17/08/2018

Droogtemaatregelen versoepeld: sproeien mag weer

Op advies van de Vlaamse Droogtecommissie hebben alle provinciegouverneurs op 17 augustus 2018 het sproeiverbod weer ingetrokken. Het captatieverbod voor water uit waterlopen blijft wel nog grotendeels van kracht. De Droogtecommissie vraagt ook om spaarzaam te blijven omgaan met water.

De gouverneurs vaardigen maatregelen uit en kunnen die ook wijzigen. Raadpleeg daarom het overzicht om te weten welke maatregelen in uw provincie van kracht zijn.

13/08/2018

Wespen in de tuin?

Van half augustus tot eind oktober vliegen wespen weer uit op zoek naar zoetigheid. Wespen bestuiven bloemen en vangen hinderlijke insecten zoals muggen. Maar soms zorgen ze ook voor overlast.

 • Een wespennest in of tegen de woning? Dan laat u best de brandweer komen. Probeer het nest niet zelf te verwijderen.
 • Een wespennest achter in de tuin? Dat laat u best gewoon zitten.
17/08/2018

Brandgevaar in heel Vlaanderen

Het Agentschap voor Natuur en Bos én de provincies waarschuwen voor verhoogd brandgevaar. Momenteel is het verboden te roken in alle natuurgebieden en bossen in de provincies Limburg en Antwerpen. Het is er sowieso altijd verboden om vuur te maken.

In de meest provincies zijn er bijzondere maatregelen van kracht om brand te voorkomen.

Raadpleeg het overzicht voor de maatregelen in uw provincie.

06/08/2018

Wegenwerken? Aandacht graag!

Deze zomer wordt op 12 grote werven op Vlaamse autosnelwegen gewerkt. Helaas brengen wegenwerken naast hinder ook risico’s met zich mee.

In 2017 gebeurden er 474 ongevallen met letsel bij wegenwerken in Vlaanderen. Onoplettendheid is daarbij de grootste oorzaak. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt daarom met een affichecampagne om extra aandachtig te zijn als in de buurt van wegenwerken.

Op wegenenverkeer.be vindt u een overzicht van de wegenwerken op de gewestwegen en autosnelwegen in Vlaanderen.

03/08/2018

Oproep tot kandidaatstelling Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens

Er loopt een oproep tot kandidaatstelling voor de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens, die is opgericht bij artikel 10/1 van het decreet van 18 juli betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer.

Het gaat om de mandaten van drie leden en drie plaatsvervangende leden. De uiterste datum om je kandidaat te stellen is 15 augustus 2018.

23/07/2018

Zin in een frisse duik?

De Vlaamse overheid controleert regelmatig de waterkwaliteit aan de kust en in de zwemvijvers. Momenteel is de waterkwaliteit op de meeste plaatsen zeer goed. Na hevige regenbuien is het mogelijk dat de waterkwaliteit vermindert. In dat geval wordt zwemmen afgeraden of verboden.

Als u veilig wilt zwemmen aan de kust, ga dan naar een van de zones waar redders toezicht houden. De reddersposten zijn tijdens de zomervakantie geopend van 10.30 uur tot 18.30 uur.

Het is verboden te zwemmen in recreatievijvers en in de bevaarbare waterlopen (rivier, kanaal, vaart, havendok, ...).

Wesley_Poelman
23/07/2018

Klaproosvelden staan in bloei

100 hectare: dat is de oppervlakte die het Agentschap voor Natuur en Bos in de vijf Vlaamse provincies liet inzaaien voor de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Bezoek deze zomer zelf de velden of fiets langs een van de speciale routes. Ontdek welke velden nu in bloei staan op natuurenbos/klaproosvelden.

Vergeet uw fototoestel of smartphone niet, want met een foto van de bloeiende klaprozen kunt op Natuurspotter.be tot en met 31 augustus deelnemen aan een fotowedstrijd.

 

29/06/2018

Subsidie voor een volkstuin 2018

Goed nieuws voor organisaties, verenigingen, scholen of lokale besturen die een volkstuin willen aanleggen, uitbreiden of moderniseren. Ook dit jaar kunnen ze in aanmerking komen voor een projectsubsidie (tot 15.000 euro) van de Vlaamse overheid. Het projectdossier moet uiterlijk op 31 augustus 2018 worden ingediend.

19/04/2018

Wees niet gek. Doe de tekencheck.

Teken leven overal: in de tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in uw huid en zo kunt u de ziekte van Lyme krijgen.

U kunt de ziekte van Lyme voorkomen door uzelf te controleren op tekenbeten elke keer nadat u in de natuur bent geweest. Vindt u een teek? Verwijder hem dan rustig en in één beweging.

U vindt meer informatie over hoe u te beschermen tegen teken op www.tekenbeten.be.

  12/02/2018

  Alles wat u moet weten over de lokale verkiezingen vindt u op Vlaanderenkiest.be

  Hoe geef ik een volmacht en kan dat als ik in het buitenland ben? Waar kan ik mijn verkiezingsaffiches plakken? Welke regels gelden bij de organisatie van de verkiezingen?

  De antwoorden op deze en andere praktische vragen staan op www.vlaanderenkiest.be. Tot de verkiezingen zal de website aangevuld worden met actuele, praktische informatie. Op 14 oktober 2018, de dag van de lokale verkiezingen, verschijnen de resultaten, zodra ze definitief bekend zijn, op dezelfde website.

  Ontdek Vlaanderen
  • In het hart van Europa

   Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

   Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

   • Loskraan in de Haven van Antwerpen

    Haven van Antwerpen

    • 223,6
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 39
     zeeschepen per dag in 2017
   • Haven van Gent

    • 32,5
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 8
     zeeschepen per dag in 2017
   • Haven van Zeebrugge

    • 37,1
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 22
     zeeschepen per dag in 2017
   • Brussels Airport

    • 68.000
     passagiers per dag in 2017
    • 652
     vluchten per dag in 2017
  • Inspirerend verleden

   Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

   • In Flanders Fields Museum

    Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

   • Brugse Reien

    Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

   • Museum aan de Stroom (MAS)

    Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

   • De Kuip

    De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

     

   • Grote Markt van Brussel

    De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

   • Sint-Romboutstoren

    Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

   • Steenkoolmijnen

    In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

  • Lekker eten en drinken

   De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

   • Witloof

    Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
     

   • Waterzooi

    Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
     

   • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

    In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
     

   • Pompoensoep

    Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

   • Varkenskroontje met pastinaak

    West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

  • Top in onderwijs

   Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

   • Antwerpen

    De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

   • Leuven

    De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 11 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

   • Gent

    De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

   • Brussel

    De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

   • Hasselt

    De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen 3 Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Transnationale Universiteit Limburg.

  Contacteer ons

  Hebt u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kunt ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.