Gedaan met laden. U bevindt zich op: Procedure opgestart tot het tijdelijk stilleggen van de productieprocessen bij 3M - 29.10.2021

Procedure opgestart tot het tijdelijk stilleggen van de productieprocessen bij 3M - 29.10.2021

Persmededeling van het departement Omgeving
Vrijdag 29 oktober 2021

Procedure opgestart tot het tijdelijk stilleggen van de productieprocessen van 3M

Vandaag legt de Omgevingsinspectie van het Departement Omgeving samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid aan het bedrijf 3M via een veiligheidsmaatregel op om al haar productieprocessen die een emissie van PFAS naar de omgeving kunnen veroorzaken, stop te zetten. De Omgevingsinspectie deelde afgelopen dinsdag haar intentie tot het opleggen van een veiligheidsmaatregel mee aan 3M. Gisteren werd 3M de mogelijkheid geboden om tijdens een hoorzitting haar verweer over deze intentie toe te lichten. De Omgevingsinspectie beoordeelde ondertussen dit verweer en besluit nu dat de door 3M ter beschikking gestelde informatie niet volstaat en onvoldoende duidelijkheid brengt over de aanwezigheid van PFAS in de productieprocessen en in de emissies naar de omgeving. De betrokken productieprocessen tijdelijk stilleggen is momenteel dan ook de enige manier om zeker te zijn dat blootstellingsrisico’s voor de omwonenden niet verder toenemen.

Naar aanleiding van de resultaten van het bloedonderzoek van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bij ongeveer 800 inwoners van Zwijndrecht en Beveren, eiste Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) van 3M garanties dat het inwoners niet extra blootstelt aan risico’s.

Bij de meerderheid van de deelnemers aan het bloedonderzoek waren de gemeten PFOS-waarden gezondheidskundig te hoog. De conclusie luidde dan ook dat uitstoot van alle PFAS-componenten naar de omgeving moest stoppen om extra blootstelling te vermijden.

Het bedrijf 3M wordt niet zonder meer volledig stopgezet. Minstens een deel van haar activiteiten kan voortgezet worden. Het bedrijf beschikt over procedures waarmee de betrokken productieprocessen op een veilige manier in stilstand kunnen gaan. Dat werkt anders als de aan- en uitknop van onze tv. Een petrochemisch proces veilig stopzetten duurt even, omdat bijvoorbeeld chemische reacties uitgereageerd moeten zijn. Maar dat proces moet 3M nu uitvoeren, en de Omgevingsinspectie zal dat opvolgen.

Wat de Vlaamse overheid betreft gaat dit om een tijdelijke situatie tot 3M de nodige zekerheden kan geven. Dit hoeft dan ook niet per definitie een langdurige impact te hebben op de tewerkstelling waarin 3M voorziet. Dat wil echter wel zeggen dat 3M eindelijk bereid moet zijn haar verantwoordelijkheid op te nemen richting de omgeving en in het bijzonder haar werknemers.