chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Omgevingsloket voor digitale bouwaanvraag en omgevingsvergunning

  Als u een nieuwe woning wilt bouwen of aan of rond uw woning een nieuwe constructie wilt bouwen, werken wilt laten uitvoeren of bomen wilt vellen, dan hebt u een bouwvergunning nodig. Voor kleine werken volstaat soms een melding bij uw gemeente of geldt er een vrijstelling. Voor grotere projecten (bv. verkaveling, bedrijfsgebouw) hebt u een verkavelingsvergunning of een milieuvergunning nodig. Die drie vergunningen worden voortaan gebundeld in de nieuwe omgevingsvergunning.

  In het Omgevingsloket kunt u als burger (bouwheer) of als architect de nodige vergunningen digitaal aanvragen of een melding maken. Om in te loggen hebt u een elektronische identiteitskaart (eID), de juiste software en een kaartlezer nodig. U kunt ook gebruik maken van een federaal token.

  Alle Vlaamse gemeenten hebben de digitale bouwaanvraag ingevoerd, maar voorlopig bieden slechts 6 gemeenten de digitale omgevingsvergunning aan (Beersel, Diest, Dilsen-Stokkem, Herstappe, Langemark-Poelkapelle en Staden). De andere gemeenten krijgen uitstel tot 1 januari 2018. In de overgangsperiode, tussen 23 februari 2017 en 1 januari 2018 zullen zowel het digitaal loket voor bouwaanvragen als dat voor omgevingsvergunningen naast elkaar bestaan. Vanaf 1 januari 2018 werkt iedereen in Vlaanderen met het digitaal loket voor omgevingsvergunningen.

  De mogelijkheid om uw aanvraag op papier in te dienen, blijft voorlopig bestaan, maar architecten zijn verplicht om de aanvraag digitaal uit te voeren.

  Contact

  Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met het gratis nummer 1700.