chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.
  20/04/2018

  Vaccinatieweek 2018 - Reisvaccinatie ook aanbevolen voor Europese landen

  Wie op reis gaat naar (sub)tropische landen, denkt er vaak wel aan om gezondheidsadvies in te winnen bij zijn huisarts. Maar ook bij minder verre reizen kunnen er gezondheidsrisico’s zijn waarvoor een reisvaccinatie aanbevolen is. 

  Zo is een vaccin tegen mazelen, hepatitis A of tekenencefalitis aanbevolen voor bepaalde bestemmingen in Europa of Noord-Afrika.  

  19/04/2018

  Wees niet gek. Doe de tekencheck.

  Teken leven overal: in de tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in uw huid en zo kunt u de ziekte van Lyme krijgen.

  U kunt de ziekte van Lyme voorkomen door uzelf te controleren op tekenbeten elke keer nadat u in de natuur bent geweest. Vindt u een teek? Verwijder hem dan rustig en in één beweging.

  U vindt meer informatie over hoe u te beschermen tegen teken op www.tekenbeten.be.

   17/04/2018

   Rij niet te snel

   Veel mensen vinden het belangrijk om de snelheidsregels na te leven. Tot begin mei hangen er 315 unieke affiches langs de snelwegen en gewestwegen. Daarop beloven meer dan 500 mensen niet te snel te rijden. Ook u kunt online beloven niet te snel te rijden en eventueel uw eigen persoonlijke affiche maken. Ook de verkeersouders in scholen kregen een actiepakket.

   Op veiligverkeer.be staat een samenvatting van de snelheidsregels. U vindt er ook tips en weetjes en meer informatie over risico's en gevaren, ongevallencijfers, boetes en straffen.

   17/04/2018

   Erfgoeddag op zondag 22 april

   Op zondag 22 april zwaaien zo'n 600 erfgoedinstellingen en organisaties hun deuren open voor Erfgoeddag: musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren en tal van andere deelnemers. 

   Samen presenteren ze een veelkleurige waaier van gratis activiteiten rond het thema Kiezen. Ontdek het programma op de website van Erfgoeddag. 

   13/04/2018

   Wandelen tussen de wilde hyacinten

   Vanaf midden april is het zover, dan kleurt het Hallerbos weer paars van de wilde hyacinten. Het Hallerbos is dé plek in Vlaanderen met de grootste oppervlakte aan wilde hyacinten. Natuurliefhebbers en wandelaars komen van ver om dit pimpelpaarse schouwspel te bewonderen. Op hallerbos.be kunt u de bloei van de hyacinten checken

   Geniet u liever in stilte? Bezoek dan andere natuurgebieden met wilde hyacinten, zoals het Muziekbos in Ronse of het Helleketelbos in Poperinge. 

   19/04/2018

   Een vraag voor de wetenschap

   Hebt u altijd al gepiekerd over een wetenschappelijk vraag waar u mee zit? Hebt u die vraag nog nooit kunnen of willen stellen aan een expert? Grijp dan nu uw kans en leg uw vraag tot zondag 27 mei voor aan de wetenschap via de website vraagvoordewetenschap.be. Op basis van alle vragen wordt daarna de eerste Vlaamse Wetenschapsagenda opgesteld. Die zal de beste vragen groeperen en dienst doen als inspiratiebron voor de Vlaamse wetenschap om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking.

   09/04/2018

   Strengere sterilisatieplicht bij katten

   Op 1 april 2018 werd de sterilisatieplicht uitgebreid. Wat is nieuw?

   • Kittens moeten worden gecastreerd voor ze 5 maanden oud zijn.
   • Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gecastreerd moeten zijn.

   Ook de oude regels blijven gelden: elke kat moet nog altijd worden gecastreerd of gesteriliseerd vóór ze verkocht of weggegeven wordt.

   30/03/2018

   Fotowedstrijd: Inzoomen op erfgoed

   Gebeten door fotografie? Fervent instagrammer? Doe dan mee aan de fotowedstrijd van het Departement Cultuur, Jeugd en Media en enkele andere overheden in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. 

   Tot 15 mei kunt u foto's maken van wat u als uw erfgoed beschouwt en koestert. Dat kan gaan over Europees, immaterieel, onroerend of roerend erfgoed. U mag maximaal 5 foto’s inzenden die u in België genomen hebt van een of meerdere goed(eren), plaats(en) of activiteit(en) naar keuze.

