chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.
  21/03/2018

  Strijd tegen zwerfvuil

  ‘Mooimakers’ is een campagne tegen zwerfvuil en sluikstorten. Het is ook een oproep om samen straten, parken en buurten weer mooi te maken. En te houden. Ook bedrijven, scholen, verenigingen en gemeenten kunnen meedoen. De ‘Grote Lenteschoonmaak’ loopt nog tot eind maart 2018.

  Wilt u iets ondernemen tegen zwerfvuil? Op mooimakers.be vindt u alle informatie, handige tips en lespakketten. Wie een opruimatie organiseert of een bepaalde plek mee schoon wil houden, kan die invoeren op de actiekaart. U kunt online ook affiches, opruimmateriaal, ... aanvragen.

  21/03/2018

  Word lid van de 7km-club

  De 7-km-club omarmt iedereen die fietst naar het werk. 7 km is een haalbare afstand. Of u nu kiest voor plooifiets, stadsfiets, bakfiets of elektrische fiets, iedereen kan lid worden en een gratis fietsplaatje bestellen om aan de fiets te hangen.

  19/03/2018

  Week van de Mogelijkheden

  Bent u jong en ondernemend? Ontdek tijdens de Week van de Mogelijkheden hoe u met uw grootse of innovatieve ideeën aan de slag kunt. Van 19 tot 25 maart organiseert het Agentschap Innoveren en Ondernemen verschillende activiteiten om uw ondernemersgeest aan te wakkeren.

  13/03/2018

  Dag van de Motorrijder op zondag 25 maart

  Op de Dag van de Motorrijder kunnen motorrijders in elke provincie onder meer:

  • rijvaardigheid opfrissen op een behendigheidsparcours
  • tips krijgen van professionele motorinstructeurs om veilig de weg op te gaan
  • hun motor gratis technisch laten controleren.

  De activiteiten zijn gratis en vinden plaats op zondag 25 maart tussen 9 tot 17 uur in Brugge, Kortrijk, Erpe-Mere, Sint-Niklaas, Malle, Hulshout, Brasschaat, Antwerpen (ook op 24 maart), Heusden-Zolder, Borgloon, Rotselaar en Zellik.

  Op voorhand inschrijven is niet verplicht, maar voor het behendigheidsparcours wordt het wel aangeraden. Inschrijven voor het parcours kan ook ter plekke (indien niet volzet). Er zijn verschillende sessies per dag.

  19/03/2018

  Jodiumtabletten beschikbaar bij apothekers

  Iedereen kan in de apotheek terecht voor jodiumtabletten of voor informatie. Als er een nucleair incident is met een lozing van radioactief jodium, beschermt de inname van de jodiumtabletten immers tegen schildklierkanker. Jodiumtabletten bieden geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen.

  Bepaalde doelgroepen wordt aangeraden de jodiumtabletten zeker in huis te halen.

  Jodiumtabletten innemen is alleen nuttig bij een nucleair ongeval. Bewaar de tabletten daarom zorgvuldig. Neem de tabletten nooit op eigen initiatief, maar wacht tot de overheid dat aanbeveelt.

  19/03/2018

  Gemeente- en Stadsmonitor 2017

  De nieuwe Gemeentemonitor en Stadsmonitor van Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) en Statistiek Vlaanderen geven de leefomstandigheden en de tevredenheid van de inwoners in de 308 Vlaamse steden en gemeenten weer. Vlamingen zijn tevreden over hun buurt, maar verkeersveiligheid en zwerfvuil zijn toch vaak knelpunten in de gemeente.

  16/03/2018

  Vlaams Expertisepunt Mantelzorg: nieuwe website voor mantelzorgers

  Vlaams Expertisepunt Mantelzorg is het online trefpunt voor mantelzorgers en zij die met hen samenwerken. U vindt er informatie, tips, publicaties en tools rond mantelzorg in Vlaanderen en daarbuiten.

  16/03/2018

  Grenslijn.be: kennisplatform over grensoverschrijdend gedrag

  Grenslijn.be is een nieuwe website die alle expertise en informatie over grensoverschrijdend gedrag bundelt. De website wil vooral vrijwilligers en professionals die met kinderen werken, helpen om gepast te reageren op (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag.

  14/03/2018

  Fotowedstrijd: Inzoomen op erfgoed

  Gebeten door fotografie? Fervent instagrammer? Doe dan mee aan de fotowedstrijd van het Departement Cultuur, Jeugd en Media en enkele andere overheden in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. 

  Tot 15 mei kunt u foto's maken van wat u als uw erfgoed beschouwt en koestert. Dat kan gaan over Europees, immaterieel, onroerend of roerend erfgoed. U mag maximaal 5 foto’s inzenden die u in België genomen hebt van een of meerdere goed(eren), plaats(en) of activiteit(en) naar keuze.

  De jury zal 40 foto’s selecteren. De prijsuitreiking vindt plaats in het najaar en de foto's zullen eind 2018 – begin 2019 op verschillende locaties in België tentoongesteld worden.

  De wedstrijd is gratis en staat open voor iedereen.

  12/02/2018

  Alles wat u moet weten over de lokale verkiezingen vindt u op Vlaanderenkiest.be

  Hoe geef ik een volmacht en kan dat als ik in het buitenland ben? Waar kan ik mijn verkiezingsaffiches plakken? Welke regels gelden bij de organisatie van de verkiezingen?

  De antwoorden op deze en andere praktische vragen staan op www.vlaanderenkiest.be. Tot de verkiezingen zal de website aangevuld worden met actuele, praktische informatie. Op 14 oktober 2018, de dag van de lokale verkiezingen, verschijnen de resultaten, zodra ze definitief bekend zijn, op dezelfde website.

  Ontdek Vlaanderen
  • In het hart van Europa

   Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

   Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

   • Loskraan in de Haven van Antwerpen

    Haven van Antwerpen

    • 223,6
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 39
     zeeschepen per dag in 2017
   • Haven van Gent

    • 32,5
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 8
     zeeschepen per dag in 2017
   • Haven van Zeebrugge

    • 37,1
     miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
    • 22
     zeeschepen per dag in 2017
   • Brussels Airport

    • 68.000
     passagiers per dag in 2017
    • 652
     vluchten per dag in 2017
  • Inspirerend verleden

   Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

   • In Flanders Fields Museum

    Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

   • Brugse Reien

    Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

   • Museum aan de Stroom (MAS)

    Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

   • De Kuip

    De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

     

   • Grote Markt van Brussel

    De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

   • Sint-Romboutstoren

    Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

   • Steenkoolmijnen

    In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

  • Lekker eten en drinken

   De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

   • Witloof

    Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
     

   • Waterzooi

    Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
     

   • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

    In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
     

   • Pompoensoep

    Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

   • Varkenskroontje met pastinaak

    West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

  • Top in onderwijs

   Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

   • Antwerpen

    De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

   • Leuven

    De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 11 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

   • Gent

    De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

   • Brussel

    De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

   • Hasselt

    De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen 3 Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Transnationale Universiteit Limburg.

  Contacteer ons

  Hebt u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kunt ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.