01/03/2019

Vlaamse sloop- en heropbouwpremie vanaf 7 maart

Voor sommige woningen is vervangen door nieuwbouw de beste optie.

In 13 Vlaamse steden moet u slechts 6% btw betalen voor sloop en heropbouw van een woning i.p.v. 21%. Als u in een andere gemeente woont, kunt u vanaf 7 maart 2019 een Vlaamse sloop- en heropbouwpremie aanvragen.

Bekijk alle voorwaarden en de procedure om de premie aan te vragen op www.energiesparen.be/slooppremie.

 

 

Foto van Autokeuring
04/03/2019

Strengere controle bij autokeuring

De controle van ruiten tijdens de technische keuring van voertuigen is verstrengd. Uw voertuig zal worden afgekeurd bij bepaalde krassen, barsten  en verkleuringen op de voorruit en de voorste zijruiten. Bij zo’n defect krijgt u 15 dagen de tijd om dit te herstellen.

Daarnaast kan uw voertuig voortaan ook afgekeurd worden bij administratieve tekortkomingen. Dat is bijvoorbeeld een onleesbare nummerplaat of een onvolledig montageattest van een roetfilter. Bij dergelijke gevallen krijgt u 3 maanden de tijd om dit in orde te brengen.

Lees meer over de autokeuring.

01/03/2019

Overvloedige regenval van 21 mei tot 10 juni 2018 erkend als ramp

Heeft u schade geleden door de overvloedige regenval van 21 mei tot 10 juni 2018 en was dat in één of meerdere gemeenten uit de lijst? Dan kunt u uw aanvraag voor een tegemoetkoming door het Rampenfonds indienen. De uiterste datum daarvoor is 31 mei 2019.

De Vlaamse Regering heeft de overvloedige regenval van 21 mei tot 10 juni 2018 als algemene ramp erkend. Dat besluit is verschenen in het Belgisch Staatsblad op 28 februari 2019.

Alle informatie over de schade die in aanmerking komt en de procedure voor een aanvraag vindt u op www.vlaanderen.be/intern/rampenfonds

 

 

01/02/2019

Nieuwe overkoepelende renovatiepremie sinds 1 februari

Bent u de bewoner of verhuurder van een woning en bent u van plan grondig te renoveren? Dan kunt u sinds 1 februari 2019 de nieuwe overkoepelende renovatiepremie aanvragen.

Of u recht heeft op een premie, is afhankelijk van een aantal voorwaarden in verband met uw inkomen, uw woning, uw andere eigendommen en de facturen die u indient. De premie bedraagt maximaal 10.000 euro.

Bekijk alle voorwaarden en de procedure om de premie aan te vragen.

31/01/2019

Energieprestatiecertificaat (EPC) in nieuw jasje

Het energieprestatiecertificaat (EPC) zit sinds 1 januari 2019 in een nieuw jasje. Huizen en appartementen krijgen voortaan een label en een kleurcode. Dat gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). U kunt ook in 1 oogopslag zien welke maatregelen u nog kunt nemen om uw woning energiezuiniger te maken.

Wilt u een woning, appartement, studio,...  te koop of te huur stellen? Dan is het EPC verplicht. Heeft u nog een geldig EPC (van voor 1 januari 2019), dan bent u niet verplicht om een nieuw EPC te laten opmaken als u uw woning te koop of te huur aanbiedt.

Op www.energiesparen.be/epc leest u alles over het EPC.

25/01/2019

Goedkoop lenen bij het Vlaams Woningsfonds

Interesse in een goedkoop woonkrediet waarbij u tot 100% van de kostprijs of de waarde kunt lenen? De voorwaarden zijn minder streng dan vaak gedacht.

Het Vlaams Woningfonds kent sociale hypothecaire kredieten toe aan gezinnen en alleenstaanden met een bescheiden inkomen.

Op de website van het Vlaams Woningfonds vindt u alle voorwaarden.

