Screenshot van site woningpas
04/12/2018

Woningpas bundelt informatie over uw huis

Bij het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning komt heel wat papierwerk kijken. Daarom lanceert de Vlaamse overheid de woningpas, een gratis digitaal paspoort dat een heleboel informatie over uw huis bundelt op 1 plaats. U kunt de pas makkelijk online consulteren. Als eigenaar kunt u op de site van de woningpas inloggen met uw persoonlijk token, uw eID of via de itsme-app.

Eigenaars krijgen nu al informatie over het gebouw, de indeling, de ligging en gegevens uit de EPB-aangifte of het energieprestatiecertificaat. Ook omgevingskaarten kunt u raadplegen en downloaden. Zo kunt u de overstromingsgevoeligheid, de bestemming volgens het Gewestplan of andere geografische informatie zoals rioleringskaarten en luchtkwaliteitskaarten opzoeken. Later zal de woningpas nog aangevuld worden met meer informatie en attesten.

13/11/2018

Schrijf nu je speed pedelec in

Vanaf 11 december 2018 moet uw speed pedelec ingeschreven zijn bij de federale overheidsdienst Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) en over een gepaste speed pedelec-nummerplaat (SP-nummerplaat) beschikken.  

Zonder officiële inschrijving en SP-nummerplaat mag u dan niet langer met een speed pedelec op de openbare weg rijden.

Voor die inschrijving en nummerplaat hebt u een gelijkvormigheidsattest nodig. Hebt u dat nog niet? Lees meer over de procedure bij speed pedelecs en vul je aanvraag voor een test in.

 

15/10/2018

Bescherm uzelf en anderen met een griepprik

Vanaf november duikt de seizoensgriep weer op. Griep houdt gezonde personen vaak dagenlang in bed, maar kan veel ernstiger verlopen bij mensen die tot een risicogroep behoren. De griepprik is daarom sterk aanbevolen voor 65+'ers, zwangere vrouwen, chronisch zieken en iedereen die in de zorgsector werkt.

De ideale periode om u te laten inenten tegen griep is tussen half oktober en half november, voor de griep in het land is.

10/10/2018

Meer groen op bedrijventerreinen dankzij Green Deal

Nestkasten plaatsen, een wilde bloemenweide aanleggen, stoppen met het gebruik van pesticiden: het zijn maar enkele voorbeelden van acties die diversiteit bevorderen, ook op bedrijventerreinen. 

Al meer dan 120 bedrijven en organisaties zijn ingestapt in de Green Deal Bedrijven en Biodiversiteit. Zij engageren zich om de volgende 3 jaar te zorgen voor meer natuur op hun terreinen.

Bedrijven, organisaties en lokale besturen kunnen nog tot eind 2018 instappen en de deal ondertekenen.

 

28/09/2018

Einde overgangsperiode LEZ Brussel: boetes sinds 1 oktober

Sinds begin 2018 is er een lage-emissiezone (LEZ) in Brussel, maar sinds 1 oktober wordt u ook beboet als u deze zone met een niet-toegelaten voertuig betreedt. Die boete bedraagt 350 euro per overtreding.

De toegangsvoorwaarden voor de LEZ in Brussel zijn anders dan die voor de LEZ in Antwerpen. U vindt alle informatie over de Brusselse LEZ op Lez.Brussels. Bekijk de lokale toegangsvoorwaarden of gebruik de online checktool om na te gaan of uw voertuig de Brusselse LEZ in mag. Het is mogelijk dat u uw voertuig eerst moet registreren of dat u pas toegang krijgt na aankoop van een LEZ-dagpas. 

22/08/2018

Vraag uw school- of studietoelage aan

Een schooltoelage of studietoelage aanvragen voor het school- en academiejaar 2018-2019? Dat gaat snel en makkelijk via het digitaal loket. U kunt er een online aanvraag indienen, uw dossier opvolgen en documenten in uw dossier opladen. Het digitaal loket vindt u op www.studietoelagen.be. U kunt een aanvraag indienen tot en met 1 juni 2019.

Meer informatie:

Ontdek Vlaanderen
 • In het hart van Europa

  Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

  Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

  • Loskraan in de Haven van Antwerpen

   Haven van Antwerpen

   • 223,6
    miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
   • 39
    zeeschepen per dag in 2017
  • Haven van Gent

   • 32,5
    miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
   • 8
    zeeschepen per dag in 2017
  • Haven van Zeebrugge

   • 37,1
    miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
   • 22
    zeeschepen per dag in 2017
  • Brussels Airport

   • 68.000
    passagiers per dag in 2017
   • 652
    vluchten per dag in 2017
 • Inspirerend verleden

  Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

  • In Flanders Fields Museum

   Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

  • Brugse Reien

   Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

  • Museum aan de Stroom (MAS)

   Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

  • De Kuip

   De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

    

  • Grote Markt van Brussel

   De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

  • Sint-Romboutstoren

   Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

  • Steenkoolmijnen

   In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

 • Lekker eten en drinken

  De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

  • Witloof

   Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
    

  • Waterzooi

   Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
    

  • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

   In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
    

  • Pompoensoep

   Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

  • Varkenskroontje met pastinaak

   West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

 • Top in onderwijs

  Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

  • Antwerpen

   De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

  • Leuven

   De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 11 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

  • Gent

   De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

  • Brussel

   De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

  • Hasselt

   De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen 3 Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Transnationale Universiteit Limburg.

Contacteer ons

Hebt u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kunt ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.