chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Subsidie voor een regenwaterput (hemelwaterput)

  De Vlaamse overheid wil stimuleren dat hemelwater (regenwater) gebruikt wordt om toiletten door te spoelen, te poetsen, de wasmachine te laten draaien, … Daarom geven veel gemeenten een subsidie als u een regenwaterput installeert.

  Of er in uw gemeente een subsidie voor een regenwaterput bestaat, kunt u opzoeken met de Premiezoeker. Vink achtereenvolgens aan: ‘energie en water besparen’, ‘water’,  ‘hemelwaterput’.

  Voorwaarden

  Om in aanmerking te komen voor een subsidie van het Vlaamse Gewest, moet de hemelwaterput aan de voorwaarden voldoen van de verplichte installatie van een regenwaterput.

  Het kan zijn dat de gemeente geen subsidie geeft als de installatie van een regenwatersysteem verplicht is om de bouwvergunning te krijgen.

  Uw gemeente kan nog bijkomende voorwaarden opleggen.

  Procedure

  Neem contact op met de milieudienst of de technische dienst van uw gemeente.

  Bedrag

  Het bedrag verschilt van gemeente tot gemeente.

  Publicaties

  Waterwegwijzer bouwen en verbouwen

  Het Vlaamse gewest, lokale overheden en drinkwatermaatschappijen leggen bij de bouw van een woning een aantal richtlijnen of verplichtingen op voor de lozing van huishoudelijk afvalwater en hemelwater en voor het drinkwatercircuit. De publicatie geeft aan architecten een antwoord op de meest voorkomende vragen. De gids is ook gericht op een breder publiek, zoals aannemers, loodgieters,

  Een watervriendelijk huishouden

  De brochure bevat tips voor een duurzaam watergebruik in het huishouden. Ze bevat een aantal concrete praktische tips om water te besparen, samen met een handig waterspaarformulier. Zo kan je nagaan hoeveel water jouw gezin verbruikt, en hoeveel water je bespaart na het toepassen van de tips. Niet alleen minder water verbruiken, ook het water minder te vervuilen, is belangrijk. Hoe je