16/07/2018

Bescherm uzelf en anderen tegen hitte

Het warme weer blijft aanhouden. Drink voldoende, hou uzelf en uw huis koel. Draag ook zorg voor anderen. Let er bijvoorbeeld op dat uw kinderen of ouderen in uw buurt ook voldoende drinken en voldoende koelte vinden. Op warmedagen.be staan tips om gezondheidsproblemen te vermijden.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid activeerde vrijdag 20 juli de waarschuwingsfase van het Vlaams warmteactieplan. Wie werkt voor kwetsbare groepen, wordt gewaarschuwd. Zo kunnen thuiszorgdiensten, woonzorgcentra, huisartsen, kinderopvang, gemeenten en jeugdverenigingen de nodige maatregelen nemen.

19/07/2018

Maatregelen door droogte en waterschaarste

Het is al geruime tijd zeer droog en warm in Vlaanderen. Daardoor stijgt het verbruik van water. In verschillende provincies gelden er maatregelen om watertekort tegen te gaan.

Zo is het bijvoorbeeld in de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen onder meer verboden om

 • drinkwater te gebruiken om
  • zwembaden te vullen van meer dan 100 liter
  • motorvoertuigen af te spuiten
  • grasvelden te besproeien
  • ...
 • tussen 8 en 20 uur met elk type water velden, sportvelden, plantsoenen te beregenen
 • water te capteren uit de onbevaarbare waterlopen.

Raadpleeg het overzicht om te weten welke maatregelen in uw provincie van kracht zijn.

19/07/2018

Brandgevaar in heel Vlaanderen

Het Agentschap voor Natuur en Bos én de provincies waarschuwen voor brandgevaar.

 • In de natuurgebieden in Limburg en Antwerpen is er nog altijd extreem hoog brandgevaar (code rood).
  In bossen en natuurgebied is het sowieso altijd verboden om vuur te maken of om sigarettenpeuken op de grond te gooien.
 • In de provincies Limburg, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen zijn er bijzondere maatregelen van kracht om brand te voorkomen.
10/07/2018

Projectsubsidie voor fietsmaatregelen in woon-werkverkeer

Het Pendelfonds is opgericht om duurzaam woon-werkverkeer te bevorderen. In de nabije toekomst moet het aandeel van ‘autosolisme’ in het woon-werkverkeer dalen. Bij de nieuwe projectoproep van het Pendelfonds ligt de focus op fietsmaatregelen. Een project dat een verschuiving beoogt van niet-duurzame vervoermiddelen naar de fiets, kan in aanmerking komen voor subsidiëring in 2018.

 • Bedrijven kunnen samen met overheden of privé-organisaties een subsidieaanvraag bij het Pendelfonds indienen.
 • Een dossiernummer aanvragen kan tot en met vrijdag 10 augustus 2018.
 • Met steun van het Provinciaal Mobiliteitspunt kan men daarna het dossier opmaken. Dat moet uiterlijk op 29 oktober 2018 ingediend worden.
03/07/2018

Hoe slaperigheid herkennen en vermijden?

In het verkeer is slaperigheid even gevaarlijk als alcohol. Om te vermijden dat men tijdens het rijden in slaap valt, moet men vooraf voldoende slapen. Tijdens de rit wordt aangeraden om de 2 uur te pauzeren. Wordt u toch slaperig? Parkeer dan zo snel mogelijk op een veilige plek om een kwartiertje te dutten. Alle andere oplossingen (een raampje openen, de muziek luider zetten, koffie of energiedrankjes) hebben nauwelijks of geen effect. Die trucjes vergroten zelfs het risico dat de slaap achteraf dubbel zo hard toeslaat.

11/07/2018

14 Vlamingen krijgen Vlaams ereteken

Op 11 juli 2018, de Vlaamse feestdag, heeft de Vlaamse Regering opnieuw eretekens uitgereikt. Op die manier wil de Vlaamse Regering personen huldigen die uitzonderlijk verdienstelijk zijn geweest ten aanzien van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest of die, vanwege hun uitzonderlijke talenten, hebben bijgedragen tot het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen. Zij ontvingen het Ereteken of het Groot Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap.

