aanpak met goede resultaten op de lange termijn?

  • Breng eerst uw lokale situatie in de kaart.
  • Stel haalbare doelstellingen en evalueer belangrijke mijlpalen.
  • Laat u bijstaan door experten en betrek ook gebruikers.

Met de steun van Vlaanderen kunt u zich laten begeleiden om meer toegankelijke haltes in uw gemeente aan te leggen. Via een coachingtraject maakt u samen een actieplan om de doelstellingen van het Masterplan Toegankelijkheid tegen 2030 te halen.

Laat u inspireren door deze Europese steden die dankzij een goed voorbereid plan de toegankelijkheid van hun openbaar vervoer al sterk verbeterd hebben:

Een breder toegankelijkheidsbeleid

Toegankelijkheid is niet alleen van belang bij mobiliteit, maar ook bij domeinen zoals de publieke ruimte, gebouwen of diensten. Ook binnen uw gelijkekansenbeleid is toegankelijkheid een factor die bepaalt wie er allemaal kan meedoen in het dagelijks leven in uw gemeente. Een doeltreffend beleid kan niet zonder een brede en overkoepelende visie.

Laat u begeleiden door Inter om uw beleidsdoelstellingen op te stellen en doeltreffend uit te voeren. Voor steden en gemeenten ontwikkelde Inter het kwaliteitstraject ‘Naar een toegankelijke gemeente’(opent in nieuw venster), Daarin werkt u samen met uw burgers aan een sterk toegankelijkheidsbeleid.

Ook de Europese Commissie heeft aandacht voor lokaal toegankelijkheidsbeleid. Jaarlijks reikt zij de Accessible City Awards(opent in nieuw venster) uit aan Europese steden die werken aan toegankelijkheid en dus inclusie voor al hun inwoners. Tot nu toe zat er nog geen enkele Vlaamse gemeente bij de geselecteerden. Waag dus zeker uw kans en zet met uw project uw gemeente Europees in de kijker.

Goede communicatie

Werken aan het openbare domein leiden soms tot frustratie bij de bevolking. Communiceer daarom goed over waar, wat, wanneer en waarom.

Laat u inspireren door de website waarmee het Agentschap Wegen en Verkeer de weggebruiker op de hoogte houdt van werken langs gewestwegen(opent in nieuw venster). Dankzij een ruime uitleg weten burgers meteen alles wat er voor hen van belang is. Info over het doel van de werken zorgt meteen ook voor meer begrip en minder frustraties.

Communiceer dus over uw lokale werken in uw gemeentemagazine of op uw website. Gebruik sociale media om ze kort aan te kondigen en om door te linken naar meer info.