chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  @vlaamseoverheid

  Wil je na het secundair verder studeren? Of wil je liever werken? @onderwijs_Vl organiseert in januari en februari studie-informatiedagen voor laatstejaars secundair. Vandaag start de eerste in Leuven. Ontdek alle data op https://t.co/SZDLk30I7k #SIDin
  12/02/2018

  Alles wat u moet weten over de lokale verkiezingen vindt u op Vlaanderenkiest.be

  Hoe geef ik een volmacht en kan dat als ik in het buitenland ben? Waar kan ik mijn verkiezingsaffiches plakken? Welke regels gelden bij de organisatie van de verkiezingen?

  De antwoorden op deze en andere praktische vragen staan op www.vlaanderenkiest.be. Tot de verkiezingen zal de website aangevuld worden met actuele, praktische informatie. Op 14 oktober 2018, de dag van de lokale verkiezingen, verschijnen de resultaten, zodra ze definitief bekend zijn, op dezelfde website.

  06/02/2018

  De 2-secondenregel

  Hoe sneller u rijdt, hoe meer volgafstand u moet laten tussen uzelf en uw voorligger. Wie te dicht achter de voorligger rijdt, riskeert een kop-staartaanrijding. Voldoende afstand houden is ook wettelijk verplicht. Vuistregel: hou minstens 2 seconden afstand. Op een nat wegdek 3 seconden.

  30/01/2018

  Nomineer een dak voor zonnepanelen

  Loopt u ook wel eens voorbij een gebouw met een dak uitermate geschikt is voor zonnepanelen? En vindt u het jammer dat die mogelijkheid niet wordt benut?

  Nog tot en met 18 maart 2018 kunt u een dak nomineren dat volgens u zonnepanelen verdient. Alleen daken van niet-woongebouwen komen in aanmerking (bijv. zwembad, ziekenhuis, supermarkt, …). U kunt ook stemmen op andere genomineerde daken. Op de website Stroomversneller.be kan iedereen nomineren en stemmen.

  05/02/2018

  Heerlijk Helder bij de Vlaamse overheid

  Begin februari startte de Heerlijk Heldercampagne van de Vlaamse overheid. Op de Heerlijk Helderdag in het Vlaams Parlement werden de acties voorgesteld waarmee de Vlaamse overheidsdiensten dit jaar hun communicatie begrijpelijker willen maken. Die acties zijn te raadplegen op de website.
   

  25/01/2018

  Informatie en hulp voor slachtoffers

  Bent u slachtoffer of getuige van een misdrijf, verkeersongeval, ramp of aanslag? Of bent u een familielid of vriend van het slachtoffer? 

  Op de nieuwe website slachtofferzorg.be kunt u zich informeren op juridisch, praktisch en emotioneel vlak.

  11/12/2017

  Projectsteun voor groenere speelplaats

  Speelplaatsen zijn vaak grijs, dor en saai. Met ‘Pimp je speelplaats’ kunnen scholen of schoolwerkgroepen steun aanvragen om de speelplaats groener en avontuurlijker te maken. Een jury beslist welke Vlaamse scholen in 2018 projectsteun krijgen. Elke laureaat krijgt financiële ondersteuning van maximaal 4.000 euro én begeleiding door een coach. De projectaanvraag moet uiterlijk op 18 februari 2018 ingediend zijn.

  29/01/2018

  Vraag het Vlaams zorgkrediet digitaal aan

  Overweegt u Vlaams zorgkrediet aan te vragen? Of bent u binnen uw organisatie verantwoordelijk voor het indienen van de aanvragen voor Vlaams zorgkrediet?

  Hou er rekening mee dat de verwerkingstijd van de papieren aanvragen hoog oploopt: vandaag duurt het meer dan vier maanden voor uw papieren aanvraag verwerkt is. 
  Digitale aanvragen kunnen daarentegen wel snel afgehandeld worden: binnen twee weken is uw aanvraag verwerkt. U doet er dus goed aan om, als dat mogelijk is, uw Vlaams zorgkrediet digitaal aan te vragen.

  Ontdek Vlaanderen
  • In het hart van Europa

   Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

   Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

  • Inspirerend verleden

   Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

   • In Flanders Fields Museum

    Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

   • Brugse Reien

    Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

   • Museum aan de Stroom (MAS)

    Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

   • De Kuip

    De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

     

   • Grote Markt van Brussel

    De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

   • Sint-Romboutstoren

    Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

   • Steenkoolmijnen

    In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

  • Lekker eten en drinken

   De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

   • Witloof

    Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
     

   • Waterzooi

    Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
     

   • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

    In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
     

   • Pompoensoep

    Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

   • Varkenskroontje met pastinaak

    West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

  • Top in onderwijs

   28% van het totale budget van de Vlaamse overheid gaat naar onderwijs

   Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

   • Antwerpen

    De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

   • Leuven

    De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 12 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

   • Gent

    De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

   • 15000 studenten

    Brussel

    De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

   • 10000 studenten

    Hasselt

    De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen drie Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Provinciale Hogeschool Limburg.

  Contacteer ons

  Hebt u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kunt ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.