18/01/2019

Groepsaankoop voor elektrische wagens

De Vlaamse overheid organiseert in samenwerking van de firma Bobex.be een groepsaankoop voor elektrische wagens. Er werden vier modellen geselecteerd.

Wie geïnteresseerd is, kan een testrit met een of meerdere voertuigen naar keuze maken. Naast de vier wagens is er in de groepsaankoop ook laadinfrastructuur opgenomen. Deze kan samen of apart aangekocht worden.

Inschrijven voor de groepsaankoop kan tot 15 mei 2019.

Meer informatie over de geselecteerde voertuigen, testritten en inschrijvingen kunt u terugvinden op www.samenelektrisch.be.

15/01/2019

Recordaantal bezoeken in 2018 voor Vlaanderen.be

In 2018 werd Vlaanderen.be 13.610.898 keer bezocht. Dat zijn 31,8% meer bezoeken dan in het jaar voordien. Een absolute topdag op de website was de verkiezingsdag op zondag 14 oktober. Toen werd de site op 1 dag tijd 321.369 keer bezocht met veel vragen over volmachten, verloren oproepingsbrieven, hoe stemmen en de resultaten.

Het aantal mensen dat contact opnam met het gratis informatienummer 1700 verminderde. In 2018 ging het om 897.705 contacten. Dat zijn er 100.000 minder dan vorig jaar. Dit cijfer ligt lager omdat burgers steeds meer digitaal worden geholpen.

In 2018 breidde de dienstverlening van 1700 uit met onder meer informatieverlening over het groeipakket en de jacht-, kap- en visvergunningen. Vanaf begin 2019 biedt 1700 alvast extra ondersteuning in het kader van de Brexit, vragen over de rijopleiding en de belasting op speelautomaten.

De tevredenheid van burgers over de dienstverlening van 1700 was met een score van 86,55% zeer hoog.

10/01/2019

Groeipakket vervangt sinds 1 januari kinderbijslag

Het Groeipakket is de nieuwe kinderbijslag die ingegaan is sinds 1 januari 2019. Het is een verzameling van financiële tegemoetkomingen voor elk kind in elk gezin.

Alle kinderen die geboren zijn sinds 1 januari 2019 krijgen onmiddellijk het volledige Groeipakket. Kinderen geboren voor 1 januari 2019 blijven ook na 1 januari dezelfde basisbedragen ontvangen als voordien, maar zij kunnen wel onmiddellijk genieten van enkele onderdelen uit het Groeipakket zoals de schoolbonus, de kinderopvangtoeslag, de kleutertoeslag, de sociale toeslag en (vanaf schooljaar 2019-2020) de schooltoeslag.

Voor meer informatie kunt u terecht bij 1 van de 5 uitbetalers van het Groeipakket.

Screenshot van site woningpas
04/12/2018

Woningpas bundelt informatie over uw huis

Bij het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning komt heel wat papierwerk kijken. Daarom lanceert de Vlaamse overheid de woningpas, een gratis digitaal paspoort dat een heleboel informatie over uw huis bundelt op 1 plaats. U kunt de pas makkelijk online consulteren. Als eigenaar kunt u op de site van de woningpas inloggen met uw persoonlijk token, uw eID of via de itsme-app.

Eigenaars krijgen nu al informatie over het gebouw, de indeling, de ligging en gegevens uit de EPB-aangifte of het energieprestatiecertificaat. Ook omgevingskaarten kunt u raadplegen en downloaden. Zo kunt u de overstromingsgevoeligheid, de bestemming volgens het Gewestplan of andere geografische informatie zoals rioleringskaarten en luchtkwaliteitskaarten opzoeken. Later zal de woningpas nog aangevuld worden met meer informatie en attesten.

13/11/2018

Schrijf nu je speed pedelec in

Vanaf 11 december 2018 moet uw speed pedelec ingeschreven zijn bij de federale overheidsdienst Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV) en over een gepaste speed pedelec-nummerplaat (SP-nummerplaat) beschikken.  

Zonder officiële inschrijving en SP-nummerplaat mag u dan niet langer met een speed pedelec op de openbare weg rijden.

