chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  @vlaamseoverheid

  Wil je na het secundair verder studeren? Of wil je liever werken? @onderwijs_Vl organiseert in januari en februari studie-informatiedagen voor laatstejaars secundair. Vandaag start de eerste in Leuven. Ontdek alle data op https://t.co/SZDLk30I7k #SIDin

  @vlaamseoverheid

  Ben je van plan te investeren in het ecologisch en veilig transport van je goederen over de weg? Met deze steunmaatregel van @VLAIO_be kan je onderneming tot 100.000 euro steun krijgen. https://t.co/elmA4V0ZDC
  09/01/2017

  Projectsubsidies voor duurzamer woon-werkverkeer

  Het Pendelfonds is opgericht om duurzaam woon-werkverkeer te bevorderen. In de nabije toekomst moet het aandeel van ‘autosolisme’ in het woon-werkverkeer dalen. Het aandeel van fiets en openbaar vervoer moet stijgen. Projecten die daartoe bijdragen, komen in principe in aanmerking voor subsidiëring.

  • Bedrijven, overheden of privé-organisaties kunnen een subsidieaanvraag bij het Pendelfonds indienen.
  • Een dossiernummer aanvragen kan tot en met maandag 29 januari 2018.
  • Met steun van het Provinciaal Mobiliteitspunt kan men daarna het dossier opmaken. Dat moet uiterlijk op 16 april 2018 ingediend worden.
  08/01/2018

  Ritsen doe je zo!

  Als er een rijstrook wegvalt, ontstaat er drukte. Het zorgt vaak voor verwarrende situaties en irritatie. Want waar moet men invoegen op de overblijvende rijstrook? Doorrijden tot het einde van de wegvallende rijstrook is het best. Vooraan ritsen zorgt voor minder file.

  15/12/2017

  Vlaanderen.be rondt de kaap van 10 miljoen bezoeken

  Www.vlaanderen.be, de website van de Vlaamse overheid, heeft op zondagochtend 17 december de kaap van 10 miljoen bezoeken in 2017 gerond. Dat betekent dat de website sinds 1 januari meer dan tien miljoen sessies heeft geregistreerd. Met nog pakweg een halve maand te gaan, is dat nu al een stijging van meer dan 23 procent tegenover het hele jaar 2016.

  Voor 2018 mag u nog meer en nog betere digitale dienstverlening op maat verwachten.
   

  11/12/2017

  Projectsteun voor groenere speelplaats

  Speelplaatsen zijn vaak grijs, dor en saai. Met ‘Pimp je speelplaats’ kunnen scholen of schoolwerkgroepen steun aanvragen om de speelplaats groener en avontuurlijker te maken. Een jury beslist welke Vlaamse scholen in 2018 projectsteun krijgen. Elke laureaat krijgt financiële ondersteuning van maximaal 4.000 euro én begeleiding door een coach. De projectaanvraag moet uiterlijk op 18 februari 2018 ingediend zijn.

  15/12/2017

  Meldpunt voor bedrijven met vragen over brexit

  Exporteert uw bedrijf naar het Verenigd Koninkrijk? Zit u met vragen over de brexit? Om tegemoet te komen aan vragen en bekommernissen van bedrijven, heeft Flanders Investment & Trade (FIT) zijn ‘Meldpunt Brexit’ vernieuwd. U kunt er terecht met al uw vragen over de stand van zaken in verband met de brexit en u vindt er overzichtelijk gebundelde, praktische informatie over douaneformaliteiten, wisselkoersrisico’s, normen, verpakkingen en vergunningen. 

  09/11/2017

  Helm Op Fluo Top

  Meer dan 326.000 leerlingen uit het basisonderwijs doen dit jaar met hun school mee aan ‘Helm Op Fluo Top’. Met die actie wil men kinderen aanmoedigen in het verkeer een fietshelm en fluokledij te dragen. Kinderen die dat doen op weg naar school, kunnen stickers verzamelen en zo sparen voor mooie beloningen en prijzen.

  De actie loopt nog tot de krokusvakantie. Scholen die zich inschreven voor de actie 2017-2018 kregen een pakket met onder meer stickers en folders voor ouders.

  24/11/2017

  Mypension.be berekent ook uw pensioenbedrag

  Op mypension.be, het officiële overheidsportaal voor pensioenen, kunt u voortaan ook nagaan hoeveel pensioen u later zult krijgen. Het bedrag dat u voorgeschoteld krijgt, is geen definitief cijfer: het is een raming op basis van de huidige wetgeving en uw huidige loopbaan.

  Ontdek Vlaanderen
  • In het hart van Europa

   Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

   Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

  • Inspirerend verleden

   Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

   • In Flanders Fields Museum

    Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

   • Brugse Reien

    Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

   • Museum aan de Stroom (MAS)

    Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

   • De Kuip

    De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

     

   • Grote Markt van Brussel

    De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

   • Sint-Romboutstoren

    Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

   • Steenkoolmijnen

    In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

  • Lekker eten en drinken

   De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

   • Witloof

    Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
     

   • Waterzooi

    Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
     

   • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

    In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
     

   • Pompoensoep

    Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

   • Varkenskroontje met pastinaak

    West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

  • Top in onderwijs

   28% van het totale budget van de Vlaamse overheid gaat naar onderwijs

   Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

   • Antwerpen

    De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

   • Leuven

    De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 12 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

   • Gent

    De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

   • 15000 studenten

    Brussel

    De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

   • 10000 studenten

    Hasselt

    De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen drie Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Provinciale Hogeschool Limburg.

  Contacteer ons

  Hebt u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kunt ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.