   De jury zal 40 foto’s selecteren. De prijsuitreiking vindt plaats in het najaar en de foto's zullen in de winter op verschillende locaties in België tentoongesteld worden.

   De wedstrijd is gratis en staat open voor iedereen.

   Meer info (wedstrijdreglement, inschrijvingsformulier)

   10/04/2018

   Vraag vóór 1 juni uw school- of studietoelage aan

   Wilt u nog een school- of studietoelage aanvragen voor het schooljaar 2017-2018? Wacht dan niet te lang, want 1 juni is de uiterste datum waarop u de aanvraag voor een school- of  studietoelage kunt indienen. Aanvragen die na 1 juni op de afdeling Studietoelagen toekomen, worden niet meer aanvaard. Een aanvraag indienen kan zowel digitaal als op papier.

   21/03/2018

   Word lid van de 7km-club

   De 7km-club omarmt iedereen die fietst naar het werk. 7 km is een haalbare afstand. Of u nu kiest voor plooifiets, stadsfiets, bakfiets of elektrische fiets, iedereen kan lid worden en een gratis fietsplaatje bestellen om aan de fiets te hangen.

   19/03/2018

   Jodiumtabletten beschikbaar bij apothekers

   Iedereen kan in de apotheek terecht voor jodiumtabletten of voor informatie. Als er een nucleair incident is met een lozing van radioactief jodium, beschermt de inname van de jodiumtabletten immers tegen schildklierkanker. Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen.

   Bepaalde doelgroepen wordt aangeraden de jodiumtabletten zeker in huis te halen.

   Jodiumtabletten innemen is alleen nuttig bij een nucleair ongeval. Bewaar de tabletten daarom zorgvuldig. Neem de tabletten nooit op eigen initiatief, maar wacht tot de overheid dat aanbeveelt.

   19/03/2018

   Gemeente- en Stadsmonitor 2017

   De nieuwe Gemeentemonitor en Stadsmonitor van Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) en Statistiek Vlaanderen geven de leefomstandigheden en de tevredenheid van de inwoners in de 308 Vlaamse steden en gemeenten weer. Vlamingen zijn tevreden over hun buurt, maar verkeersveiligheid en zwerfvuil zijn toch vaak knelpunten in de gemeente.

   12/02/2018

   Alles wat u moet weten over de lokale verkiezingen vindt u op Vlaanderenkiest.be

   Hoe geef ik een volmacht en kan dat als ik in het buitenland ben? Waar kan ik mijn verkiezingsaffiches plakken? Welke regels gelden bij de organisatie van de verkiezingen?

   De antwoorden op deze en andere praktische vragen staan op www.vlaanderenkiest.be. Tot de verkiezingen zal de website aangevuld worden met actuele, praktische informatie. Op 14 oktober 2018, de dag van de lokale verkiezingen, verschijnen de resultaten, zodra ze definitief bekend zijn, op dezelfde website.

   Ontdek Vlaanderen
   • In het hart van Europa

    Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

    Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

    • Loskraan in de Haven van Antwerpen

     Haven van Antwerpen

     • 223,6
      miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
     • 39
      zeeschepen per dag in 2017
    • Haven van Gent

     • 32,5
      miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
     • 8
      zeeschepen per dag in 2017
    • Haven van Zeebrugge

     • 37,1
      miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
     • 22
      zeeschepen per dag in 2017
    • Brussels Airport

     • 68.000
      passagiers per dag in 2017
     • 652
      vluchten per dag in 2017
   • Inspirerend verleden

    Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

    • In Flanders Fields Museum

     Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

    • Brugse Reien

     Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

    • Museum aan de Stroom (MAS)

     Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

    • De Kuip

     De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

      

    • Grote Markt van Brussel

     De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

    • Sint-Romboutstoren

     Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

    • Steenkoolmijnen

     In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

   • Lekker eten en drinken

    De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

    • Witloof

     Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
      

    • Waterzooi

     Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
      

    • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

     In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
      

    • Pompoensoep

     Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

    • Varkenskroontje met pastinaak

     West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

   • Top in onderwijs

    Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

    • Antwerpen

     De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

    • Leuven

     De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 11 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

    • Gent

     De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

    • Brussel

     De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

    • Hasselt

     De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen 3 Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Transnationale Universiteit Limburg.

   Contacteer ons

   Hebt u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kunt ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.