Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ontdek de nieuwe toepassing Lokaal Beslist

Ontdek de nieuwe toepassing Lokaal Beslist

Nieuwsbericht
17 november 2023

Wil je weten wat er in jouw gemeente gebeurt? Ben je benieuwd naar lokale beslissingen die jouw leven beïnvloeden? Lokaal Beslist is jouw antwoord! Deze online tool brengt zo goed als alle agendapunten van bijna alle Vlaamse lokale besturen samen op 1 centrale plek. Dat maakt het gemakkelijk om te begrijpen waar je lokale bestuur mee bezig is en welke beslissingen het neemt.

Ontdek de wereld van lokale besluitvorming

Lokaal Beslist is een online tool die zo goed als alle agendapunten van bijna alle Vlaamse lokale besturen samenbrengt op 1 centrale plek. Dat maakt het gemakkelijk om te begrijpen waar je lokale bestuur mee bezig is en welke beslissingen het neemt. Lokaal Beslist maakt de lokale besluitvorming transparanter en vergroot de betrokkenheid van burgers.

Hoe werkt het?

De online toepassing Lokaal Beslist oogt eenvoudig in gebruik, maar de technologie erachter is dat allerminst: de databank verzamelt de gegevens immers volgens het principe van gelinkte open data. Sinds 30 juni 2021 publiceren zo goed als alle lokale besturen in Vlaanderen specifieke agendabesluiten, besluitenlijsten en notulen volgens eenzelfde digitale standaard. Die zorgt ervoor dat mensen en (zoek)machines de informatie makkelijk kunnen vinden en hergebruiken. Dat leidt niet alleen tot minder administratieve last voor lokale besturen, maar dus ook voor meer transparantie en betrokkenheid bij het lokale besluitvormingsproces.

Lokaal Beslist groeit met jou

De informatie op de applicatie is niet altijd even volledig. In de komende maanden en jaren zullen we nauw samenwerken met lokale besturen om meer en betere informatie beschikbaar te stellen. We willen samen met burgers en lokale besturen de functionaliteit en bruikbaarheid van Lokaal Beslist optimaliseren. Zo zal de applicatie steeds beter aan alle behoeften voldoen.

Meer informatie

Heb je vragen of feedback over Lokaal Beslist? We horen het graag! Neem contact met ons op via e-mail(opent in uw e-mail applicatie).