chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas

  Sinds 1 juli 2014 is de Vlaamse overheid bevoegd voor het bepalen van de distributienettarieven voor gas en elektriciteit. Deze bevoegdheid is in handen van de Vlaamse Regulator van de Elektricteits- en Gasmarkt (VREG). Het distributienettarief is een onderdeel van uw energiefactuur en is een vergoeding voor de netbeheerder voor het vervoer van uw energie via het distributienet.

  Deze nettarieven verschillen van netbeheerder tot netbeheerder. Uw netbeheerder kunt u niet vrij kiezen. Wie uw netbeheerder is, is afhankelijk van de plaats van uw aansluiting.

  De distributienetbeheerders hebben van VREG de toelating gekregen om vanaf 1 januari 2016 de distributienettarieven te verhogen, dit om de historisch opgebouwde schuld door te rekenen. Voor een doorsnee gezin wordt geschat dat de factuur voor elektriciteit op jaarbasis hierdoor gemiddeld 12 euro stijgt. Voor aardgas daalt de factuur met 20 euro.

  Distributienettarieven vanaf 2018

  De tarieven die gelden vanaf 1 januari 2018 vindt u op de website van de VREG. Voor een gezin met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh elektriciteit dalen de nettarieven gemiddeld met 16,6 euro. Afhankelijk van de woonplaats (en de beheerder) is de situatie wel verschillend.

  Distributienettarieven voor 2018

  De tarieven die van toepassing waren in 2014, 2015, 2016 en 2017 vindt u terug op de website van de VREG.

  Meer informatie