chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  De V-test vergelijkt de prijs van verschillende energieleveranciers

  Via de V-test van de VREG kunt u snel en eenvoudig berekenen welke energieleverancier u de meest voordelige prijs biedt voor de levering van uw elektriciteit en/of aardgas.
  De test vergelijkt het aanbod van alle leveranciers van elektriciteit en aardgas in Vlaanderen op maat van uw behoeften en geeft een correcte indicatie van de prijs die u bij de verschillende leveranciers zult moeten betalen. Informatief wordt ook steeds het percentage groene stroom per aanbod meegegeven. Groene contracten zijn niet duurder dan contracten voor grijze stroom.

  Hebt u geen idee van uw verbruik, bijvoorbeeld omdat u verhuist naar een nieuwe woning? Dan maakt de VREG een V-test op basis van een gemiddeld energieverbruik. Ook als u nu pas overstapt naar aardgas kunt u via de V-test een indicatie verkrijgen van de hoogte van uw aardgasfactuur. Voor die berekening wordt dan uitgegaan van een normaal verbruik.

  Bedrijven

  Sinds mei 2015 kan dezelfde vergelijkingstest ook uitgevoerd worden voor bedrijven. U vinkt aan of u een gezin of een bedrijf bent. Deze test kan uitgevoerd worden voor een jaarlijks elektriciteitsverbruik beperkt tot 59.999 kWh en aardgasverbruik tot 149.999 kWh.

  Daarnaast bestaat er ook de kmo-energiewijzer, een hulpmiddel om u inzicht te geven in het energieverbruik van uw zaak. In enkele minuten komt u te weten of u meer dan gemiddeld verbruikt binnen uw sector en wat u daaraan kunt doen.

  Wat kan niet?

  • Uw prijs kan niet exact worden voorspeld. Uw verbruik kan hoger of lager zijn en afhankelijk van uw contract worden sommige of alle prijsonderdelen aangepast bij een prijsverhoging of prijsverlaging.
  • U kunt geen vergelijking maken voor leegstandstarieven. Deze tarieven verschillen van leverancier tot leverancier. Meestal gaat het om een contract met een laag voorschotbedrag. Voor een prijsinschatting neemt u best contact op met een aantal leveranciers van uw keuze.
  • Uw huidige eindafrekening kunt u niet via deze test narekenen. De V-test zegt niets over het verleden.
  • Een V-test uitvoeren voor een elektriciteitsverbruik > 60.000 kWh en een aardgasverbruik > 150.000 kWh.

  Met de servicecheck kunt u ook de kwaliteit van dienstverlening van verschillende leveranciers vergelijken.

  Meer informatie

  Publicaties

  Energiecontracten vergelijken? Doe de V-test

  De brochure maakt de gebruiker attent op het belang om de prijzen van energieleveranciers te vergelijken en legt uit hoe de V-test daarbij kan helpen.

  Je kan minder betalen voor elektriciteit en aardgas

  De folder wil gebruikers sensibiliseren om de gratis V-test uit te voeren en minder te betalen voor elektriciteit en gas.

  Contact

  Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt

  Adres
  Koning Albert II-laan 20
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  1700
  Fax
  02 553 13 50
  E-mail
  Website