Wat is phishing?

Phishing is een vorm van oplichting waarbij een internetcrimineel bezoekers naar een valse website lokt. Die website is dikwijls zo nagemaakt dat ze lijkt op een betrouwbare site van de overheid of een bedrijf, zoals uw bank. Door het bezoek aan die valse site kan een internetcrimineel bijvoorbeeld uw bankgegevens proberen stelen.

Tips om phishing te herkennen vindt u op https://safeonweb.be ((opent in nieuw venster))

Wat staat er in het phishing-bericht?

Het bericht, dat zogezegd door de Vlaamse Overheid verspreid werd, vraagt u om naar een valse website te surfen en daar uw gegevens en rekeningnummer te verifiëren. Het gaat om oplichting, dus klik zeker nooit op links in dergelijke berichten.

In het geval dat ons bekend is, komt het bericht zogezegd van de Vlaamse Overheid, maar werd het verstuurd vanuit een Nederlands mailadres. De website waar u naartoe gelokt wordt, bevat een schrijffout (“terrugave”) en als u zonder er op te klikken over de link beweegt, ziet u dat u niet naar een site van de Vlaamse Overheid geleid zou worden.

Wat moet u doen als u een phishing-bericht ontvangen hebt of er op ingegaan bent?

Tips om phishing te herkennen vindt u op https://safeonweb.be ((opent in nieuw venster)). (Vermoedelijke) phishing-berichten kunnen voor onderzoek doorgegeven worden aan verdacht@safeonweb.be.

Als u schade heeft geleden door phishing, dien dan altijd klacht in bij de politie.