Lieven Van Assche
16/05/2018

Vlaamse overheid hangt regenboogvlag uit

Aan heel wat gebouwen van de Vlaamse overheid hangt deze week de regenboogvlag uit. Donderdag 17 mei is de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie, en zaterdag 19 mei gaat in Brussel de Pride Parade door.

Deze week worden overal ter wereld acties georganiseerd om aandacht te vragen voor gelijke rechten voor holebi’s en transgenders. Ook de Vlaamse overheid wil blijvende aandacht vragen voor het welbevinden van holebi's en transgenders, zowel op als naast de werkvloer.

14/05/2018

Mooimakers op snelwegparkings

Autosnelwegparkings krijgen het altijd hard te verduren als het over zwerfvuil en sluikstorten gaat. Het is dus geen toeval dat Mooimakers daar extra aandacht vraagt voor het vermijden van zwerfvuil.

Tot midden juni kunt u op verschillende snelwegparkings een promoteam van Mooimakers ontmoeten. De affiches op de borden langs de Vlaamse snelwegen roepen iedereen duidelijk op om geen afval uit de wagen te gooien.

 

19/04/2018

Een vraag voor de wetenschap

Hebt u altijd al gepiekerd over een wetenschappelijk vraag waar u mee zit? Hebt u die vraag nog nooit kunnen of willen stellen aan een expert? Grijp dan nu uw kans en leg uw vraag tot zondag 27 mei voor aan de wetenschap via de website vraagvoordewetenschap.be. Op basis van alle vragen wordt daarna de eerste Vlaamse Wetenschapsagenda opgesteld. Die zal de beste vragen groeperen en dienst doen als inspiratiebron voor de Vlaamse wetenschap om beter in te spelen op de vragen die leven bij de bevolking.

10/04/2018

Vraag vóór 1 juni uw school- of studietoelage aan

Wilt u nog een school- of studietoelage aanvragen voor het schooljaar 2017-2018? Wacht dan niet te lang, want 1 juni is de uiterste datum waarop u de aanvraag voor een school- of  studietoelage kunt indienen. Aanvragen die na 1 juni op de afdeling Studietoelagen toekomen, worden niet meer aanvaard. Een aanvraag indienen kan zowel digitaal als op papier.

19/04/2018

Wees niet gek. Doe de tekencheck.

Teken leven overal: in de tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in uw huid en zo kunt u de ziekte van Lyme krijgen.

U kunt de ziekte van Lyme voorkomen door uzelf te controleren op tekenbeten elke keer nadat u in de natuur bent geweest. Vindt u een teek? Verwijder hem dan rustig en in één beweging.

U vindt meer informatie over hoe u te beschermen tegen teken op www.tekenbeten.be.

  02/05/2018

  Belastingaangifte beschikbaar in Tax-on-web

  De tijd van de belastingaangifte is weer aangebroken. U kunt uw aangifte voor de personenbelasting online of op papier invullen. De deadline voor het indienen van de aangifte op papier is vrijdag 29 juni 2018, voor de online aangifte via Tax-on-web is de deadline donderdag 12 juli 2018. Als de aangifte wordt ingevuld door een boekhouder, dan heeft die nog tijd tot donderdag 25 oktober 2018.

  23/04/2018

  Woonkrediet voor alleenstaanden en gezinnen met een bescheiden inkomen

  Bij het Vlaams Woningfonds kunt u lenen tot 100% van de kostprijs of waarde van de woning aan een vaste rentevoet van 2% ongeacht de leningsduur. De schatting van de woning gebeurt volledig kosteloos en u bespaart enkele honderden euro's dankzij de lagere leenaktekosten en dossierkosten.

  Meer informatie over het woonkrediet vindt u op www.vlaamswoningfonds.be.

  12/02/2018

  Alles wat u moet weten over de lokale verkiezingen vindt u op Vlaanderenkiest.be

  Hoe geef ik een volmacht en kan dat als ik in het buitenland ben? Waar kan ik mijn verkiezingsaffiches plakken? Welke regels gelden bij de organisatie van de verkiezingen?

  De antwoorden op deze en andere praktische vragen staan op www.vlaanderenkiest.be. Tot de verkiezingen zal de website aangevuld worden met actuele, praktische informatie. Op 14 oktober 2018, de dag van de lokale verkiezingen, verschijnen de resultaten, zodra ze definitief bekend zijn, op dezelfde website.

  27/04/2018

  Fusies gemeenten goedgekeurd

  Woensdag 25 april keurde het Vlaams Parlement in de plenaire zitting 7 gemeentelijke fusies definitief goed:

  • Aalter (Aalter en Knesselare)
  • Deinze (Deinze en Nevele)
  • Kruisem (Kruishoutem en Zingem)
  • Lievegem (Lovendegem, Waarschoot en Zomergem)
  • Oudsbergen (Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek)
  • Pelt (Neerpelt en Overpelt)
  • Puurs-Sint-Amands (Puurs en Sint-Amands).

  Dit betekent dat op 1 januari 2019 meer dan 195.000 inwoners zullen ontwaken in een nieuwe gemeente. Vlaanderen zal vanaf dan niet langer 308, maar 300 gemeenten tellen.

  09/04/2018

  Strengere sterilisatieplicht bij katten

  Op 1 april 2018 werd de sterilisatieplicht uitgebreid. Wat is nieuw?

  • Kittens moeten worden gecastreerd voor ze 5 maanden oud zijn.
  • Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 zullen ten laatste op 1 januari 2020 gecastreerd moeten zijn.

  Ook de oude regels blijven gelden: elke kat moet nog altijd worden gecastreerd of gesteriliseerd vóór ze verkocht of weggegeven wordt.

  Ontdek Vlaanderen
  • In het hart van Europa

   Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

   Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

   • Loskraan in de Haven van Antwerpen

    Haven van Antwerpen

    • 223,6
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 39
     zeeschepen per dag in 2017
   • Haven van Gent

    • 32,5
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 8
     zeeschepen per dag in 2017
   • Haven van Zeebrugge

    • 37,1
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 22
     zeeschepen per dag in 2017
   • Brussels Airport

    • 68.000
     passagiers per dag in 2017
    • 652
     vluchten per dag in 2017
  • Inspirerend verleden

   Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

   • In Flanders Fields Museum

    Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

   • Brugse Reien

    Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

   • Museum aan de Stroom (MAS)

    Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

   • De Kuip

    De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

     

   • Grote Markt van Brussel

    De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

   • Sint-Romboutstoren

    Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

   • Steenkoolmijnen

    In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

  • Lekker eten en drinken

   De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

   • Witloof

    Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
     

   • Waterzooi

    Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
     

   • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

    In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
     

   • Pompoensoep

    Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

   • Varkenskroontje met pastinaak

    West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

  • Top in onderwijs

   Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

   • Antwerpen

    De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

   • Leuven

    De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 11 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

   • Gent

    De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

   • Brussel

    De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

   • Hasselt

    De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen 3 Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Transnationale Universiteit Limburg.

  Contacteer ons

  Hebt u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kunt ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.