chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Aansluiting voor elektriciteit of aardgas

  Aansluiting voor elektriciteit of aardgas

  Wie elektriciteit of aardgas wil afnemen, moet hiervoor aangesloten zijn op het distributienet. Uw netbeheerder onderhoudt het net en zorgt voor de verdeling van elektriciteit en aardgas. Een energieleverancier zorgt vervolgens voor de productie en de levering.

  U kunt uw netbeheerder niet vrij kiezen. Wie uw netbeheerder is, hangt af van de plaats van uw aansluiting.

  Grote verbruikers die rechtstreeks op het hoogspanningsnet of hogedruknet aangesloten willen worden, kunnen zich het best richten tot Elia voor elektriciteit en Fluxys voor aardgas.

  Een nieuwe aansluiting voor elektriciteit of aardgas

  Als u een nieuwbouwwoning plaatst en u elektriciteit of aardgas wilt afnemen, dan moet u een nieuwe aansluiting aanvragenbij de netbeheerder. Tijdens de bouwwerken kunt u kiezen voor een tijdelijke aansluiting (die wordt nadien volledig weggenomen) of voor een werfaansluiting met definitieve aansluitkabel (dit wordt dan later uw definitieve aansluiting). Uw netbeheerder kan u verder helpen met al uw vragen.

  Een nieuwe elektrische aansluiting moet gekeurd worden vóór die in gebruik genomen wordt.

  Vanaf januari 2017 zijn de netbeheerders niet meer verplicht om nieuwe aansluitingen voor aardgas te voorzien. De Vlaamse overheid wil investeren in hernieuwbare energie en weg van de oude fossiele brandstoffen.

  Een bestaande aansluiting wijzigen

  Bent u aan het verbouwen en wil u uw aansluiting laten uitbreiden of verzwaren? Dat kan. In dat geval moet u de elektrische installatie ook opnieuw laten keuren.

  Het is ook mogelijk om uw aansluiting te verplaatsen, een meter bij te plaatsen of weg te nemen of om over te schakelen op een tweevoudige meter. Voor al die wijzigingen worden kosten aangerekend. Neem hiervoor contact op met uw netbeheerder.

  Problemen bij aansluiting op het net of onaangekondigde onderbrekingen

  Gebeurde de gevraagde (her)aansluiting op het distributienet te laat? Of was de elektrische stroomtoevoer ongepland langer dan 4 uur onderbroken? Dan kunt u bij uw netbeheerder een vergoeding aanvragen.