De 14 gelauwerden van dit jaar zijn: Gaston Durnez, Lutgart Simoens, Harry Martens, Khalid Benhaddou, Pedro Brugada, Michèle Sioen, Guido Decoster, Manu Keirse, Chantal Van Audenhove, Toon Claes, Jill Peeters, Riccy Focke, Willy Verstraete en Adriaan Raemdonck.

 

29/06/2018

Subsidie voor een volkstuin 2018

Goed nieuws voor organisaties, verenigingen, scholen of lokale besturen die een volkstuin willen aanleggen, uitbreiden of moderniseren. Ook dit jaar kunnen ze in aanmerking komen voor een projectsubsidie (tot 15.000 euro) van de Vlaamse overheid. Het projectdossier moet uiterlijk op 31 augustus 2018 worden ingediend.

01/06/2018

Verlaagde koopbelasting van 7% voor de aankoop van de gezinswoning

Sinds 1 juni 2018 betaalt u nog maar 7 procent koopbelasting (registratierechten) voor de aankoop van een de eerste gezinswoning. Voor bescheiden woningen krijgt u een extra korting van 5.600 euro, waardoor u in werkelijkheid minder dan 5% koopbelasting betaalt

Op de website van de Vlaamse Belastingdienst vindt u meer informatie over de verlaagde koopbelasting.

19/04/2018

Wees niet gek. Doe de tekencheck.

Teken leven overal: in de tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in uw huid en zo kunt u de ziekte van Lyme krijgen.

U kunt de ziekte van Lyme voorkomen door uzelf te controleren op tekenbeten elke keer nadat u in de natuur bent geweest. Vindt u een teek? Verwijder hem dan rustig en in één beweging.

U vindt meer informatie over hoe u te beschermen tegen teken op www.tekenbeten.be.

  23/04/2018

  Woonkrediet voor alleenstaanden en gezinnen met een bescheiden inkomen

  Bij het Vlaams Woningfonds kunt u lenen tot 100% van de kostprijs of waarde van de woning aan een vaste rentevoet van 2% ongeacht de leningsduur. De schatting van de woning gebeurt volledig kosteloos en u bespaart enkele honderden euro's dankzij de lagere leenaktekosten en dossierkosten.

  Meer informatie over het woonkrediet vindt u op www.vlaamswoningfonds.be.

  12/02/2018

  Alles wat u moet weten over de lokale verkiezingen vindt u op Vlaanderenkiest.be

  Hoe geef ik een volmacht en kan dat als ik in het buitenland ben? Waar kan ik mijn verkiezingsaffiches plakken? Welke regels gelden bij de organisatie van de verkiezingen?

  De antwoorden op deze en andere praktische vragen staan op www.vlaanderenkiest.be. Tot de verkiezingen zal de website aangevuld worden met actuele, praktische informatie. Op 14 oktober 2018, de dag van de lokale verkiezingen, verschijnen de resultaten, zodra ze definitief bekend zijn, op dezelfde website.

  Ontdek Vlaanderen
  • In het hart van Europa

   Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

   Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

   • Loskraan in de Haven van Antwerpen

    Haven van Antwerpen

    • 223,6
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 39
     zeeschepen per dag in 2017
   • Haven van Gent

    • 32,5
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 8
     zeeschepen per dag in 2017
   • Haven van Zeebrugge

    • 37,1
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 22
     zeeschepen per dag in 2017
   • Brussels Airport

    • 68.000
     passagiers per dag in 2017
    • 652
     vluchten per dag in 2017
  • Inspirerend verleden

   Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

   • In Flanders Fields Museum

    Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

   • Brugse Reien

    Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

   • Museum aan de Stroom (MAS)

    Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

   • De Kuip

    De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

     

   • Grote Markt van Brussel

    De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

   • Sint-Romboutstoren

    Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

   • Steenkoolmijnen

    In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

  • Lekker eten en drinken

   De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

   • Witloof

    Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
     

   • Waterzooi

    Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
     

   • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

    In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
     

   • Pompoensoep

    Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

   • Varkenskroontje met pastinaak

    West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

  • Top in onderwijs

   Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

   • Antwerpen

    De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

   • Leuven

    De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 11 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

   • Gent

    De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

   • Brussel

    De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

   • Hasselt

    De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen 3 Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Transnationale Universiteit Limburg.

  Contacteer ons

  Hebt u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kunt ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.