chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.
  Afbeelding voor nieuwsbericht
  21/06/2017

  Verspil geen kraantjeswater

  Door de aanhoudende droogte is het sinds donderdag 22 juni in heel Vlaanderen verboden om drinkwater te verspillen. Voorbeelden van waterverspilling zijn: met kraantjeswater de auto wassen, het gazon besproeien of zwembaden vullen.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  24/06/2017

  Brandgevaar in bossen en natuurgebieden in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

  Het is erg droog in de bossen en natuurgebieden. Er is momenteel hoog brandgevaar (brandfase oranje)

  Wees voorzichtig, rook niet en laat kinderen niet zonder toezicht op de terreinen. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. De brandtorens worden overdag bemand.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  25/04/2017

  Deadline voor belastingaangifte nadert

  De deadline voor het indienen van uw belastingaangifte nadert. U kunt uw aangifte voor de personenbelasting online of op papier invullen. De deadline voor het indienen van de aangifte op papier is donderdag 29 juni 2017, voor de online aangifte via Tax-on-web is de deadline donderdag 13 juli 2017. Als de aangifte wordt ingevuld door een boekhouder, dan heeft die nog tijd tot donderdag 26 oktober 2017.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  19/06/2017

  BOB, altijd nul op

  Een autobestuurder die Bob is, is dat van begin tot eind. Van aperitief tot digestief. Vandaar de slogan ‘BOB, altijd nul op’. Op de BOB-website vindt u onder meer recepten voor zomerse cocktails met alcoholvrije bieren.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  14/06/2017

  Ultimas 2016 (Vlaamse Cultuurprijzen) uitgereikt

  Dinsdag 13 juni werden in Gent de Ultimas 2016 uitgereikt, de nieuwe Vlaamse Cultuurprijzen. De Ultimas zijn kwaliteitslabels waarmee de Vlaamse Gemeenschap blijk geeft van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten.

  De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen.

  Dit zijn de laureaten van de ULTIMAS 2016 per categorie:

  • Algemene Culturele Verdienste: Raf Simons
  • Muziek: Muziekpublique
  • Circus: Collectif Malunés
  • Film: Pieter-Jan De Pue
  • Beeldende Kunst: Wiels
  • Podiumkunsten: fABULEUS
  • Architectuur: Paola Viganò
  • Cultureel Ondernemerschap: Timelab
  • Amateurkunsten: Forumtheater Radicalisering
  • Sociaal-Cultureel Volwassenwerk: Toestand vzw
  • Letteren: Jeroen Olyslaegers
  • Immaterieel Erfgoed: Geelse gezinsverpleging
  15/06/2017

  BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

  Bij een noodsituatie in uw buurt, wil de overheid u graag tijdig verwittigen en de nodige aanbevelingen geven (bv. ramen en deuren sluiten bij een brand, evacuatie bij een ramp). 

  Wie zich op BE-Alert.be registreert, kan bij een noodsituatie in de onmiddellijke omgeving snel op de hoogte worden gebracht met een uniforme en duidelijke boodschap van een officiële bron. De boodschappen worden verstuurd via sms, e-mail of een gesproken bericht op de vaste telefoonlijn.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  12/06/2017

  Klaprozen in bloei

  Op bepaalde plaatsen staan momenteel véél klaprozen. In alle Vlaamse provincies werden de afgelopen jaren klaprozen ingezaaid. In totaal nu al op meer dan 80 hectare. Het Agentschap voor Natuur en Bos werkte daarvoor samen met tientallen gemeenten en bedrijven.

  Dit is een actie om de Eerste Wereldoorlog te herdenken. De klaproos is het internationale symbool voor de menselijke tol van oorlogen. John McCrae gebruikte het beeld van de klaproos in het gedicht ‘In Flanders Fields’. Hij schreef dat gedicht in 1915 aan het Ieperse front. De aarde werd omgewoeld door bommen en granaten. Zo ontstonden de ideale omstandigheden voor de groei van klaprozen.

  Ga de komende dagen of weken een kijkje nemen bij een klaprozenveld in uw buurt. Op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos kunt u zien waar de klaprozen op dit moment in bloei staan. In de provincies West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg zijn er ook klaprozenfietsroutes.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  19/05/2017

  Oudste kaart van België staat online

  Goed nieuws voor liefhebbers van historische kaarten: de historische Villaretkaart is voortaan digitaal beschikbaar. De tot nu toe vrijwel onbekende Villaretkaart is de oudste grootschalige kaart van België en dateert van nog voor de stichting van ons land. Dankzij het agentschap Onroerend Erfgoed en Informatie Vlaanderen wordt nu een schat van informatie ontsloten voor wie zich een beeld wil vormen van de leefwereld van onze voorouders tussen 1745 en 1748.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  09/05/2017

  Is uw dak geschikt voor zonne-energie? Raadpleeg de Zonnekaart

  Op de online Zonnekaart Vlaanderen komt u te weten hoe uw dak scoort voor zonne-energie. U hoeft alleen maar uw adres in te tikken.

  Al vanaf 5 m² zonrijke dakoppervlakte, kan het de moeite zijn om een zonneboiler te plaatsen of een kleine installatie met zonnepanelen. Zelfs op zonnige herfst- en winterdagen zijn er goede opbrengsten mogelijk.

  De Zonnekaart toont of uw dak ‘ideaal’, ‘bruikbaar’ of ‘beperkt of niet bruikbaar’ is voor zonne-energie. Dat hangt af van de oriëntatie en de helling van het dak en van de schaduwen. U krijgt een inschatting van de kostprijs van de installatie, de terugverdientijd en de jaarlijkse besparing op energiekosten en CO2-uitstoot. Met de Zonnekaart wil de Vlaamse overheid zoveel mogelijk mensen, bedrijven, verenigingen, scholen, overheden,… overtuigen om mee te investeren in groene energie.

   

  Ontdek Vlaanderen
  • In het hart van Europa

   Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

   Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

  • Inspirerend verleden

   Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

   • In Flanders Fields Museum

    Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

   • Brugse Reien

    Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

   • Museum aan de Stroom (MAS)

    Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

   • De Kuip

    De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

     

   • Grote Markt van Brussel

    De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

   • Sint-Romboutstoren

    Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

   • Steenkoolmijnen

    In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

  • Lekker eten en drinken

   De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

   • Witloof

    Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
     

   • Waterzooi

    Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
     

   • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

    In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
     

   • Pompoensoep

    Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

   • Varkenskroontje met pastinaak

    West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

  • Top in onderwijs

   28% van het totale budget van de Vlaamse overheid gaat naar onderwijs

   Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

   • Antwerpen

    De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

   • Leuven

    De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 12 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

   • Gent

    De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

   • 15000 studenten

    Brussel

    De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

   • 10000 studenten

    Hasselt

    De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen drie Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Provinciale Hogeschool Limburg.

  Contacteer ons

  Heeft u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kan ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.