Voor die inschrijving en nummerplaat hebt u een gelijkvormigheidsattest nodig. Hebt u dat nog niet? Lees meer over de procedure bij speed pedelecs en vul je aanvraag voor een test in.

 

15/10/2018

Bescherm uzelf en anderen met een griepprik

Vanaf november duikt de seizoensgriep weer op. Griep houdt gezonde personen vaak dagenlang in bed, maar kan veel ernstiger verlopen bij mensen die tot een risicogroep behoren. De griepprik is daarom sterk aanbevolen voor 65+'ers, zwangere vrouwen, chronisch zieken en iedereen die in de zorgsector werkt.

De ideale periode om u te laten inenten tegen griep is tussen half oktober en half november, voor de griep in het land is.

22/08/2018

Vraag uw school- of studietoelage aan

Een schooltoelage of studietoelage aanvragen voor het school- en academiejaar 2018-2019? Dat gaat snel en makkelijk via het digitaal loket. U kunt er een online aanvraag indienen, uw dossier opvolgen en documenten in uw dossier opladen. Het digitaal loket vindt u op www.studietoelagen.be. U kunt een aanvraag indienen tot en met 1 juni 2019.

Meer informatie:

Ontdek Vlaanderen
 • In het hart van Europa

  Afstand tot Londen: 365 km, afstand tot Amsterdam: 202 km, afstand tot Düsseldorf: 203 km, afstand tot Frankfurt: 400 km, afstand tot Parijs: 305 km

  Vlaanderen is de poort naar Europa. Naast een productieve en hooggeschoolde bevolking en een onderzoeks- en investeringsvriendelijk klimaat beschikt Vlaanderen over een uitgebreid spoor- en wegennetwerk, alsook enkele grote havens. Ontdek hieronder de grote zeehavens en de luchthaven van Zaventem.

  • Loskraan in de Haven van Antwerpen

   Haven van Antwerpen

   • 223,6
    miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
   • 39
    zeeschepen per dag in 2017
  • Haven van Gent

   • 32,5
    miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
   • 8
    zeeschepen per dag in 2017
  • Haven van Zeebrugge

   • 37,1
    miljoen ton goederen gelost, en geladen in 2017
   • 22
    zeeschepen per dag in 2017
  • Brussels Airport

   • 68.000
    passagiers per dag in 2017
   • 652
    vluchten per dag in 2017
 • Inspirerend verleden

  Het verleden is tastbaar in Vlaanderen. Imposante kunstcollecties lokken toeristen van over de hele wereld. In de kunststeden wandel je door de kronkelende straten. Ontdek hieronder enkele van de hoogtepunten.

  • In Flanders Fields Museum

   Het In Flanders Fields Museum is een interactief oorlogsmuseum gevestigd in de Lakenhallen van de stad Ieper. De naam verwijst naar een gedicht van militaire arts John McCrae: In Flanders Fields. In het museum staan de verhalen van de tijdgenoten die de oorlog van dichtbij meemaakten centraal.

  • Brugse Reien

   Brugge was in de Middeleeuwen een van de belangrijkste handelssteden van Europa. Heel herkenbaar zijn de Brugse reien, dit zijn kanaaltjes in het centrum van Brugge. Vanwege de vele reien met boogbruggen wordt Brugge het Venetië van het Noorden genoemd.

  • Museum aan de Stroom (MAS)

   Antwerpen is een stad aan een stroom met een haven. Dat zorgt al eeuwen voor ontmoeting en uitwisseling. Het Museum aan de Stroom (MAS) verzamelt de sporen van die uitwisseling en vertelt er nieuwe verhalen mee. Maak kennis met Antwerpen in de wereld en met de wereld in Antwerpen.

  • De Kuip

   De Kuip is het historische hart van Gent. Je maakt er kennis met de stad, haar rijke geschiedenis en haar eigenzinnige bewoners.

