chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.
  Afbeelding voor nieuwsbericht
  23/08/2017

  Open Monumentendag op zondag 10 september

  Op zondag 10 september viert Vlaanderen de 29ste editie van Open Monumentendag. Ook dit jaar zetten heel wat steden en gemeenten hun beste beentje voor met een verrassend aanbod voor jong en oud. Doorzoek het programma op de website van Open Monumentendag en ontdek wat er in uw buurt te beleven valt.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  18/08/2017

  Maatregelen in West-Vlaanderen tegen waterschaarste

  In West-Vlaanderen blijven door de waterschaarste verschillende maatregelen van kracht. De provincie roept iedereen op om spaarzaam te blijven omgaan met drinkwater. Tot en met 31 augustus is het ook verboden water te halen (captatieverbod) uit de onbevaarbare waterlopen in Polder De Moeren (Veurne, Adinkerke) en in De Blankaart (zone natuurinrichtingsproject gelegen tussen de IJzer en de N369).

  Op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij vindt u tips over spaarzaam watergebruik in de tuin tijdens droge periodes.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  26/07/2017

  Vraag uw school- of studietoelage aan vanaf 1 augustus 2017

  Het aanvraagjaar 2016-2017 voor school- en studietoelagen werd op 1 juni afgesloten, met in totaal een recordaantal van meer dan 500.000 aanvragen.

  Vanaf 1 augustus 2017 start het nieuwe aanvraagjaar en kunt u opnieuw een school- of studietoelage aanvragen voor het schooljaar 2017-2018.

  Het nieuwe jaar gaat bovendien gepaard met een volledige digitale vernieuwing. De website werd grondig onder handen genomen en kreeg een nieuwe structuur. Daarnaast werden alle toepassingen gecentraliseerd in het digitaal loket. U kunt er een online aanvraag indienen, uw dossier opvolgen en documenten in uw dossier opladen. Het digitaal loket vindt u op www.studietoelagen.be.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  16/08/2017

  Kinderen in de auto: altijd veilig vastgeklikt!

  2 op 3 kinderen zitten niet correct vastgeklikt in de wagen. 1 kind op 10 zit zelfs helemaal niet vastgeklikt. Nochtans kan de juiste techniek het leven van uw kinderen of kleinkinderen redden. 

  Beloofd!
  Op beloofd.be kunt u beloven uw oogappel veilig vast te klikken. U krijgt meteen ook het passende kinderzitje te zien met instructies hoe het kinderzitje op de juiste manier te gebruiken. 

  Op veiligverkeer.be vindt u meer informatie over het gebruik van kinderzitjes, veiligheidsgordels en het veilig vastklikken.

  Afbeelding voor nieuwsbericht
  03/08/2017

  Doe de tekencheck

  Wandelen in het bos, spelen in het park of tuinieren in de tuin? De zomermaanden kunnen zalig zijn. Let wel, kleine spinachtige beestjes, beter gekend als teken, zijn extra actief tussen maart en oktober. Om zich te ontwikkelen en voor te planten, hebben ze bloed nodig. Eenmaal ze op uw lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes op zoals knieholtes, liezen of oksels. Teken kunnen zich vastbijten en u ziek maken, maar door te controleren kunt u dit voorkomen:

  • Controleer uzelf en anderen dezelfde dag nog als u in de natuur bent geweest.
  • Vindt u een teek? Verwijder de teek rustig en in één beweging.
  • Let de komende maand op symptomen en noteer de datum en de plaats van de tekenbeet.
  • Raadpleeg uw arts bij symptomen (een rode cirkel of griepachtige symptomen).

  Op Tekenbeten.be vindt u meer informatie over teken en hoe u zich kunt beschermen.

   Afbeelding voor nieuwsbericht
   28/07/2017

   Projectsubsidies voor veilige of duurzame mobiliteit

   Vindt uw vereniging verkeersveiligheid of duurzame mobiliteit belangrijk? Dan kan een goed uitgewerkt project helpen om meer mensen te doen kiezen voor bijvoorbeeld de fiets of het openbaar vervoer. Of om al dat verkeer naar school, werk, winkel, sportclub, .... veiliger of duurzamer te maken. Elke vzw kan daarvoor een projectsubsidie aanvragen. Dat kan nog tot 30 september 2017.

   Afbeelding voor nieuwsbericht
   19/07/2017

   Verbod op gebruik van producten met glyfosaat

   Sinds 19 juli 2017 mogen particulieren geen bestrijdingsmiddelen met glyfosaat meer gebruiken. Glyfosaat zit bijvoorbeeld in de onkruidverdelger Roundup. Ontdek hoe u uw tuin, oprit, terras, ... onkruidvrij kunt houden zonder pesticiden.

   Afbeelding voor nieuwsbericht
   12/07/2017

   Leuke activiteiten voor en met kinderen

   Op zoek naar een activiteit voor of met kinderen?

   • Op UiTmetVlieg.be kunt u een uitstap of een activiteit ‘op maat’ vinden. U kunt zoeken op leeftijd, plaats, datum of soort activiteit ... Het is de meest volledige vrijetijdsagenda voor Vlaanderen en Brussel voor kinderen tot en met 12 jaar. U vindt er ook tips bij regenweer.
   • Op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos vindt u een overzicht van speelzones in de natuur.
   • Ook in de 53 groen- en recreatiedomeinen die beheerd worden door de provincies, valt heel wat te beleven.
   17/07/2017

   Een zomer zonder zwerfvuil

   De zomercampagne van Mooimakers wil Vlaanderen bevrijden van zwerfvuil en sluikstorten. Een lichte inspanning van iedereen volstaat: gewoon alle afval in de vuilnisbak gooien. Net zoals thuis.

   Houdt u zelf ook van een propere buurt en wilt u anderen inspireren om het mooi te houden op straat? Op mooimakers.be kunt u onder meer een gratis raamposter of sticker bestellen. Doe mee en win een ruitenwasser voor een jaar.

   15/06/2017

   BE-Alert: meteen verwittigd bij een noodsituatie

   Bij een noodsituatie in uw buurt, wil de overheid u graag tijdig verwittigen en de nodige aanbevelingen geven (bv. ramen en deuren sluiten bij een brand, evacuatie bij een ramp). 

   Wie zich op BE-Alert.be registreert, kan bij een noodsituatie in de onmiddellijke omgeving snel op de hoogte worden gebracht met een uniforme en duidelijke boodschap van een officiële bron. De boodschappen worden verstuurd via sms, e-mail of een gesproken bericht op de vaste telefoonlijn.

   Ontdek Vlaanderen
   • In het hart van Europa

    Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

    Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

   • Inspirerend verleden

    Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

    • In Flanders Fields Museum

     Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

    • Brugse Reien

     Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

    • Museum aan de Stroom (MAS)

     Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

    • De Kuip

     De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

      

    • Grote Markt van Brussel

     De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

    • Sint-Romboutstoren

     Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

    • Steenkoolmijnen

     In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

   • Lekker eten en drinken

    De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

    • Witloof

     Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
      

    • Waterzooi

     Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
      

    • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

     In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
      

    • Pompoensoep

     Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

    • Varkenskroontje met pastinaak

     West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

   • Top in onderwijs

    28% van het totale budget van de Vlaamse overheid gaat naar onderwijs

    Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

    • Antwerpen

     De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

    • Leuven

     De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 12 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

    • Gent

     De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

    • 15000 studenten

     Brussel

     De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

    • 10000 studenten

     Hasselt

     De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen drie Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Provinciale Hogeschool Limburg.

   Contacteer ons

   Heeft u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kan ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.