chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.
  Afbeelding voor nieuwsbericht
  25/04/2017

  Belastingaangifte beschikbaar in Tax-on-web

  De tijd van de belastingaangifte is weer aangebroken. U kunt uw aangifte voor de personenbelasting online of op papier invullen. De deadline voor het indienen van de aangifte op papier is donderdag 29 juni 2017, voor de online aangifte via Tax-on-web is de deadline donderdag 13 juli 2017. Als de aangifte wordt ingevuld door een boekhouder, dan heeft die nog tijd tot donderdag 26 oktober 2017.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  18/04/2017

  Tips voor motorrijders én autobestuurders

  Motorrijders blijven een van de meest kwetsbare groepen op de weg. Ongevallen kunnen vermeden worden als motorrijders en automobilisten meer rekening houden met elkaar. Op veiligverkeer.be staan tips voor autobestuurders én motorrijders. U vindt er ook de specifieke regels die gelden voor motorrijders.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  13/04/2017

  Wandelen tussen de wilde hyacinten

  Vanaf midden april is het zover, dan kleurt het Hallerbos weer paars van de wilde hyacinten. Het Hallerbos is dé plek in Vlaanderen met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten. Natuurliefhebbers en wandelaars komen van ver om dit pimpelpaarse schouwspel te bewonderen. 

  Geniet u liever in stilte? Bezoek dan andere natuurgebieden met wilde hyacinten, zoals het Muziekbos in Ronse of het Helleketelbos in Poperinge. 

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  20/03/2017

  Is uw dak geschikt voor zonne-energie? Raadpleeg de Zonnekaart

  Op de online Zonnekaart Vlaanderen komt u te weten hoe uw dak scoort voor zonne-energie. U hoeft alleen maar uw adres in te tikken.

  Al vanaf 5 m² zonrijke dakoppervlakte, kan het de moeite zijn om een zonneboiler te plaatsen of een kleine installatie met zonnepanelen. Zelfs op zonnige herfst- en winterdagen zijn er goede opbrengsten mogelijk.

  De Zonnekaart toont of uw dak ‘ideaal’, ‘bruikbaar’ of ‘beperkt of niet bruikbaar’ is voor zonne-energie. Dat hangt af van de oriëntatie en de helling van het dak en van de schaduwen. U krijgt een inschatting van de kostprijs van de installatie, de terugverdientijd en de jaarlijkse besparing op energiekosten en CO2-uitstoot. Met de Zonnekaart wil de Vlaamse overheid zoveel mogelijk mensen, bedrijven, verenigingen, scholen, overheden,… overtuigen om mee te investeren in groene energie.

   

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  10/03/2017

  Meer dan 8 miljoen bezoeken voor Vlaanderen.be in 2016

  ‘Hoe start ik een aspergekwekerij op?’ Dat was de allereerste vraag waarmee de toenmalige minister-president, Luc Van den Brande, op 10 maart 1999 naar het gloednieuwe gratis informatienummer van de Vlaamse overheid belde. Daarmee begon het verhaal van de Vlaamse Infolijn.

  Vandaag, op de dag 18 jaar later, kunnen burgers, bedrijven en organisaties die informatie zoeken over de dienstverlening van de overheid, met hun vragen nog altijd bij de overheid terecht. Niet alleen via de telefoon, maar ook via de andere kanalen die door het agentschap Informatie Vlaanderen worden beheerd. En dat doen ze in toenemende mate, blijkt uit de cijfers voor het jaar 2016

  Zo liet de website Vlaanderen.be in 2016 meer dan 8 miljoen bezoeken optekenen, een stijging van bijna 43% tegenover het jaar 2015. Ook het aantal mensen dat een beroep doet op het gratis nummer 1700 is gestegen, en de socialemediakanalen lokken steeds meer volgers. 

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  09/03/2017

  Waar moet u op letten als u een assistentiewoning zoekt?

  Wie op zoek is naar een assistentiewoning of serviceflat moet met verschillende zaken rekening houden. Gaat het over een erkende assistentiewoning? Zijn er winkels in de buurt? Is er een ontmoetingsruimte? Hoe wordt de factuur samengesteld? Op de website checkassistentiewoning.be vindt u een checklist die u kunt raadplegen wanneer u op zoek gaat naar een assistentiewoning.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  20/04/2017

  Ophokplicht voor pluimvee en vogels opgeheven

  Er is sinds 20 april 2017 geen ophokplicht of afschermplicht meer voor pluimvee en vogels. Ook professionele pluimveehouders moeten hun dieren niet meer ophokken of afschermen. De gebruikelijke preventieve maatregelen blijven wel nog gelden. Op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen vindt u meer informatie over vogelgriep, de maatregelen die nog van kracht zijn in België en ook veelgestelde vragen.

  Ontdek Vlaanderen
  • In het hart van Europa

   Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

   Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

  • Inspirerend verleden

   Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

   • In Flanders Fields Museum

    Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

   • Brugse Reien

    Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

   • Museum aan de Stroom (MAS)

    Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

   • De Kuip

    De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

     

   • Grote Markt van Brussel

    De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

   • Sint-Romboutstoren

    Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

   • Steenkoolmijnen

    In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

  • Lekker eten en drinken

   De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

   • Witloof

    Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
     

   • Waterzooi

    Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
     

   • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

    In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
     

   • Pompoensoep

    Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

   • Varkenskroontje met pastinaak

    West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

  • Top in onderwijs

   28% van het totale budget van de Vlaamse overheid gaat naar onderwijs

   Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

   • Antwerpen

    De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

   • Leuven

    De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 12 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

   • Gent

    De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

   • 15000 studenten

    Brussel

    De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

   • 10000 studenten

    Hasselt

    De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen drie Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Provinciale Hogeschool Limburg.

  Contacteer ons

  Heeft u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kan ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.