    

  • Grote Markt van Brussel

   De Grote Markt van Brussel is het bruisende hart van de Europese hoofdstad. Het plein toont de esthetische en historische rijkdom van Brussel met onder meer het Stadhuis, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het is het ideale vertrekpunt voor een bezoek aan de hoofdstad van Vlaanderen en Europa.

  • Sint-Romboutstoren

   Volgens de legende komen Mechelaars altijd te laat. Daarom kreeg de Sint-Romboutstoren in de achttiende eeuw aan 4 zijden een torenuurwerk, met wijzerplaten groter dan die van de Big Ben in Londen. Het uurwerk hangt er vandaag niet meer, maar de wekelijkse beiaardconcerten herinneren daar nog aan. Mechelen heeft zelfs een Koninklijke Beiaardschool, de eerste en oudste ter wereld.

  • Steenkoolmijnen

   In 1901 werd de eerste steenkool uit de Kempische ondergrond gehaald. De kolenproductie kende haar hoogtepunt na de tweede wereldoorlog. In Beringen is de oude mijnzetel inclusief de tuinwijken errond volledig bewaard gebleven, een pareltje van industriële archeologie.

 • Lekker eten en drinken

  De Vlaming is niet alleen verzot op frietjes van de frituur. Lekker eten en drinken staat bij ons hoog op de agenda. Ontdek hieronder enkele van de typisch Vlaamse streekproducten en -gerechten.

  • Witloof

   Witloof is een witte groente met een bittere smaak. Het eerste witloof werd ‘uitgevonden’ in een kelder in Schaarbeek. Witloof wordt vaak in ovengerechten gebruikt maar kan je ook rauw in een slaatje eten.
    

  • Waterzooi

   Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood.
    

  • Hasseltse speculaas en Limburgse stroop

   In Hasselt is speculaas niet dun en krokant maar is het een dik koekje dat zacht is binnenin. Samen met de traditionele Limburgse stroop is het perfect te combineren tot een heerlijk dessert.
    

  • Pompoensoep

   Kasterlee, gelegen in het groen van de Antwerpse Kempen, is al sinds de 17de eeuw dé pompoenstad. De inwoners staan er bekend als pompoenpapeters.

  • Varkenskroontje met pastinaak

   West-Vlaanderen is de provincie van de varkensteelt: er zijn 3 keer zoveel varkens als inwoners. Ontdek hier een heerlijk recept van varkenskroontje met pastinaak, een lekkere en vergeten wintergroente.

 • Top in onderwijs

  Onderwijs is voor Vlaanderen een topprioriteit en wordt tot de beste van Europa gerekend. Vlaanderen heeft een wijdverspreid netwerk van scholen met een kwalitatief onderwijsaanbod. Ontdek hieronder de 5 grote universitaire centra.

  • Antwerpen

   De Associatie Universiteit en Hogescholen Antwerpen is een structureel samenwerkingsverband van 4 instellingen voor hoger onderwijs in Antwerpen: de Universiteit Antwerpen, de Karel de Grote-Hogeschool, de Artesis Plantijn Hogeschool en de Hogere Zeevaartschool.

  • Leuven

   De associatie KULeuven is een samenwerkingsverband tussen 11 instellingen voor hoger onderwijs en daarmee de grootste van Vlaanderen.

  • Gent

   De Associatie Universiteit Gent is een samenwerking van 4 instellingen voor hoger onderwijs: de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool en de Hogeschool West-Vlaanderen.

  • Brussel

   De Universitaire Associatie Brussel bestaat uit de Vrije Universiteit Brussel en de Erasmushogeschool Brussel.

  • Hasselt

   De Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg is een samenwerkingsverband tussen 3 Limburgse instellingen: de Universiteit Hasselt, de Hogeschool PXL, en de Transnationale Universiteit Limburg.

Contacteer ons

Hebt u een vraag voor de overheid? Wij helpen u graag verder, elke werkdag van 9 tot 19 uur. U kunt ons ook op Twitter vinden, meer informatie over vraagbeantwoording op Twitter.