chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.
  Afbeelding voor nieuwsbericht
  17/10/2017

  Naar een duurzaam energiebeleid? Geef uw mening

  De overgang naar een duurzamer energiesysteem moet versneld worden. Duurzaam wil zeggen: minder energieverspilling en méér niet-vervuilende, hernieuwbare energie. Tegelijk moet er natuurlijk genoeg energie zijn. Het moet ook betaalbaar blijven. Om dat in België te kunnen realiseren, is er voor het energiebeleid een toekomstvisie nodig.

  Ook u kunt laten weten wat u belangrijk vindt. Dat kan nog tot 5 november via een uitgebreide online vragenlijst. De resultaten zullen worden verwerkt in het ‘Energiepact’ 2030 en 2050. Alle overheden in België werken samen om dat akkoord te sluiten.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  16/10/2017

  Laat u niet afleiden

  Gsm-gebruik aan het stuur is gevaarlijk. Het leidt niet alleen uw aandacht af. Het zorgt er ook voor dat u letterlijk blindelings rijdt. De paar seconden waarin u uw ogen niet op de weg richt, kunnen fataal zijn voor uzelf of andere weggebruikers. Ook als u bijvoorbeeld stilstaat in een file of voor een rood licht, mag u geen telefoon in de hand houden.

  Beloofd!
  Op beloofd.be kunt u beloven niet meer te gsm'en tijdens het rijden. Het is een belofte die levens kan redden.

  Op veiligverkeer.be staan goede tips om u niet te laten afleiden door telefoontjes, berichten en apps. U vindt er ook een antwoord op andere vragen. Waarom is het zo gevaarlijk? Hoe staat het in het verkeersreglement? Hoe hoog is de boete? ...

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  06/10/2017

  Vlaamse Regionale Indicatoren 2017

  De Vlaming geniet van een hoge levensstandaard, meer gezonde levensjaren en een hoge tevredenheid met de eigen levenssituatie. Terrorisme en immigratie zijn volgens de Vlamingen de belangrijkste maatschappelijke problemen. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Vlaamse Regionale Indicatoren (VRIND). Het rapport verzamelt de recente sociaal-culturele, economische, ecologische en demografische ontwikkelingen in Vlaanderen en vergelijkt die trends met andere Europese landen.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  22/09/2017

  Minister-president legt Septemberverklaring af in Vlaams Parlement

  Op maandag 25 september legde minister-president Geert Bourgeois de Septemberverklaring af in het Vlaams Parlement. Daarin besprak de minister-president de algemeen maatschappelijke situatie in Vlaanderen en de krachtlijnen van de Vlaamse begroting voor het volgende jaar. Het parlementaire debat over de Septemberverklaring volgt op 27 september.

  Lees de Septemberverklaring 2017 online.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  20/09/2017

  Nieuw kantoorgebouw Vlaamse overheid geopend

  Het nieuwste kantoor van de Vlaamse overheid in Brussel, het Herman Teirlinckgebouw, is woensdag 20 september feestelijk geopend. Het is met zijn 46.000 m² oppervlakte het grootste passieve kantorencomplex van België en ligt op de terreinen van Thurn & Taxis. Tegen half januari zullen er zo'n 2500 Vlaamse ambtenaren aan de slag zijn.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  31/08/2017

  Gratis dienstencheques voor pas bevallen zelfstandigen

  Bent u een vrouwelijke zelfstandige die pas bevallen is? Dan hebt u onder bepaalde voorwaarden recht op 105 gratis dienstencheques, uitsluitend bedoeld voor huishoudelijke hulp. SInds 1 september 2017 hoeft u daarvoor geen aanvraag meer in te dienen, u krijgt ze automatisch via uw socialeverzekeringsfonds.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  26/07/2017

  Vraag uw school- of studietoelage aan vanaf 1 augustus

  Het aanvraagjaar 2016-2017 voor school- en studietoelagen werd op 1 juni afgesloten, met in totaal een recordaantal van meer dan 500.000 aanvragen.

  Vanaf 1 augustus 2017 start het nieuwe aanvraagjaar en kunt u opnieuw een school- of studietoelage aanvragen voor het schooljaar 2017-2018.

  Het nieuwe jaar gaat bovendien gepaard met een volledige digitale vernieuwing. De website werd grondig onder handen genomen en kreeg een nieuwe structuur. Daarnaast werden alle toepassingen gecentraliseerd in het digitaal loket. U kunt er een online aanvraag indienen, uw dossier opvolgen en documenten in uw dossier opladen. Het digitaal loket vindt u op www.studietoelagen.be.

  Ontdek Vlaanderen
  • In het hart van Europa

   Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

   Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

  • Inspirerend verleden

   Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

   • In Flanders Fields Museum

    Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

   • Brugse Reien

    Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

   • Museum aan de Stroom (MAS)

    Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

   • De Kuip

    De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

     

   • Grote Markt van Brussel

    De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

   • Sint-Romboutstoren

    Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

   • Steenkoolmijnen

    In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

  • Lekker eten en drinken

   De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

   • Witloof

    Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
     

   • Waterzooi

    Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
     

   • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

    In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
     

   • Pompoensoep

    Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

   • Varkenskroontje met pastinaak

    West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

  • Top in onderwijs

   28% van het totale budget van de Vlaamse overheid gaat naar onderwijs

   Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

   • Antwerpen

    De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

   • Leuven

    De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 12 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

   • Gent

    De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

   • 15000 studenten

    Brussel

    De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

   • 10000 studenten

    Hasselt

    De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen drie Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Provinciale Hogeschool Limburg.

  Contacteer ons

  Hebt u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kunt ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.